TONGA 2018 (juli)

Tonga består af 177 polynesiske øer, der i 1845 blev forenet i et kongedømme, og landet er dermed det eneste monarki i Stillehavet. Det ville have været sjovt at møde kongen af Tonga, men vores største ønske og formål med besøget var nu et ganske andet.

Mellem juni og november holder et stort antal pukkelhvaler sig tæt til Tongas kyster, hvor de parrer sig og feder deres unger op til at kunne klare turen tilbage mod Antarktis. Vi har oplevet pukkelhvaler flere steder i verden, men ved Tonga har de organiseret og...

...udstedt licens til omkring 30 både, der må tage eventyrlystne turister på havet for at svømme med de enorme pattedyr. Den ultimative oplevelse ville være at se en hun med sin kalv, og efter mange timers søgen var der lykkeligvis bid. En fuldkommen magisk og...

...uforglemmelig oplevelse, da de kom svømmende mod os i det klare dybblå vand.

For at se denne Youtube video skal du acceptere marketing cookies

Administrer samtykke

Klik på videoen og se det utrolige øjeblik, hvor en undervandsdrøm gik i opfyldelse.

Vi følte os MEGET små, da pukkelhvalerne kom så tæt på os i vandet. Men de virkede på ingen måde skræmmende at være i nærheden af. Tværtimod.

Det store dyr kan blive op til 19 meter og nå en vægt på over 30 tons.

Jøsses, hvor var ungen dog bare nuttet. Den har ligget og hygget sig i sin mors mave i næsten et år og er kommet til verden i det lune vand ved Tonga. Herefter gælder det om at få så meget af sin mors kalorieholdige mælk (50 % fedt) i sig, så den kan blive robust nok til...

... at klare den krævende svømmetur på flere tusinde kilometer til Antarktis, hvor vinterhalvåret tilbringes. I forhold til sin mor, så ser kalven bette ud, men...

...den er omtrent 5 meter og vejer over halvandet ton allerede ved fødslen.

Det er en krævende proces for hunpukkelhvalen at producere så meget mælk til sin sultne kalv, og da hun samtidig ikke spiser i perioden, så taber hun sig voldsomt. Guiden fortalte, at mange af hunnerne bliver så udmagrede, at deres ribben kommer til syne.

Selv om pukkelhvalkalven er vokset gevaldigt, når den forlader kysterne ved Tonga, så er den fortsat en lille lækkerbidsken for spækhuggeren, som den risikerer at støde ind i på sin vej til Antarktis. Et stort antal af kalvene overlever desværre ikke det møde.

Jeg har været på hvalsafari rundt omkring i verden, hvor de store skabninger er blevet beundret fra enten båd eller helikopter. Men som det kan ses på dette billede af selv samme mor og kalv, så er det en noget mere begrænset oplevelse i forhold til at se dem under vandet.

Eneste billede taget lige efter, vi er kommet retur til båden. Måske kan vores begejstring over den utrolige oplevelse skimtes gennem dug og dråber på linsen. Men pukkelhvalernes evne til at begejstre os var langt fra slut, og fra båden kunne...

...Bertram fra første parket se en imponerende opvisning i hval-akrobatik, hvor det meste af ...

...kroppen var ude af vandet for efterfølgende at...

...lande med et øredøvende klask.

Pukkelhvalerne samarbejder under deres jagt og er kendt for avancerede teknikker, når de skal have fyldt deres store maver med fisk. De cirkler omkring stimen og laver...

...bobler for at presse dem tæt sammen. Herefter stiger en eller flere af dem op i midten af stimen med vidt åben gab. Pukkelhvalen er ikke bare stor. Den er faktisk også ret kløgtig.

Pukkelhvalens luffer kan blive op til 5 meter lange, hvilket er de længste lemmer på en skabning i hele dyreriget.

En af de oplagte måder at få øje på en pukkelhval er at holde udkig efter de meterhøje blåster, der er søjlen af vand, som den pruster op i luften ved udånding.

Stolt af min super seje og udholdende knægt, der fordelt over fire dage var omkring 30 timer på havet for at opleve pukkelhvalerne. Han blev søsyg og kastede op flere gange, når vandet blev for uroligt, men insisterede hver gang på at komme med den efterfølgende dag.

Vi var på hvalsafari fire gange i løbet af vores ugelange ophold, og de tre af turene havde vi reserveret hjemmefra. Turde ikke rejse den lange vej og risikere, at alle både var fyldt op, når vi kom frem. Men paradoksalt nok var det turen, vi ikke havde booket på forhånd, der var bedst og bragte os tættest på pukkelhvalerne. Tak til denne lokale guide, der havde en uovertruffen evne til at regne ud, hvor de store dyr ville dukke op næste gang.

Jeg havde glædet mig i årevis til at svømme med pukkelhvalerne ved Tonga, og det var lige præcis så fantastisk, som jeg havde forestillet mig. Wanna go back!

Bertram på snorkeltræning med sin mor i hånden, og...

...de kom forbi utallige koraller og en enkelt...

...farvestrålende kæmpemusling. De findes på koralrev i alle egne af verdenmen ikke to eksemplarer er helt ens i farve og form. Kæmpemuslingen er verdens største levende bløddyr. Den kan blive godt en meter lang og veje​ over 200 kilo.

Det blev også til en svømmetur ind i Swallows Cave, hvor...

...vi lagde nakken tilbage og beundrede de flotte limstensformationer.

Bertram satte kursen hjem ad efter endnu en skøn dag på havet ved Tonga.

Der er ingen overdådige luksushoteller ved Vava'u øerne. Men altid smilende Herwig fra Østrig, der blev træt af livet som lønslave i den vestlige civilisation, har skabt idylliske Reef Resort, der bestemt er en lille håndfuld rejsestjerner værd.

Med sig fra Østrig medbragte Herwig en yderst talentfuld kok, der sørgede for...

...virkelig velsmagende retter. Det eneste, der...

...manglede var en smule mere lys i restauranten.

Reef Resort har lækre bungalows, hvor man...

...fra sengen har en skøn udsigt til...

...de farverige og eksotiske omgivelser. Vær ude i god tid med din reservation, da Reef Resort kun har 5 bungalows. Du kan booke på www.reefresortvavau.com.

På turen til Tonga var Bertram 6 år, hvilket på mange måder er en skøn alder. Han var eksempelvis blevet meget interesseret i at tjene lommepenge til sparegrisen. Men han havde endnu ikke helt styr på pris- og værdisætningen af hans indsats. I denne situation havde jeg købt 10 minutters fodmassage for 1 krone. Der gik dog desværre ikke mange måneder før det tilbud blev sløjfet og prisen blev ublu. Men skønt så længe, det varede ;-)

På en af de sjældne gråvejrsdage tog vi på en frisk kajaktur til naboøen.

Må indrømme, at jeg var en smule misundelig på familierne med egen båd, der...

...lå og cruisede rundt mellem de mange billedskønne og pragtfulde tropeøer. Ikke mindst med tanke på, at der jo hvert øjeblik kan dukke en pukkelhval op.

De første dage på Tonga havde vi lejet en privat villa med en pragtfuld udsigt og...

...egen badebro, som vi sprang lystigt fra både morgen og...

...aften. Ret hyggelig måde at slutte dagen.

Seastar hed huset med den fine beliggenhed, og jeg fandt det på www.vavauholidayhomes.com.

Vava'u består af godt 40 mindre øer samt en større ø, hvor Nieafu ligger. Det er den næststørste by på Tonga med omkring 6.000 indbyggere.

Der er både charmerende og knap så...

...charmerende kirker på Tonga, men fælles for dem er, at...

For at se denne Youtube video skal du acceptere marketing cookies

Administrer samtykke

​...der bliver sunget igennem, som du kan høre i dette klip.

Hvis man ikke vidste bedre, så kunne man godt tro, at det var Tongas landshold for sækkevæddeløb, der var ved at gøre sig klar til kamp. Men det er skam de nationale gevandter, som de iklæder sig ved særligt festlige lejligheder eller ceremonielle begivenheder.

Tonga er et trygt og afslappet sted at vokse op, hvor livet foregår i et helt andet tempo end på vores breddegrader. Største bekymring for den lille Stillehavsnation er faktisk fedtprocenten i den mad, de putter i munden. Omkring 90 % af befolkningen er karakteriseret som overvægtige, hvilket fører en række farlige livstilssygdomme med sig.

I midten af et imponerende edderkoppespind sad...

...denne ottebenede fyr og nød solen. Der findes over 30.000 arter af edderkopper i verden, og de er stort set alle sammen kødædende rovdyr, der jager om natten.

En af klodens farligste edderkopper med mange menneskeliv på samvittigheden er den brasilianske vandreedderkop. Køber du en klase bananer fra de kanter, så ryst gerne bundtet en ekstra gang, da den giftige edderkop er kendt for at gemme sig i dem.

Manglen på ferskvand er en stor udfordring på Tonga, så de gør sig store anstrengelser for at opsamle regnvand, og...

...isterninger lavet på regnvand ser i øvrigt lidt specielle ud.

Tongas svar på "probably the best beer in the world".

Tonga er det første land på den vestlige side af datolinjen,
og markedsfører sig som destinationen "Where Time Begins".

En meget charmerende oplevelse på Tonga var tilliden, der bliver udvist. Vi havde brug for en bil, og fik at vide, at Luc muligvis havde en stående ved hans købmandsforretning. Rygtet var sandt, og han kastede blot nøglerne til mig og sagde, at den holdt på en græsplæne på den anden side af vejen. Han anede ikke, hvem jeg var. Ingen papirer skulle udfyldes, og få...

...minutter senere havde vi en bil. Godt nok uden nummerplader og med en kraftig dunst af hundefoder indvendig, men den opfyldte vores umiddelbare behov.

James Cook kastede anker ved øerne i 1773, og i hans rejsedagbog beskrev han Tonga som "de venlige øer". Det kunne vi ved selvsyn konstatere, at de bestemt er endnu.

Next stop var Samoa, men vi kunne ikke få direkte billetter,
så vi rejste retur til Fiji for derefter at kunne komme videre på vores eventyr.

Fik et godt grin i lufthavnen, da jeg så...

...deres duty free shop, der lige akkurat havde nok til at dulme abstinenserne.

Det er en meget lang rejse fra Danmark til Tonga. Men når belønningen er så fantastiske oplevelser og minder for livet, så er det på alle måder anstrengelserne værd. Vigtigste anbefaling er naturligvis at ankomme i månederne, hvor pukkelhvalerne kan ses.