​BELGIEN 2011

​Manneken Pis er vartegn for Belgien, som den lille havfrue er det for Danmark. Den 60 centimeter høje skulptur er lavet af bronze og forestiller en tissende dreng. Du finder den lille berømthed på et hyggeligt gadehjørne i den centrale del af Bruxelles.

​Manneken Pis blev skabt af Jerome Duquesnoy tilbage i 1619, men som vores egen lille havfrue er originalen blevet ødelagt og erstattet med en kopi. Ved særlige lejligheder bliver den lille fyr klædt på, og der er gennem tiden blevet fremstillet flere hundrede forskellige kreationer, der kan ses på det nærliggende museum.

Ingen kender med sikkerhed historien om Manneken Pis, men en af de mest populære skrøner lyder, at drengen hjalp med at slukke en brand i byen ved at tisse på flammerne.

​Bortset fra enkelte forstyrrede katolske præster, så ville de færreste vel bryde sig om at sætte tænderne i en lille nøgen dreng, når man er blevet lækkersulten.

​Ikke langt fra Manneken Pis ligger Grand-Place, der med sine flotte bygninger fra det 17. århundrede er optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.

​Pladsen er en af de mest charmerende og stemningsfyldte i Europa, og et...

​...skønt sted at slå sig ned og indtage et par svulstige pølser med mos.

​Højt over Grand-Place ku' guldrytteren på sin guldhest følge med i...

​...en underholdende belgisk ølstafet. På skolebænken lærer ungdommen i Belgien, at deres land er opdelt i tre regioner. Flandern er den nordlige del, hvor flamlænderne taler flamsk. Vallonien er den sydlige del, hvor vallonerne taler fransk. Den sidste region er selve Bruxelles, hvor både flamsk og fransk er officielle sprog dog med klart flest fransktalende indbyggere. Belgien blev et selvstændigt land i 1830 med løsrivelsen fra Nederlandene (Holland) mod nord.

​I dag er Belgien en forbundsstat med udbredt selvstyre i de tre regioner, men der foregår af og til en engageret debat om officielt at dele landet i to. En af de samlende institutioner i samfundet er kongehuset, der er værdsat i både den flamske og franske del af Belgien. Her studeres bykortet foran det royale slot.

​Det er muligt at ta' sig en slapper og nyde livet i en af de grønne oaser i Bruxelles, men for mange af indbyggerne er det stræbsomhed, lange arbejdsdage og karriereræs der præger tilværelsen. Byen er hovedsæde for NATO, EU-Kommisionen og ikke mindst...

​...det ene af Europa-Parlamentets to mødesteder. Det andet ligger i Strasbourg. De 27 medlemslande har stemt 736 politikere ind i parlamentet, og de 13 af dem er danske. Med godt 375 millioner stemmeberettigede europæere repræsenterer EU det største multinationale vælgerkorps i verden. Der afholdes valg hvert femte år.

​De første strukturer til et formaliseret europæisk samarbejde tog sin begyndelse tilbage i 1950'erne. Danmark tiltrådte samarbejdet efter en folkeafstemning i 1973.

​I 1992 stemte danskerne nej til at tiltræde Maastricht-traktaten, hvilket førte til forhandlingen af de fire velkendte forbehold, der omhandler den fælles møntfod, unionsborgerskabet, forsvarsområdet samt en særstilling i visse retslige anliggender.

​De fleste danskere er fortsat enige om, at Danmark skal være medlem af EU. Meningerne er mere delte, når det handler om omfanget af EU's indflydelse.

​Skøn kombination af håndværkersjusk og håndværkerhumor.

Det var den belgiske tegner Georges Remi, der skabte tegneseriealbummet om Tintin og alle hans vilde eventyrer. Det første udkom i 1929 og...

...gik siden sin sejrsgang over hele verden med over 200 millioner solgte eksemplarer og oversættelse til flere end 50 sprog.​

​BELGIEN 1984

​Stakkels hund - vores familie ser da for vanvittig ud!

​Mascotten var fuldstændig proppet med pasta og cocktailpølser.