BOTSWANA 2011​

Maxsø og Stampe er klar til oplevelser og eventyr i Botswana, der er et forholdsvist fladt land uden kyster. Landet, der primært er dækket af ørken, er en smule større end Frankrig og samtidig et af de tyndest befolkede i verden med kun 2 millioner indbyggere.

Tilbage i 1970'erne blev der fundet store forekomster af diamanter i Botswana, hvilket gav grobund for en økonomisk vækst. Landet er efter afrikanske standarder velfungerende med et stabilt demokrati og en af de højeste levestandarder på kontinentet. Batswana'erne byder...

...pænt velkommen til deres land, men ved grænsen skal...

...man huske at tørre skoene af og trampe på en klud med en desinficerende væske.

Bilens hjul skulle ligeledes renses ved at køre gennem et kemikaliebad.

Årsagen er naturligvis at beskytte landets mennesker og natur mod fremmede bakterier, som det også er tilfældet ved indrejse til eksempelvis Australien.

De to største seværdigheder i Botswana er floddeltaet ved Okavango og Chobe National Park, og vi satte kursen mod sidstnævnte for at finde ud af, om det er værd at tage på safari i landet.

Vi boede på det fremragende Chobe Game Lodge, der ligger...

...på bredden af Chobe floden med masser af dyreliv at rette sin kikkert mod. Floden udgør Botswanas nordlige grænse, og landet på den anden side er Namibia.

Hvis din drøm er at opleve den afrikanske elefant i sine naturlige omgivelser, så...

...er Chobe National Park det perfekte sted at tage på safari, da...

...parken har verdens største koncentration af de snabelsvingende dyr. Det anslås, at antallet efterhånden er nået op på 40-50.000 elefanter.​

Ingen safari er fuldkommen uden synet af de elegante løver, der desværre kun findes 15.000 til 25.000 tilbage af i naturen.

På trods af det skarpe tandsæt, så dræber løven oftest sit byttedyr ved kvælning, og af alle kattedyr har løven det højeste brøl, der kan høres mange kilometer væk.

Udover brøl markerer løver også deres territorium med urin.

Løven bruger 16 til 20 timer i døgnet på at hvile sig. Aktiviteten er størst om aftenen og natten, hvor det er køligst. Det skyldes blandt andet, at en løve ikke har ret mange...

...svedkirtler og derfor sparer energien til det mest optimale tidspunkt for sin jagt. I naturen bliver løver 10 til 15 år gamle, mens de i fangenskab kan blive op til 25 år.

Chobe National Park er på 11.000 km2, hvilket svarer til 25 % af Danmarks areal.

Verdens højeste pattedyr krydser vejen for at...

...æde af akacietræerne, der er giraffens foretrukne spise. Det mønstrede dyr med de flotte horn i panden trives godt i meget tørre områder og drikker sjældent vand.

Storvildtsjagt har tidligere været en indbringende forretning i Botswana, men fra 1. januar 2014 blev det forbudt, og landet satser nu på økoturismen. Denne bøffel tog sig i øvrigt blot en lur og øjeblikket efter stod den og...

...rakte tunge af deres udsendte.

Blandt de mange forskellige arter af antiloper er den sky kudu den næststørste, og en voksen han kan veje over 300 kilo. De imponerende horn gør den til et yndet jagttrofæ.

Vi nærmer os forsigtigt en større flok oryx antiloper, der...

...med deres spidse horn kan tage livet af et angribende rovdyr.

Den smukke oryx antilope har skarpe sanser med øjne nærmest på siden af hovedet og store bevægelige ører, der kan fange lyde fra alle retninger.

Et af savannens sociale dyr er zebraen, der kan danne flokke på flere tusinde.

Hver enkelt zebra har sit unikke mønster præcis som menneskers fingeraftryk, og striberne gør det sværere for rovdyrene at fokusere på et enkelt byttedyr i en flok.

Peter troede ikke sine egne briller, da han fik øje på denne...

...veludrustede abekat, der sad...

...på en sten med stoltheden frem.

Når aben er på udkig efter føde, så er den ganske ukritisk og spiser...

...alt fra græs og bark til fugle og mindre antiloper.

Strejfende ræve på udkig efter fugle og leoparder. Førstnævnte spiser de, og sidstnævnte bliver de selv spist af.

Et par rystede hyæner gnasker af et ådsel. Hyænerne lever i flokke, der domineres af hunnerne.

Der findes i omegnen af 600 forskellige fugle i Botswana, og de 450 af dem kan du være heldig at se i Chobe National Park.

Botswanas nationalfugl er den lillabrystede ellekrage, der både på jorden og...

...i luften er vanvittig flot. TRYK på billedet.

Den rødnæppede toko (red-billed hornbill) er glad for at spadsere rundt på jorden og finde sin føde i form af frugt, plantefrø og insekter.

Marabou storken kan prale med, at den ofte er med helt fremme i feltet på diverse lister over verdens grimmeste dyr. Den sære fugl tager yderligere et par charmerende kegler ved at være ret glad for at opholde sig på lossepladser og spise menneskets efterladenskaber.

Vi fortsatte vores safarieventyr til vands med...

...fine indtryk af elefanternes liv ved floden.

Elefanter er kendt for at være tykhudede, men de også følsomme overfor solens stærke stråler, så de smører sig ind i mudder og sand for at undgå at blive skoldede.

Elefanten er verdens største landlevende dyr, og det største eksemplar man nogensinde har målt og vejet havde passeret 10 tons og var godt fire meter høj.

En elefantkalv vejer i gennemsnit lidt over 100 kilo ved fødslen, og den...

...dier med munden, da den ikke har kræfter nok i sin snabel. Der går adskillige måneder før den har fuld kontrol over det fine organ.

Længere nede ad floden dasede en gruppe flodheste i en muddersump. Det store pattedyr bruger langt det meste af sin tid i vandet, og om natten går den på land for at græsse. En flodhest bliver typisk 40 til 50 år gammel.

Den afrikanske fiskeørn er en vidunderlig rovfugl at betragte, og det er helt forståeligt, at både Zambia og Zimbabwe har ophøjet den til nationalfugl.

Fiskeørnen er en kompromisløs jæger, der kan finde på at baske ned i vandet og padle sin fisk i land, hvis den skulle være for tung til at kunne flyve væk med den.

Sidste skud af elefanterne på bredden inden vi rettede opmærksomheden mod...

...den farverige solnedgang over Chobe sletten. Botswana er ikke noget billigt land at tage på safari, men det betyder til gengæld også, at du møder færre turister på din vej gennem landskabet end det er tilfældet i eksempelvis Tanzania og Kenya. Det kan med tiden vise sig at være en klog og bæredygtig disposition.

Ved vores værelse på Chobe Game Lodge var der livlig aktivitet med...

...gryntende og gnubbende vildsvin.

Det unikke ved at rejse på disse kanter i Afrika er, at man nærmest døgnet rundt bliver forkælet med den ene forunderlige naturoplevelse efter den anden.

Bambi hilser på Stampe.

På hele den centralafrikanske savanne lever zebra mangusten, og den har intet imod at være helt tæt på mennesker. Virkelig hyggeligt at betragte deres puslen og søgen efter...

...føde fra den bløde liggestol. Der findes over 30 forskellige slags desmerdyr, hvor zebra mangusten er en af de mest sociale, og de lever sammen i store flokke.

Der er langt fra Italien til Botswana, men pizzabagerne på savannen havde...

...fuldstændig styr på den sprøde bund og rigeligt med velsmagende fyld.

Hvis du tror, at du skal leve af stegte myrer og jordbagte edderkopper på en safari i Botswana, så kan du godt tro om igen. Maden på Chobe Game Lodge var fremragende.

Efter måltidet vaskede vi hænder ved en håndvask, der nærmest lignede et traditionelt afrikansk kunstværk.

Chobe River bød også på den mest vanvittige fisketur jeg nogensinde har været på i en meget lille motorjolle med adskillige eksotiske dyr omkring os, der så ud til, at...

...ville æde os, hvis båden skulle få motorproblemer. Når en krokodille æder sit bytte kan der løbe væske fra øjnene, hvilket har født udtrykket "at græde krokodilletårer".

Der har været krokodiller på Jorden i over 240 millioner år, mens menneskets historie kun strækker sig 200.000 år tilbage.

I gabet har krokodillen mellem 48 og 80 tænder og skulle den miste nogen i kampens hede, så vokser der blot nye frem, som det også er tilfældet med hajer.

Krokodillens øjne, ører og næsebor sidder på toppen af kraniet, så den kan se, høre og lugte sit bytte også i nedsunken tilstand. Den kan både svømme og løbe næsten 30 km/t.

Et par flodheste hygger sig i floden, og vi holder os på en behørig afstand, da de kan blive aggressive, hvis man kommer for tæt på dem eller deres unger.

Flodhesten dræber flere hundrede mennesker årligt i Afrika ved enten at trampe eller bide dem ihjel. En fuldvoksen krabat kan åbne sit frådende gab op til 120 centimeter.

Formålet med turen var egentlig at forsøge at få en tigerfisk på krogen, der er berømt for sine store tænder og forbilledlige evne til at kæmpe for sit liv. Men dem så vi desværre ingen af.

Botswana blev krydset af på min rejseliste som land nummer 105, og det kunne meget vel blive til et genbesøg en anden god gang. Pragtfuldt land at rejse rundt i.