MOLDOVA 2010

Har du nogensinde hørt om et land i Europa, der hedder Transnistrien? Vi anede ikke, at der på grænsen mellem Ukraine og Moldova ligger et område på en tiendedel af Danmarks størrelse, der i 1990 erklærede sig for selvstændigt. Præsident Smirnov (Ja, det hedder han sgu!) har ikke fået "sit land" anerkendt af et eneste medlem af FN, så situationen er, at Transnistrien kun eksisterer de facto.

Udover den absurde situation at komme kørende til et land i Europa (!), jeg aldrig
havde hørt om, så var det en trist og korrupt oplevelse at møde deres grænsevagter.
Jeg blev hevet ind i et afsides lokale, hvor de direkte spurgte, hvor meget jeg havde lyst til at betale for at passere grænsen. Jeg svarede, at det anede jeg ikke, og de måtte vel selv kende prisen, hvis der skulle betales for en "speciel tilladelse". Den håbløse klaphat af en tolder kom frem til, at det kostede 1.000 kr., men det havde vi ikke. Farcen endte med,,at han stak alle vores ukrainske penge (700 kr.) i sin lomme og udfyldte et uforståeligt og ligegyldigt dokument. Vi følte os i situationen krænket og ærgerlige over, at de som samfund ikke er kommet længere på disse kanter. For at undgå samme kvaler, så vil jeg anbefale andre rejsende til Moldova at flyve. Håber aldrig, at Transnistrien får lov at stille op i Melodi Grand Prix!

Oplevelsen ved grænsen, der tog halvanden time, havde ikke givet os den fulde
forståelse af situationen omkring Transdnestr, og vores fatteevne var forstyrret af
frustrationen over myndighedernes åbenlyse korruption. Problemerne i området og
den politiske anspændthed begyndte først for alvor at gå op for os, da vi skulle passere
adskillige militære anlæg og endnu en grænsepost til Moldova. Transdnestr er pro-russisk.

En del mennesker havde valgt at bruge den varme sommerdag ved Dniester. Floden munder slutteligt ud i Sortehavet og løber langs grænsen til Transdnestr, der har erklæret Tiraspol for deres hovedstad og har indført deres egen møntfod.

Efter det uendelige bureaukratiske bøvl kom vi endelig frem til Chisinau, der har været Moldovas hovedstad siden løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991.

Fra at være en af de mest velfungerende og velstående republikker i det tidligere
Sovjet er Moldova nu et af Europas fattigste lande med et lavere BNP end Sri Lanka.

Gule sporvognsbusser har de masser af i Chisinau, der er en hovedstad, hvor du skal lede temmelig grundigt for at finde sindsoprivende attraktioner.

Kom dog et smil på læben, da Giraffen mødte Giraffen, og...

...regnbuen slog ned i parkens springvand.

Om man følges ad i Paris eller Chisinau er tilsyneladende lige yndigt.

Undrede os over, hvorfor politiet i Moldova har så små...

...biler og så store...

...hatte.

Nattelivet behøver de ikke at skamme sig over i byen, og for et par tørstige danskere er en Carlsberg Pub ikke det værste at få øje på.

Det er langt værre at blive vækket til lyden af betonboring næste morgen.