VANUATU 2016 (november)

Det er en laaaaang rejse at komme til Vanuatu i Stillehavet, og vi gjorde stop både i Singapore og Australien før vi kom frem til landet med de 82 øer af vulkansk oprindelse. Jeg kan dog helt uden tøven skrive, at oplevelserne på Vanuatu så rigeligt retfærdiggjorde strabadserne med at komme frem til østaten, der i kolonitiden kaldtes for Ny Hebriderne.

Dennis og jeg har været gode venner lige siden 6. klasse i folkeskolen og har oplevet rigtig mange sjove ting sammen. Vi har dog aldrig stået på kraterkanten af en aktiv vulkan før, men det fik vi mulighed for på Vanuatu, hvor Mount Yasur bag os er berømt for sin tilgængelighed.

Det er muligt at køre helt op til vulkanen og vandre de sidste par hundrede meter ad den stiplede linje til kraterkanten. Det er bestemt ikke ufarligt at opholde sig på Mount Yasur, så det bør absolut ske ledsaget af en guide, der kender området og forholdene. Flere turister er gennem de senere år omkommet, da de har bevæget sig ind i "Permanent Exclusion Zone".

Det er en god idé at medbringe halstørklæde og solbriller på turen, da de opstigende svovlgasser fra vulkanen svier i både øjne og svælg. Særlig slemt bliver det, når vinden er frontal, men nogen gange må man jo lide for de uforglemmelige oplevelser, og det...

...er så sandelig en uforglemmelig oplevelse at kigge direkte ned i en boblende vulkan. Omkring hvert femte minut eksploderer Mount Yasur i et sønderrivende brag, der kan mærkes i hele kroppen, og der efterlades ingen tvivl om naturfænomenets utrolige kræfter.

Mount Yasur menes at have været i konstant udbrud i over 800 år, men det betyder ikke, at det er muligt at sætte fod ved kraterkanten hver dag året rundt. Området bliver lukket af på de dage, hvor vulkanens aktivitet er for faretruende.

Man slipper ikke helskindet fra at blive ramt af en 1.000 grader varm lavasten.

Det bedste tidspunkt at ankomme til toppen af Mount Yasur er enten en times tid før solopgang eller en times tid før solnedgang, da...

...synet af den spruttende lava i mørket er fuldstændig fantastisk. Det var på samme tid både fascinerende og uhyggeligt at befinde sig på Mount Yasur under den kulsorte nattehimmel med...

...glohede ildkugler, der blev slynget i alle retninger.

Af alle de rystede og uskarpe billeder vi tog af os selv efter mørkets frembrud, blev dette det bedste. Så jeg må nok tage forbi en anden god gang og skyde et bedre. I 1774 satte den flittige søfarer James Cook fod på Tanna, og øen blev indlemmet i det britiske imperium. Historien lyder, at han blev draget mod øen af vulkanens lysende skær.

361 meter høje Mount Yasur ser ganske fredsommelig ud på et par kilometers afstand. Tanna er en af Vanuatus mest frugtbare øer med dyrkelse af blandt andet kaffe og kokosnødder.

Vi hoppede ombord på et skrigende gult privatfly for at...

...opleve det godt 400 meter brede krater fra luften. Piloten holdt sig fornuftigt nok på behøring afstand af Mount Yasur, da selv små lavapartikler kan gøre skade på flyet.

​Kom med ombord i dette korte videoklip.

Fra luften kan det tydeligt ses, hvordan vulkanen i en stor omkreds har fortrængt den frodige skov og skabt noget, der nærmest minder om et goldt månelandskab.

Lægger man arealet af de 82 øer sammen, så svarer Vanuatu til at være godt 10 % af Danmarks størrelse. Det er kun 65 af de smukke øer, der er befolket.

Fra året 1906 og frem til selvstændigheden i 1980 var Vanuatu et condominium. Det vil sige, at landet blevet regeret kolonistisk af Storbritannien og Frankrig i fællesskab.

De fleste ved, at der findes guld for enden af regnbuen, men de færreste ved vist, at der findes en flyver i midten af den.

Udover Mount Yasur så er det en kæmpe oplevelse at besøge et af de oprindelige melanesiske stammefolk, der fortsat lever ualmindelig primitivt og i tæt pagt med naturen. Vi havde en guide med, der kunne vise os vej og oversætte deres hula-bula-gloser. Men for rigtig at føle os hjemme i landsbyen, valgte vi at "klæde om" til bar røv og...

...penisfutteral, som vi fik en venlig håndsrækning til at få monteret. En virkelig grænseoverskridende, absurd og morsom oplevelse, vi aldrig glemmer.

Missionærerne forsøgte i tidernes morgen at få mændene i Melanesien til at gå med korte bukser. Men mange valgte alligevel at bære en penisfutteral inde under, da de simpelthen følte sig nøgne og ubekvemme uden. Klæder skaber også stammefolk.

Der blev danset, sunget og rystet baller til den store guldmedalje, og du kan...

...fornemme den livsbekræftende stemning i dette klip.​

Børnene havde deres egne sjove sanglege som denne, hvor den ene dreng i midten er blændet af et palmeblad og skal forsøge at fange den anden, der springer rundt.

Det var som at være sat 2.000 år tilbage i tiden, når vi...

...gik rundt i landsbyen og så, hvordan de levede.

De første mennesker menes at være kommet til Vanuatu for over 4.000 år siden, og landsbyens slanke og stolte høvding så nærmest ud til at have været iblandt dem.

Det tog sin tid at få udryddet kannibalismen på Vanuatu, og så sent som i 1969 blev der rapporteret om tilfælde på øen Malekula. Kigger høvdingen lidt sultent på mig?

Der tales over 100 forskellige stammesprog blandt de godt 220.000 indbyggere på Vanuatu, hvilket er verdensrekord. Intet andet land har et gennemsnit på godt 2.000 mennesker pr. sprog. Men folket på Vanuatu har dog også bislama, der er deres fælles sprog.

Vi blev mødt med både charmerende smil og...

...ulykkelige babytårer.

De fleste på Vanuatu er kristne, men herudover tilbeder flere af stammerne også nogle højst besynderlige afguder. Eksempelvis er der stammer på Tanna, der tilbeder den over 90-årige Prins Philip af Storbritannien. Det har de ifølge antropologer gjort siden 1960'erne, og stammerne tror han vil udrydde fattigdom og sygdom, hvis han kommer forbi.

Vi blev budt indenfor i en af hytterne, hvor en kvinde var i gang med...

...at bage banankage, og den smagte faktisk super godt.

Tak for både banankage og et drønspændende besøg i en stammelandsby så langt fra vores moderne vestlige civilisation, som man næsten kan forestille sig.

Vanuatu hævder at indehave rekorden for det største banyantræ i verden, og...

...efter at have begivet os ned ad denne frodige og smukke trappe, fik vi...

...øje på banyantræet, der er 80 meter højt og over 100 meter bredt.

Det er adskillige hundrede år siden, at dette træ var et lille frø, og det vokser fortsat.

For at holde sig oprejst gror banyantræet utallige støttegrene, der søger mod jorden for på den måde at aflaste og opretholde den enorme trækrone i toppen.

På vores hotel, der kan anes i baggrunden, hørte vi om muligheden for at se skildpadder blot få meter fra kysten, så vi lejede en kano for...

...at komme fri af de skarpe koraller på det lave vand, og minsandten...

...om der ikke kom et fint eksemplar forbi og hilste på os.

Denne sortknoppede søpølse er en af de omkring 500 arter, der findes i verden. Udover hunde, så spiser de også søpølser i Kina, hvor det anses for en delikatesse.

Ved ikke om søslanger er en delikatesse rundt omkring på kloden. Men denne var under alle omstændigheder klar til at blive spist, da den lå død på bunden.

Efter nogle spændende dage på Tanna i syd sprang vi videre til Santo, der ligger som en af landets nordlige øer og ligeledes har masser at byde på. Der findes eksempelvis flere blå laguner rundt omkring på Santo, men ingen skulle være så smuk som Nanda, der ligger fint omkranset af regnskov. Det dybe limstensbassin er fyldt op med det klareste og silkebløde ferskvand, der løber til fra de nærliggende kilder.

Den blå farve er næsten ubegribelig smuk i solskin, så sørg for til den udflugt at vælge en dag uden nævneværdige skyer på himlen.

Vi tog undervandskameraet i baglommen af badebukserne og svømmede på opdagelse i Nanda, hvor der blandt andet lever en sjælden art af krabber i det blafrende søgræs.

Vi fandt ingen krabber, men det var en forfriskende dukkert i det kolde vand.

Som andre øgrupper i Stillehavet, så har Vanuatu også en perlerække af lækre strande, og den mest berømte hedder Champagne Beach. De solgte dog ikke...

...de eksklusive dråber på stranden, og der var heller ingen bobler i vandet, men til...

...gengæld vrimlede det med australske krydstogtturister. Så find en dag, hvor der ikke ankommer gigantiske skibe, hvis en mere fredelig udgave af Champagne Beach skal...

...nydes eller vælg en af de knap så berømte paradisstrande, som denne ved Port Olry. Som det sig hør og bør eksotiske steder, så var der sol og skyfrit det ene øjeblik og...

...det næste øjeblik åbnede himlen sig i et tropisk regnskyl.

Hvis du kan holde denne udsigt ud, så er det muligt, at...

...leje charmerende hytter langs stranden, og det...

...så også ud til at være et ideelt sted for de mindste.

Vanuatu wildlife.

I Danmark er bananerne oftes gule og slanke, men vi burde også importere denne grønne og buttede slags, der smager aldeles pragtfuldt.

Bademoden anno 2016 i Stillehavsregionen.

Under 2. Verdenskrig fungerede Santo som militært udgangspunkt for en stor styrke af amerikanske tropper, når de skulle angribe japanerne rundt omkring i Stillehavet. Ejeren af restauranten, hvor vi fik frokost, var i besiddelse af denne fornemme souvenir fra...

...krigens tid, og geværet var ualmindelig velholdt efter mange år på havets bund.

Få minutters kørsel fra Luganville på Santo kan du møde denne søde dame, der...

...sælger saronger og strandtasker med et slogan, jeg fint kan tilslutte mig.

Hun har valgt at sætte sin bod op ved Million Dollar Point, da en del turister kommer forbi for at se den gravplads for militært isenkram, som amerikanerne efterlod sig ved afslutningen på 2. Verdenskrig. De kunne ikke blive enige med briterne og franskmændene om en overtagelsespris, så i løbet af to dage dumpede de i arrigskab udstyr for millioner af dollars ud i vandet og forlod øen i et uanstændigt miljømæssigt morads.

Jeg kravlede til vejrs i en mast og fik et fint blik ud over...

...krigssvineriet i vandet. Men for at få det bedste indtryk af de mange effekter, der...

...har udviklet sig til en seværdighed, trak vi svømmefødder på og...

...udforskede tanks, jeeps, fly og meget andet på tæt hold.

Koralliseret kanon.

Der har gennem årene været debat og ønske om, at amerikanerne kom retur og ryddede op efter sig. Omvendt så er Million Dollar Point i dag en turistattraktion, der tjenes penge på.

Turens bedste måltid var hummer og fritter med garanti for at blive sovset godt til, når nu hver et gram kød skulle ud af det velsmagende skaldyr.

Når en hummer koges skifter den farve fra blåsort til rødlig, og det er kun omkring en femtedel af den, der udgør det spiselige kød. Hummeren skifter skæl efterhånden, som den bliver større, og hvis den knækker en af sine klosakse, så vokser den blot ud igen.

Østatens anstændige øl.

Vi boede centralt i hovedstaden Port Vila og havde et værelse, hvor...

...man næsten skulle tage en søsygepille for at falde i søvn.

Udsigten ved morgenbordet var bestemt heller ikke til at klage over.

Efter at have undret os over, hvem der mon vælger at tjekke en vandmelon ind, så...

...gjorde vi os klar til den lange hjemrejse, hvor første stop var på New Zealand. Sikke en uge. Sikke nogle herlige oplevelser. Vanuatu får min varmeste anbefaling.