Serengeti 2010 (December)

Går din næste drømmerejse til Tanzania, så kan du roligt skrue forventningerne i vejret. Kilimanjaro troner som Afrikas højeste bjerg, naturen er skøn og befolkningen er smilende. Men mest af alt skal du glæde dig til at opleve det utrolige dyreliv i området. Helt enestående!

En af klodens aller mest fascinerende naturoplevelser er Den Store Dyrevandring, hvor millioner af gnuer sammen med hundredtusindvis af zebraer og gazeller trækker rundt på Serengeti-sletten alt efter, hvor regnen falder og det friske græs vokser op.
 

Nærmest umuligt at tro sine egne øjne, når man kører kilometer efter kilometer og det på begge sider af vejen vrimler med stribede heste og morgendagens løvemad.

Den Store Dyrevandring foregår efter samme tålmodige mønster hvert år, så sæt dig ind i før afrejsen, hvor dyrene vil befinde sig den pågældende måned.

Modsat gnuer og zebraer, så er det udfordrende at få øje på kattedyrene. Turens bedste oplevelse med den sky leopard kom ved denne klippe, hvor...

...et ualmindeligt smukt eksemplar holdt til med sine...

...vildt bedårende unger. En leopard er drægtig i godt 100 dage og føder i gennemsnit tre unger. De er blinde ved fødslen og kan klare sig selv efter to år.

Leoparden jager primært om natten, hvor antiloper, vortesvin og bavianer er et par af livretterne. Den flotte kat findes også i store dele af Asien, Rusland og Mellemøsten.

​En vital del af safariudstyret er et godt kamera. Dette snerrende smil er fanget med et Canon EOS 550D og et 250 mm objektiv. Nyt kram i udstyrsboksen var en...

...kikkert med 10 gange forstørrelse. Den blev en rigtig god ven, når man som i denne situation skal tæt på en leopard uden at sætte livet på spil. Vi ventede i over en halv time og nåede at få en lur før rovdyret endelig kom frem mellem de to træer...

...og vakte jubel. Dette er den første leopard jeg nogensinde har set på en safari, mens eksemplaret på klippen blev spottet blot en times tid efter. Alle gode gange...

...tre gik i opfyldelse dagen efter, hvor vi oplevede en strejfende hyæne, der misundeligt kiggede op på en doven, adræt og klatrestærk leopard i træet.

Leoparden angriber ofte sit bytte ved at springe ned på det fra et træ. Den bryder sig ikke om at løbe over længere afstande efter sine måltider.

Adskillige parkerede safaribiler er som regel tegn på god aktion, og havde denne samling ikke holdt stille, så havde vi sandsynligvis aldrig opdaget leoparden i træet.

Dette spændende optrin en tidlig morgen var dog ikke til at undgå at bemærke. En meter fra vejen ligger en halvgnasket gnu, som fire løver er blevet mætte af. Situationen er den, at de ikke kan spise mere men heller ikke ønsker at forære...

...resterne til flokken af glubske hyæner, der venter utålmodigt og hylende.

Løveflokken traskede adskillige gange væk fra "gerningsstedet", men...

...kun for sekunder efter at vende rundt og...

...spurte direkte tilbage for at...

...stikke hele bylden ned i det åbne kadaver.

Løven er den største kødæder i Afrika og modsat savannens andre rovdyr, så kaster en modig flok sig gerne over den bomstærke og aggressive bøffel, der...

...kan veje over 800 kilo. Det er ikke ualmindeligt, at en løve bliver dødeligt såret i kamp med kvægets konge, der i øvrigt kun sover en times tid om dagen.

Det er som regel hunløverne, der skaffer føden, da de har nemmere ved at snige sig ind på deres bytte. Hannerne lider i denne forbindelse under, at deres manke simpelthen er for synlig i terrænet. En hunløve spiser omkring fem kilo kød dagligt.

Storslået underholdning, der stod på i en times tid og...

...foregik blot en armslængde fra vores parkerede jeep. Har oplevet løver en del andre steder men altid i en doven og døsig udgave. Sindssygt fascinerende at se dem så aktive, brølende og aggressive i Serengeti.

En smule blod i knurhårene skæmmer ikke det charmerende udtryk.

En løve kan nå en fart af 60 km/t, hvilket ikke er nok til at fange de fleste af dets foretrukne byttedyr. Det elegante rovdyr er derfor nød til at liste sig ind på sit offer til en afstand på under 30 meter for at gennemføre et succesfuldt angreb.

I kattefamilien er løver de eneste, der er decideret sociale med hinanden.

En af de største farer for en nuttet løveunge kommer faktisk fra egen race. Omvandrende hanløver slår regelmæssigt fremmed afkom ihjel for at fjerne sine rivalers genetiske materiale fra bestanden. Leoparder og hyæner er andre trusler.

Fluer i fjæset dagen lang er ingen trussel men nok lidt irriterende.

Løven bruger sine kraftfulde kæber og skarpe tænder til enten at knuse nakken eller bide halsen over på sit bytte. Rent teknisk angriber de ofte i flok, hvor hver løve på intelligent og samarbejdende vis sørger for at afskære flugtmulighederne.

High Five og stor tak til hele løveflokken for en suveræn oplevelse.

På safari i Serengeti er der en god chance for at spotte verdens hurtigste dyr på landjorden. Vi stødte fornøjeligvis på den slanke gepard i tre tilfælde.

Geparden strejfer oftest rundt alene på udkig efter en velsmagende...

...antilope, hvor hannerne kan kendes på deres flotte horn og ungerne på...

...de store øjne, der er ved at poppe ud af hovedet.

Var masser af skønne dyreunger i december måned, og denne...

...lille abekrabat ville jeg gerne ha' haft med hjem. Dog lidt i tvivl, om den ville trives på "brostens-savannen" på Nørrebro.

Den store afrikanske elefant med de flotte blafrende ører er verdens største dyr på landjorden. Den kan veje op til fem tons og bruger 16 timer i døgnet på at æde frugt, græs, buske og grene. Tidligere vandrede elefanten rundt i hele Afrika, men i dag findes den kun på en femtedel af kontinentet. Illegal jagt på elfenben har reduceret antallet fra adskillige millioner til anslået under en halv million elefanter :-(

Den tavse og majestætiske giraf har få fjender og er ikke en truet dyreart. Jeg fik et slimet tungekys af et skønt eksemplar i Kenya, som du kan se HER.

Slap for slimede kys fra denne forvoksede salamander, der ellers...

...var udstyret med en yderst avanceret og kløvet tunge. Nilvaranen er den største af Afrikas øgler og kan blive to meter lang. Den lever blandt andet af krokodilleæg.

Efter dagens oplevelser var det skønt at nyde en drink på Sopa Lodge med...

...en pragtfuld udsigt over Serengeti, hvor jeg fra liggestolen fortsat kunne...

...følge gnuernes og zebraernes massive vandring. Regnen silede på dette tidspunkt ned over sletten, men det gjorde på ingen måde oplevelsen mindre stemningsfuld.
 

Et væld af disse magiske og fantastiske stunder med fokus på natur og dyreliv sendte - efter adskillige dage i tænkeboks - Serengeti Nationalpark helt til tops på min personlige hitliste over verdens 100 største seværdigheder. Aner ikke, om vi har været specielt heldige med mængden af oplevelser. Men intensiteten var som intet andet sted.

Begejstringen fortsatte tidligt næste morgen, hvor savannen skulle ses fra luften. Mens nattemørket skiftede til dagslys blev to enorme luftballoner fyldt med...

...varm luft, hvilket inden længe fik...

...kurven til at lette. Følelsen af at "være i Afrika" var komplet.

Efter guidens oplysninger er denne luftballon verdens tredje største, og det var fint at sende to til vejrs samtidig, så vi kunne tage billeder af den simultane oplevelse.

Der åbnes med jævne mellemrum for de kraftige gasbrændere for at regulere højden, og sidegevinsten er god varme til passagererne i kurven.

Er drømmen at flyve i luftballon, så findes der ikke mange steder, der kan hamle op med Serengeti, hvor udsigten over savannen er...

...mageløs, og du samtidig har et sanseopslugende...

...dyreliv lige under dig. Vil aldrig nogensinde glemme de brøl og prusten, der kom fra flokken af morgenfriske flodheste i denne plumrede muddersø.

Flodheste har ikke brug for at indtage ret meget føde, da de stort set ikke laver andet end at ligge og flyde rundt i vandet.

Den buttede krop på de korte ben kan veje op til to tons, og flodhesten er dermed verdens næststørste dyr på land. Det er et ekstremt aggressivt dyr, som man skal holde sig på god afstand af. Hvert år kæntrer de et utal af både, der kommer for tæt på, og slår folk ihjel ved simpelthen at bide dem midt over.

Vinkede godmorgen til denne sprintende gepard fra luftballonen. Få sekunder efter dette billede blev knipset stoppede rovdyret op og kiggede nysgerrigt efter os.

Du kan booke din tur på www.balloonsafaris.com. Har du lyst til selv at blive certificeret ballonskipper, så kan du starte med at melde dig ind i Dansk Ballonunion.

De første eksperimenter med noget, der kunne minde om et ballonfartøj fandt sted for over 300 år siden, mens den første frie flyvning med mennesker ombord skete i 1783. Det var over Paris, hvor en varmluftsballon i løbet af 25 min. fløj ni km. i 100 meters højde.

I 1999 fløj Bertrand Piccard og Brian Jones hele vejen rundt om jorden uden at gøre ophold. En rejse på over 40.000 km., hvor de startede i Schweiz og landede 20 dage efter i Egypten.

Det er naturligvis vinden, der styrer ballonens kurs, men vores skippers plan med at lande ved denne vej blev eksekveret med imponerende præcision.

Hvis du kommer på disse kanter, så snyd ikke dig selv for en ballonsafari. Turen giver et helt specielt indtryk af Serengeti og er virkelig en oplevelse for livet.

Mens luften i bogstaveligste forstand gik ud af ballonen, så...

...optrådte vores myndige skipper som...

...ballonklovn uden balloner. Traditionen foreskriver, at man tager sig et glas champagnen efter turen - uanfægtet, at klokken er syv om morgenen.

Herefter var der dækket op til morgenmad under det nærmeste akacietræ, hvilket Josephine var badutspringende tilfreds med. Vi blev vartet op af en flok...

...velklædte tjenere og fik serveret alt fra frisk frugt til røræg med bacon.

Hjemme på julepyntede Sopa Lodge ventede...

...en nysgerrig abekat på vores altan, og den viste...

..."sugekoppe-akrobatik" ved at sidde fast på ruden med hænder og fødder.

Sidste aften blev de mange oplevelser i nationalparken fejret med et par Serengeti-øl, der dekorativt er udsmykket med en gylden leopard på etiketten.

Tak for denne gang, Serengeti.