​BENIN 2013

Benin er kendt som det tidligere Dahomey, der var et afrikansk kongedømme med sin storhedstid fra starten af 1600-tallet til slutningen af 1800-tallet, hvor det spillede en central rolle i den omfattende slavehandel. Monumentet bag os hedder...

...Point of No Return og står til minde om de 12 millioner slaver, der gennem de mange år blev skibet ud fra dette kystområde nær byen Ouidah. Fik fortalt af...

...vores guide, at antallet udgjorde ikke mindre end 20 % af samtlige slaver, der på den tid blev sejlet over Atlanterhavet for at udføre det hårde arbejde i plantagerne.

I 1721 byggede portugiserne et fort i Ouidah, der i dag er indrettet til historisk museum, hvor fortidens dramatiske begivenheder dokumenteres og...

...man kan se nogle af de jernkæder, som slaverne blev holdt sammen med.

Denne illustration viser hvordan slavehandlen foregik med Dahomey kongen på sin trone øverst i billedet, og de hvide slavekøbmænd bænket til venstre. En overvejende del af de solgte slaver kom fra nabolandene, hvor de var taget til fange i de mange krige og konflikter, som Dahomey var blandet ind i rundt omkring.

I 1894 blev Dahomey dynastiet stødt fra magten, og landet blev indlemmet i Fransk Vestafrika, som flere af sine nabolande. Først i 1960 blev landet igen selvstændigt og tog Dahomey navnet tilbage, som i 1975 blev ændret til Benin.

Voodoo religionen med sort magi og zombier stammer fra Benin, og har været praktiseret på afrikansk jord i over 6.000 år. Religionen er udviklet og givet i arv gennem fortællinger, så der findes ingen hellige skrifter. Slaverne tog deres tro og ritualer med sig over Atlanten, hvor voodoo i dag er folkereligion på eksempelvis Haiti.

Over 50 mio. mennesker verden over tror på voodoo, hvor Den Store Herre er religionens øverste gud, der under sig har hundredvis af åndelige guder med indflydelse på hver deres del af livet på jorden. Voodoo blev i 1996 anerkendt i Benin som religion på lige fod med eksempelvis kristendommen og islam, og antallet af voodoo-tilhængere er stødt stigende.

De blafrende hvide flag signalerer, at her bor en voodoo-præst, der holder åben for dem, der måtte have behov for at komme i kontakt med de spirituelle ånder.

Ouidah er for voodoo, hvad Mekka er for Islam, så byen er det rette sted at indfinde sig den 10. januar, der er officiel voodoo-dag i Benin med fest og farver.

Vi kørte fra Ouidah til Cotonou og tjekkede ind på det glimrende Marina Hotel, der...

...ifølge dette rustne skilt ikke er langt fra den danske ambassade.

Godt en halv times kørsel fra centrum af Cotonou ligger Nokoué søen, hvor man kan sejle ud og besøge en af Afrikas største landsbyer på pæle, Ganvie. Med vores guide hoppede vi ombord i en pirogue (vestafrikansk fiskerbåd), og inden...

...længe var vi fremme ved de første hytter i Ganvie landsbyen, der har over...

...20.000 indbyggere. Heriblandt sikkert et par nationale svømmemestre.

Tofinu folket slog de første pæle i søens bund for 300-400 år siden, så de kunne være i fred for Dahomey krigerne, der ifølge deres religion ikke måtte kæmpe på vandet.

Når man vokser op i en "vandsby", så læres det...

...hurtigt at bygge sin egen båd af plastikdunke.

Har du lyst til at overnatte blandt søens stammefolk, så kan det lade sig gøre ved Raphael, der lejer værelser ud.

Vi nøjedes med en kold cola på terrassen og fulgte med...

...i det hektiske liv på søen, hvor der var pirogues på vej i alle retninger. En stramning at kalde Ganvie for "Afrikas Venedig", men det er bestemt værd at besøge.

Ikke overraskende er fiskeri indbyggernes primære erhverv, mens...

...det går mindre godt for deres opdræt af geder.

Uden at kloge mig yderligere, så anbefalede jeg dem at prøve med vandbøfler.

Tørskoet tilbage på fastlandet, hvor der ventede et par ulækre oplevelser i rap, som vi alligevel ikke kunne lade være med at grine af. Først stopper en ældre dame op lige foran os for at hive op i sin kjole og pisse en sjaskende stråle midt på vejen.

Umiddelbart efter klaskede Peter en fed malariamyg i taxaen blot for at konstatere, at hans håndflader nu var smurt ind i klamt blod. Vi havde ikke mere vand, så han måtte rense af med et par spytklatter og savnede mere end nogensinde sin håndsprit.

Benin er et af verdens fattigste lande, og et af de alvorligste problemer i det udsatte samfund er børnehandel, hvor det skønnes, at over 50.000 børn hvert år bliver solgt af deres forældre. En del af dem havner i Nigeria for at udføre hårdt...

...og farligt arbejde i et af nabolandets stenbrud. Mange af disse

børn kommer svært til skade, mens andre aldrig ser deres forældre igen.

Fra flyveren var sidste syn af Benin nogle sivtoppede landsbyer og...

...en bugtende flod gennem et frodigt landskab på vores vej mod Ghana.