NORDMAKEDONIEN 2009

At komme ind i Nordmakedonien var en udfordring og en oplevelse vi aldrig glemmer. Efter bilen var blevet tømt for ALT, og grænsevagten var færdig med at brække instrumentbrættet op med sin skruetrækker, blev vi afvist og sendt retur til Bulgarien. Vi havde ikke medbragt et Grønt Kort på bilen og kun en kopi af registreringsattesten.

Tilbage i Bulgarien kontaktede vi og fik hjælp fra en lang række skønne mennesker hjemme i Danmark - blandt andet Martin Låsesmed, der "brød ind" og hentede den originale registreringsattest i mit hjem. Alle nødvendige papirer blev scannet og mailet til os, og der blev brugt en god times tid på at klippe og klistre, så alt lignede originaler.

En anelse ængstelige kørte vi igen mod den nordmakedonske grænse for at teste vores evner som "dokumentfalsknere". Vi bestod med glans og al indestængt adrenalin blev i løbet af de næste par minutter skreget ud af kroppen - og ud over de nordmakedonske bjerge!

Fremme i hovedstaden, Skopje, var vi stadig stærkt begejstrede over at komme videre ad vores planlagte rute. Det blev fejret med lokal rød- og hvidvin, men et spørgsmål spøgte i baghovedet på os. Mon vi slipper over den albanske grænse?

Der var dog ingen grund til at tage sorgerne på forskud, og nu gjaldt det om at nyde de næste par dage i den lille republik med blot 2 millioner indbyggere.

Skal det helt store rejse-smil frem på dine læber i Nordmakedonien, så er Ohridsøen på grænsen til Albanien afgjort stedet at tage til. Søen og byen er meget fortjent optaget på UNESCOS Verdensarvliste for sin skønhed og kulturelle betydning.

Med sine 290 meter er Ohrid en af Europas dybeste søer, men det er nu ved overfladen, at man bliver oprigtigt imponeret. Virkelig et skønt sted at feriere.

Byens storhedstid var omkring år 1.000, hvor den var residens for Zar Samuel, der gjorde stedet til ærkebispesæde i det Bulgarsk-Makedonske Rige.

Vi indlogerede os centralt på det lækre The Royal View, hvor udsigten var...

...de kongelige værdig. Ikke mindst, når...

...solen gik ned bag bjergene og det pulserende natteliv i byen tog over.

Nordmakedonien og natteliv?...du kan roligt droppe Ibiza og tage til Ohridsøen, hvor der er fuld knald på hele sommeren igennem. Forholdene er yderst charmerende med lækre restauranter og hippe barer placeret i den hyggelige gamle bydel - kaldet det slaviske Jerusalem.

Tag heller ikke fejl af kvinderne på disse kanter. Selvstændige, begavede og gerne med egen kværn bare for at give dig en smule "macho-mindreværd".