Mikumi 2017 (december)

På vores vej mod badeferie på Zanzibar stoppede vi nogle dage i Dar Es Salaam, der er hovedstaden i Tanzania. Vi lejede en bil med chauffør i et par dage og tog herefter en afstikker til Mikumi National Park, der ligger godt fem timers kørsel væk.

Mikumi er hverken den største eller mest berømte safaripark i Tanzania men med sine over 3.000 km2, så er der rigeligt terræn at køre på opdagelse i. Og parkens dekorative indgangsparti lover bestemt ikke mere end, det kan holde. Der var virkelig mange dyr at...

...spotte, hvilket gjorde det til en sjov og vellykket oplevelse for debutanten. Vi var lidt i tvivl om seks år var i underkanten med tanke på, at man kører rundt i timevis og bør være rimelig afdæmpet for ikke at skræmme vildtet væk. Men Bertram var lige så opslugt og fascineret som hans forældre, og der gik ikke mange minutter før...

...børnekameraet med en sløj zoom blev lagt til side og fars Canon blev overtaget. Safari er en skøn oplevelse at dele også med mindre børn, så lad ikke det afholde dig.

Vi havde ikke kørt rundt i mange minutter før en stor flok af verdens største...

...landlevende pattedyr kom helt tæt på vores jeep. Muligt, man nemt kan se en elefant i en zoo, men halvdelen af oplevelsen er uden tvivl at opleve de imponerende dyr i deres naturlige omgivelser. Udover elefantens enorme ører, så bruger den også sine...

...fødder til at opfange lyde fra dybe tonelejer, der giver vibrationer i jorden.

Et stadig stigende antal elefanter fødes i dag uden stødtænder, da de tandløse i sagens natur ikke er attraktive at nedlægge for krybskytter. På den måde er den illegale jagt desværre med til at forstyrre arvemassen og ændre udseendet på fremtidens elefanter.

Der er ikke meget hår på en elefant, men den har trods alt en tot yderst på halen.

Elefanter bruger det meste af deres tid på at spise græs, grene, rødder og frugter, og det kan snildt blive til op imod 200 kilo føde dagligt. Gennem livet skifter elefanten sine fire tænder i munden seks gange. Når det sidste sæt er slidt ned, så dør den af sult.

Det store dyr falder for tyngdekraftens love og er det eneste pattedyr, der ikke kan hoppe. Lidt synd for ungerne, når de nu kan se, hvor glade alle de andre dyrebørn er for at springe rundt.

Der er ikke meget zoom på en iPhone, men ved at holde linsen op foran kikkerten, så...

...kom der dette anderledes billede ud af det.
Anderledes er også girafhunnens måde at signalere til hannen, at...

...det er tid til parring. Det sker ved, at hunnen regelmæssigt tisser hannen i munden. Når urinen har en særlig smag, så er hun klar. Naturen er underfundig...og en smule ulækker!

Giraffen er et flokdyr, og det ser flot ud, når de stimler sammen. Jeg håber en dag at se dem løbe i flok, da de kan komme op på over 50 km/t.

Zebraen ligner en lille pony ved siden af verdens højeste dyr, der kan blive over fem meter høj og nå en vægt på knap to tons.

Der findes ikke to giraffer i verden med identiske mønstre, så skindet er således unikt som fingeraftrykket fra et menneske. Herudover er farven på mønsteret med til at "afsløre" giraffens alder, da det bliver mørkere med tiden.

Hangiraffen bruger sine horn til at stange rivalerne, når der kæmpes om hunnernes gunst. De slår ligeledes deres halse mod hinanden under kampene, der oftest kun varer få minutter.

Tænk at starte tilværelsen med at falde til jorden fra to meters højde. Det er tilfældet for de nuttede unger, da deres girafmor føder stående. Men den lille ny har noget at stå imod med, da den fra fødslen vejer omkring 50 kilo. Allerede efter få timer kan den følge med flokken.

Giraffer foretager ikke de store ændringer, når mørket falder på. Den sover ikke meget mere end et par timer, og det foregår stående.

Mikumi National Park går som regel under radaren, når turisterne vælger reservat, så du vil opleve langt færre biler og mennesker her sammenlignet med ex. Serengeti.

Safari handler ikke udelukkende om at få øje på det ene dyr efter det andet. En mindst lige så stor del af fornøjelsen er at nyde og beundre de utrolige...

...landskaber og naturscenerier, hvor...

...dyrene lever i fred og harmoni lige indtil...

...et sultent rovdyr kommer forbi. Denne hanløve var dog styret af en ganske anden drift end sult, og...

...til hans held blev kurtiseringen...

...ikke afvist, og løvefar...

...sluttede romancen af med stor omsorg.

For 10.000 år siden var løven det næstmest udbredte pattedyr kun overgået af mennesket, men i dag er den en truet dyreart, der er blevet sværere at få øje på.

Vi fik et godt grin med denne zebra, da en af artsfællerne lavede...

...strækøvelser med sine ædlere dele. Det ene øjeblik hang organet halvvejs mod jorden, og...

...det næste øjeblik var det spændt op til lir.

Et af livets store spørgsmål er om, zebraen er hvid med sorte striber eller sort med hvide striber. Forskere har undersøgt dyret i sin fosterfase og kunne konstatere, at zebraen starter med at udvikle sort pels og først derefter kommer de hvide striber til.

Bøfler kan ses i flokke med flere tusinde individer, men den eneste vi kom tæt på...

...så ud til at være blevet bidt i numsen af en løve. Inden længe får den sikkert...

...besøg af gribbe og andre ådselsædere, så der snart kun ligger...

...kraniet med de karakteristiske horn tilbage.

Som andre rovfugle har gribben et rigtig godt syn, og den trækker gerne

op i en højde på over en kilometer for at spejde efter døde dyr på savannen.

Sjakalen er et listigt rovdyr beslægtet med hunden, og den løftet på karakteristisk vis også sin ene pote, når den synes at have lyttet sig til ex. en velsmagende mus i græsset.

I historiske og religiøse sammenhænge er sjakalen gennem tusinder af år blevet forbundet med ondskab og utilregnelighed. Men man har aldrig kunne beskylde den for at være kræsen, da den æder alt fra planter til antiloper. Sjakalen jager typisk om natten.

Vildsvinet er en lækkerbidsken for de fleste rovdyr, men den er svær at fange, når den først kommer op i fart, og...

...den er heller ikke helt ufarlig med sine spidse tænder.

Impalaer og...

...gnuer er ligeledes populære byttedyr, der må leve deres liv i evigt beredskab.

Mikumi National Park kan besøges året rundt, men mellem maj og november

anbefales, da det er den tørre periode, hvor det er nemmest at få øje på dyrene.

Vi kom forbi nærmest så langt fra den anbefalede periode som muligt og fik

da også nogle gevaldige regnskyl. Men efter et par timer skinnede solen igen, så...

...ingen sure miner herfra.

Det kunne være forfriskende at hoppe i poolen og vaske safaristøvet af sig, men...

...man bør vælge en anden end denne, da flodhesten er blandt de farligste og...

...mest territoriale dyr på savannen. Flodhesten vil sandsynligvis ikke spise dig, men...

...du slipper nok ikke for at blive bidt midt over, og...

...derefter vil krokodillerne helt sikkert sætte deres sylespidse tænder i dig. I et tidshistorisk perspektiv er krokodillen et interessant dyr, da det glubske reptil har levet på Jorden i over 200 millioner år mod menneskets blot 200.000 år.

Maraboustorken vinder ikke mange skønhedskonkurrencer på savannen, men det gør...

...den lillabrystede ellekrage til gengæld, der er blandt mine favoritter med...

...sin smukke og farverige fjerpragt.

Der lever flere end 400 arter af fugle i Mikumi, hvor nogle skiller sig ud og...

...andre forsøger at camouflere sig.

Ingen safari uden frække bavianer, der...

...dagen lang lusker rundt og laver narrestreger.

Selv om de ser søde ud, så skal man lade dem være.

Aber er ofte smittebærere af tuberkulose, herpes og hepatitis

2.000-ben???...nej, det er vist en vandrehistorie (hø, hø) og sandheden er, at der endnu ikke er fundet en skabning af denne art med 1.000 ben. Den foreløbige rekord er ca. 750 ben, hvilket er rigeligt til, at tusindbenet med afstand er det mest "benede" i dyreriget.

​ 

Hvis du ser et tusindben i Danmark, så har det næppe over 250 ben. Men mon ikke krabaten stadig har det svært, når den skal vælge det helt rigtige ben at få ud af sengen om morgenen ;-)

Første overnatning var på et hotel udenfor nationalparken, men...

...flyttede vi ind i selve parken og kunne...

...fra vores værelse spejde ud over savannen. Susanne var dog ikke helt tryg,

da mørket faldt på og løvernes brøleri overtog lydkulissen. Hendes umiddelbare...

...skræk var, at de jo nemt kunne hoppe ind til os, da der var hønsenet og ikke glas i vinduesrammerne. Jeg argumenterede med, at det aldrig nogensinde var sket. Modargumentet var, at en gang sku' være den første. Heldigvis fik jeg ret i denne ombæring.

Du kan booke på www.mikumiwildlifecamp.com.

Det er muligt at se Big Five i Mikumi, men vi missede geparden og næsehornet, så alene af den årsag er Bertram topmotiveret for at tage på safari en anden god gang.

Når man bor i huse, der er klasket sammen af mudder, så ligger der nok ikke

bunker af julegaver under træet, som det er tilfældet i de fleste danske hjem, så...

...Bertram pakkede inden afrejsen over 20 stykker legetøj ind fra hans værelse, som han efter modne overvejelser mente at kunne undvære. Vi stoppede ved en...

...tilfældig landsby og delte dem ud. Sæbebobler havde de aldrig set før, så der blev øjnene store som møllehjul inden smilet bredte sig på de mange små ansigter. I mit næste liv vil jeg ikke lave andet end at give forsinkede julegaver til børn i Afrika!

Busserne rundt omkring i verden er ofte dekoreret med ikoner som Messi,

Marilyn Monroe og Che Guevara. Men Gadaffi var godt nok ny i trafikken for mig.