BRUNEI 2015 (december)

Brunei ligger på den nordlige del af Borneo, og man skal kigge godt efter på sit søkort for at finde det lille sultandømme, da det fylder under en procent af verdens tredjestørste ø.

Den begrænsede landmasse til trods, så er Brunei i dag et af verdens rigeste samfund, da der i 1929 blev fundet olie og gas i deres undergrund. Opdagelsen blev startskuddet til et sandt økonomisk eventyr med en bugnende statskasse og opførelsen af guldbelagte moskeer.

Hovedstaden i Brunei hedder Bandar Seri Begawan, og centralt i byen ligger en af de mest imponerende moskéer i verden, Sultan Omar Ali Saifuddien Moskéen.

Efter at have iført mig en sort klædedragt blev jeg lukket indenfor i det svalende religiøse rum, men det var desværre ikke tilladt at tage billeder.

Fra de polerede omgivelser ved moskéen gik turen videre til en mangrovesump, hvor vi skulle forsøge at spotte næseaber i trækronerne.

Terrænet var en smule ufremkommeligt, men...

...pludselig kom en halvstor flok af de stærkt udryddelsestruede næseaber til syne. De lever udelukkende i regnskoven og mangrovesumpen på Borneo, og der findes...

...desværre kun omkring 6.000 næseaber tilbage i den vilde natur. Den overvejende trussel mod dem er udvidelsen af palmeplantager, der hele tiden mindsker deres levesteder. Den triste konsekvens er, at den samlede bestand af næseaber lige nu reduceres med 10 % årligt.

Det er kun han-næseaben, der har den ufatteligt lange tud, og den kan blive over 20 centimeter lang. Den bruges til at imponere hunnerne, sige høje truttelyde og så kan...

...tudens farve skifte til ildrød, hvis han bliver gal. Næseaben er en dygtig svømmer, og så er den i øvrigt sammen med gibbonaben den eneste abe, der kan finde på at tilbagelægge større afstande oprejst på bagbenene præcis som et menneske. Man må virkelig håbe, at myndighederne på Borneo tager sig sammen og får sikret dets levevilkår.

Udover den herlige oplevelse med at se næseaberne i deres naturlige habitat, så var...

...det fornøjeligt at sejle på floden med den frodige mangrove på begge sider, hvor...

...krokodillerne lå på lur og...

...varanerne fik varmet deres krop i solen.

Sejlturen i mangrovesumpen sluttede med en farverig fugl, men vi blev...

...siddende i båden, da næste oplevelse var Kampong Ayer, der er verdens største by på pæle i vandet. De første stolper blev banket ned i havbunden for over 1.300 år siden, og i dag består det af 42 sammenhængende landsbyer med en befolkning på omkring 40.000.

Østens Venedig er forbundet med 36 kilometer gangbro, og...

...det er ganske hyggeligt at rende rundt i villakvartererne på vandet, hvor...

...en garage ser således ud.

Jeg blev imponeret over at se både skoler og moskéer på pæle i Kampong Ayer, men jeg må indrømme, at jeg tabte underkæben, da vi sejlede forbi denne flotte brandstation med smarte brandbåde, der var klar til at rykke ud, hvis havet pludselig skulle stå i flammer.

Sådan klares renovationen i verdens største "vandsby", og...

...skulle du have fået lyst til at trække dine teltpæle op og bytte dem ud med disse i Kampong Ayer, så var der flere ledige byggegrunde til salg.

Ville være mere oplagt at reklamere for sejlbåde end biler i netop denne bydel.

Vi boede på Empire Hotel & Country Club, der har en dejlig strand med...

...nogle ganske særlige badegæster. Der findes mange forskellige arter af varaner, og den store øgle kan både klare sig i den knastørre ørken og i den frodige regnskov. Den største varan i verden lever på Komodo i Indonesien og kan blive over tre meter lang.

Der er omkring 30 grader året rundt i Brunei, hvilket...

...både "almindelige" palmer og...

...blondine-palmer har det godt med.

Sultan Bolkiah af Brunei er en af verdens rigeste mænd, og der knytter sig mange vilde historier til hans person. Et af hans paladser er på 200.000 m2 har 1.788 værelser. Michael Jackson fik 17 millioner dollars for at komme forbi og synge på hans 50 års fødselsdag. Sultanen er så glad for polo, at han har købt over 200 heste at vælge. Hans navn er...

...vanvittig langt, og benævnelsen af ham strækker sig over 9 linjer i avisen! Som det kan læses, så er han minister for temmelig mange betydende områder.

På trods af sultanens mange overdådige paladser, så kunne vi fra flyet se, at de var i gang med at opføre et mere.

På motorvejene i Brunei afhænger fartgrænsen af, om det regner eller ej.

Kort før vores afrejse til Brunei kunne man i danske og internationale medier læse en historie om, at Sultan Bolkiah havde forbudt landets kristne mindretal at fejre Jul på offentlige steder med en straframme på op til fem års fængsel. Alle dem, som jeg drøftede historien med i Brunei benægtede, at det skulle være sandt og forstod ikke den megen virak.

Der bor omkring 400.000 mennesker i Brunei, hvor en del er kinesere, der er...

...flyttet til på grund af de økonomisk gunstige vilkår med en indkomstskat på nul.

Så skulle de fleste scenarier vist være afdækket i forhold til at benytte en rulletrappe.

En smuk solnedgang på årets sidste dag i 2015, hvor...​

...der var højt humør, børne-butterfly og kulørte drinks.

Bertram kunne dog ikke holde sig vågen helt til midnat, så han tog til drømmeland med sin elskede iPad i skødet.