​BOSNIEN 2009

​I 1990'erne var Bosnien-Hercegovina plaget af en skrækkelig borgerkrig, men heldigvis er landet i dag en skøn rejsedestination med smuk natur og meget charmerende byer.

​Kravica er et af de absolut smukkeste vandfald jeg nogensinde har oplevet.

​Vandet er rent, iskoldt og forfriskende. Så det er bare på med badebukserne, hvis du kommer forbi i sommervarmen.

​Hundredvis af lokale havde pakket madkurven denne herlige lørdag for at hygge sig, solbade og spille bold i de fantastiske omgivelser.

​Nogle billeder fortjener at blive TRYKKET på. Dette er et af dem! Kravica kan bære prædikatet "Mini-Iguazu" - og er et must for den rejsende i BH.

​En anden indiskutabel perle er Mostar i det sydlige BH, hvor kroater og bosniske muslimer holder til på hver deres side af broen, Stari Most. En situation, der under krigen betød voldsomme kampe, og i 1993 blev den 400 år gamle bro skudt i sænk.

​I 2004 stod en kopi af broen færdig, så man igen kunne krydse Neretva floden. Nej, billedet er ikke et scannet postkort. Fy for pokker da, det var en smuk aften!

​Aftenen bliver bestemt ikke ringere af en god middag og en kold Hercegovacko.

​I Mostars gamle bydel ligger den spektakulært indrettede loungebar, Ali Baba, der praktisk talt er bygget ind i en klippehule. Don't ever play Rolling Stones!

​For femten år siden var de brostensbelagte gader i Mostar livsfarlige at færdes i. I dag føler man sig tryg selv i tusmørke, og turismen er så småt på vej tilbage.

​Synlige tegn fra borgerkrigen, der kostede omtrent 100.000 bosniere livet. I 1995 blev serberne fordrevet, en fredsaftale underskrevet og landet inddelt i to provinser. Der er fortsat tusindvis af fredsbevarende FN soldater i området.

​Anede ikke, at Jomfru Maria "spiller på hjemmebane" i Medugorje. Over 25 millioner katolikker er valfartet til den lille by siden 24. juni 1981, hvor hun første gang åbenbarede sig for seks lokale personer - såkaldte seere. Efterfølgende fik de seks seere dagligt åbenbaringer fra hende, hvilket tre af dem får endnu. To af dem får en årlig åbenbaring, mens det sker månedligt for den sidste. 

​Vi fulgte efter horderne af pilgrimme op ad et aldeles uvejsomt bjerg, hvor en kridhvid statue af Jomfru Maria er placeret. Vatikanet ønsker ikke at anerkende byen som pilgrimssted, da en pavelig udsending ved sit besøg ikke kunne "føle magien".

​Det langstrakte forløb med de daglige åbenbaringer for seerne har givet videnskaben optimale muligheder for at undersøge dem, mens de modtager budskaberne. Teologiske og medicinske eksperter er enige om, at de er i en tilstand af åndelig ekstase, og de reagerer hverken på stærkt lys eller nålestik.

​De pureste mirakler skulle også foregå ved Medugorje, hvor uhelbredligt syge mennesker bliver raske fra den ene dag til den anden. Under borgerkrigen var det ikke muligt for de serbiske piloter at bombe byen, da de efter sigende ikke kunne navigere deres fly, når de nærmede sig byen. Tusinder af bosniere blev slået ihjel under kampene i de nærliggende nabobyer - men altså ikke en eneste i Medugorje.

​Videnskab, mirakler eller ej. Denne fredfyldte nonne er uden tvivl afklaret i sit sind.

​Vi var en anelse "uheldige" og oplevede desværre intet overjordisk ved vores besøg, men det er der så sandelig mange andre, der har gjort. Tryk HER for at se en række billeder, der er taget af Jomfru Maria på stedet.

​Vidste du, at både Maria og Jesus anerkendes og optræder i Koranen? Jesus moder (Miriam/Maria) beskrives i Koranen, som er en dydig kvinde. For muslimer er Jesus ikke Guds søn men en profet med et tæt forhold til Gud.

​Salget af religiøse rædsler går så strygende, at selv bagagerummet i denne gamle Mercer er blevet inddraget til formålet.

​Hurra for Bosnien-Hercegovina! Herlige naturoplevelser, charmerende byer og til sidst et fascinerende religiøst arnested, som jeg - ærligt indrømmet - aldrig nogensinde havde hørt om.