Taiwan 2013

Under den kinesiske borgerkrig i 1949 blev den siddende regering sat fra magten af kommunisterne og flygtede til Taiwan, hvor de fortsatte med at proklamere deres ret til hele det kinesiske fastland. I 1971 udtrådte Republikken Kina, der er Taiwans officielle navn, af FN, og i internationale kredse betragtes Taiwan i dag som en kinesisk provins.

Efter sigende ønsker et stort flertal af taiwaneserne løsrivelse fra Kina, men de økonomiske forbindelser til Riget i Midten er så betydende, at de politiske magthavere ikke prioriterer det.

Selvstændighed eller ej, så har østaten syd for Japan, der er en smule større end Jylland, en hel stribe af storslåede turistattraktioner, hvor den mest berømte er Taipei 101.

Taipei 101 på 508 meter var verdens højeste bygning fra 2004 til 2009, hvor den måtte overlade titlen til Burj Khalifa i Dubai. Tallet i navnet refererer til de 101 etager.

Bygningens udseende skal få beskueren til at tænke på en bambusstok, men kritikere af projektet harcelerer, at det rettere ligner en stabel madæsker fra en kinesisk grillbar.

Arkitekten har ladet Taipei 101 opføre i velovervejet fengshui-stil, så bygningens design er i harmonisk samspil med sine omgivelser og besidder en positiv energi. Fengshui har været praktiseret gennem adskillige århundreder på disse kanter, og mange asiatere tror på, at man gennem den rette indretning og arkitektur kan påvirke faktorer som sundhed og velstand.

Hmmm...måske blev vores egen Christian IV en tyksak efter han opførte Rundetårn???

Taipei 101 er konstrueret til at kunne klare både kraftige orkaner og skælvende jordskælv, som Taiwan desværre rammes af med jævne mellemrum. Orkansæsonen på Taiwan strækker sig typisk fra midten af august til starten af oktober.

En attraktion i attraktionen er verdens hurtigste elevatorer, der med over...

...60 km/t suser op til det indendørs observationsdæk på 89. etage. Taipei 101 har ikke blot hurtige elevatorer men også rigtig mange dem...61 styks!

Udsigten fra Taipei 101 er pragtfuld, og man får en god fornemmelse af,  at Taiwan er et af verdens tættest befolkede lande med 23 millioner indbyggere.

Kunne dog også spotte enkelte åbne områder med mulighed for fordybelse.

Fra det indendørs observationsdæk i 382 meters højde er det muligt at tage trappen yderligere nogle meter op til 91. etage og komme ud...

...i den friske luft. Felix Baumgartnen kravlede i 2007 over hegnet og sprang uden
tilladelse fra myndighederne ud med en faldskærm på ryggen. Den østrigske vovehals
blev senere verdensberømt for sit utrolige spring fra stratosfæren i 39 kilometers højde,
hvor han som det første menneske gennembrød lydmuren i et frit fald uden maskinel hjælp.

Lægges nakken tilbage, så kan toppen af spiret i over 1/2 kilometers højde beundres. På 101. etage ligger der en VIP Club, hvor det må være et herligt sted at holde en fest.

Det tog seks år at opføre Taipei 101, der også har fem underjordiske etager og en
p-kælder med plads til et par tusinde biler. Regningen for byggeriet lød på 1,8 mia. dollars.

Tal er vigtige symboler i den kinesiske kultur og i den sammenhæng er 101 et skæppeskønt et af slagsen. Det samme er otte, og derfor har bygningen præcis det antal "bambus-sektioner". Fire er derimod et rigtig "fy-tal", så 44. etage er eksempelvis sløjfet og erstattet med etage 42 A.

Kommer du til Taiwan, så vil det være en utilgivelig rejsesynd ikke at aflægge toppen af ikoniske Taipei 101 et besøg. Kun hysterisk højdeskræk kan undskylde.

Taiwans mest besøgte naturattraktion er nationalparken Taroko, der ligger fire timers kørsel fra Taipei på den østlige side af øen. Landskabet er råt og frodigt med...

...utrolige klippeformationer, der rejser sig over tre kilometer op over Liwu floden. Taroko betyder "storslået og smukt" på truku, der tales af områdets bjergstammer.

Kan varmt anbefales at opleve terrænet på mountainbike og suse gennem...

...den ene spektakulære bjergtunnel efter den anden. Taroko er på samme vis...

...et paradis for vandreglade sjæle, hvor man passerer brusende floder og kan...

...hoppe rundt på spændstige hængebroer.

Vores vandretur endte ved denne tunnel, hvor vandet dannede smukke gardiner.

Har læst mig til, at halvdelen af Taiwans fauna lever i Taroko nationalparken, men vi så ikke meget andet end disse nysgerrige flagermus med strittende ører.

Området kaldes af indlysende årsager også for Marmor-kløften, og hvis du ikke allerede var klar over det, så dannes denne bjergart ved "omkrystallisation af sedimentære kalkbjergarter under kontaktmetaforfe betingelser"...tak for kaffe!

Frankrig har med omkring 250 forskellige slags marmor den største diversitet i verden. Men det var Norge, der stod for leveringen til Marmorkirken i København.

Det er ikke helt ufarligt at begive sig rundt i Taroko-kløften, da området ofte rammes af større eller mindre stenskred. I dette tilfælde er det nærmest en halv bjergside, der er krakeleret, hvilket skabte en del trafikale problemer. Vejen var kun åben i...

...10 minutter hver anden time og helt lukket mellem 16.00 og 06.00.

Nationalparken har ligeledes været ramt af en del dødsulykker, hvor turister har fået sten i hovedet, så alle besøgende anbefales på det kraftigste at bære hjelm.

Der er kun få overnatningsmuligheder inde i selve nationalparken, men har du lyst til spa, luksus og forkælelse midt i de storslåede omgivelser, så findes det på Silks Place, hvor det også er muligt at leje mountainbikes. Lækkert sted!

Tjek denne video, hvor skraldebilen spiller hele kvarteret op!

Efter nogle herlige oplevelser i Taroko-kløften kørte vi retur mod Taipei ad den flotte kyststrækning, hvor næste stop...

... var de varme kilder ved Beitou. Der findes utallige steder i byen at prøve dem, og vi valgte Millennium Hot Springs, hvor mange af de lokale slår vejen forbi.

Et virkelig charmerende sted, der fungerer således, at vandet er varmest i de øverste bassiner og falder efterhånden, som man bevæger sig ned. Den ældre herre siddende nederst i billedet forklarede os, at vi skulle starte i det iskolde vand for efterfølgende at sidde et par minutter i det nederste af de varme. Herefter retur til det kolde igen, og således skifte indtil man til sidst ender i det varmeste på toppen.

Må erkende, at det nev en smule i huden at sætte sig ned i de 45,1 grader, men som skiltet til højre beskriver, så er det ikke tilladt blot at dyppe fødderne.

I Taiwan findes der mange forskellige kilder (kolde, varme, mudder m.fl.), der alle har helsende og terapeutiske egenskaber afhængig af deres koncentrat af mineraler. Kilderne har deres udspring dybt under jorden, og geografisk ligger de spredt på hele øen.

For besøgende med interesse for kulturhistorie, så kan en af verdens største og fineste samlinger af kinesisk kunst ses på National Palace Museum i Taipei.

Museet har over 650.000 genstande, hvor de ældste er omkring 5.000 år gamle. Store dele af den helt utroligt kostbare kunstsamling blev taget med fra opbevaringen i Den Forbudte By i Beijing, da regeringen under den kinesiske borgerkrig flygtede til Taiwan.

National Palace Museum stod færdig i 1925 og tager sig prægtigt ud.

Blandt de mest berømte kunstgenstande på museet er "Jade kålhovedet" og
"Olivenstensbåden", men jeg var nu mest betaget af de vaskeægte Mingvaser.

Mingkejserne regerede Kina i årene fra 1368 til 1644, og de havde nok ikke forestillet sig, at deres hyggelige timer ved drejebænken skulle skabe så eftertragtede genstande.

Auktionshuset Sothesby havde i 2011 en Mingvase under hammeren i Hongkong, som den nye ejer betalte svimlende 120 millioner kroner for. Du (gav)milde kineser!

Måske bliver denne Ming-skraldespand en formue værd om 500 år?

Kunne ikke beslutte mig for, om denne bygning var sjov eller rædselsfuld, men den napper under alle omstændigheder titlen, som den mest særprægede.

Klar til min debut i et futuristisk højhastighedstog, der drøner med over 300 km/t fra Taipei og hele vejen ned langs øens vestkyst. Denne model hedder TSHR 700T og er...

...det lokale svar på japanernes Shinkansen, der blev bygget forud for OL i 1964.

Alle elementer hamrer forbi i et rasende tempo, men den vildeste oplevelse af farten var faktisk at sidde på perronen, da et gennemkørende tog kom blæsende. Vi nåede dårligt at blinke med øjnene før det var væk igen, og vi sad måbende tilbage.

Ved vores endestation i Hsinchu kunne vi så tænke lidt over, at man i Japan lige havde testet prototypen på et nyt lyntog med en helt vanvittig topfart på 581 km/t. Den ekstreme hastighed opnås ved magnetisme, hvor toget svæver frit over skinnerne, så friktion og fysisk modstand ikke er med til at sænke farten. Nærmest et fly på skinner!

Vi hoppede ind i en af de utallige gule taxaer ved togstationen og bad om at...

...blive kørt til Chenghuang templet, der regnes blandt de helligste på Taiwan. Her dyrkes taoismen, der fokuserer på at skabe balance for det enkelte menneske, og et af religionens velkendte og centrale begreber er modsætningerne yin og yiang.

Religiøs figur med øjenbryn så lange, at selv Ole Ernst må se sig overgået.

Turens bedste måltid var en omgang fantastisk velsmagende sushi, hvor...

...nogle af krabaterne blev tilberedt med flammekastere, hvilket...

...fik dem til at se endnu mere delikate ud.

Kampen mod spredning af bakterier er synlig i denne del af verden, hvor selv ansatte i en isbod bærer en beskyttende maske.

Det er åbenbart lovligt at trække et gardin for, når man er ude at køre bil. Lysten til at skjule sig vægtes måske højere end trafiksikkerheden i Taiwan.

Udover gardiner for sideruderne, så havde mange også valgt at placere en GPS lige midt i synsfeltet. Næsten omsonst med briller, når han alligevel ikke kan se...en dyt ;-)

Hvis du trænger til at komme af med en "Made in Taiwan", så er det...

...muligt både at blive mekanisk skyllet og tørret før man rejser sig. Producenten benytter sikkert det oplagte slogan "når enden er god, er alting godt".

Hvis du vil se, hvordan de unge fester i Taipei med laserlys og dunkende disco, så går du ikke galt i byen på Luxy, hvor vi dansede med til den lyse morgen.

Vi var forbi Taiwan i juni måned og havde generelt fint vejr, men af og til åbnede himlen sig med nogle gedigne tropiske regnskyl.

Mange taiwanesere håber, at landet en dag opnår fuld selvstændighed og dermed løsriver sig fra de kinesiske magthavere, men udsigterne er ikke for optimistiske. I 2005 ytrede Kina, at de sætter militæret ind, hvis Taiwan erklærer sig uafhængigt.

Slutter sammendraget af med et fast blik og en lyserød hat, der...

....ville passe fint ind i dette Kitty univers i lufthavnen.