Santorini 2019 (Oktober)

Utallige øer på kloden er dannet af vulkanudbrud. Men eksplosionerne i tidernes morgen, der dannede billedskønne Santorini, er særligt vellykkede. Her er solsikre somre og milde vintre og kombineret med de lokales udbredte sans for at bygge med charme, så vil langt de fleste andre græske øer tabe, hvis...

...de stilede op i en skønhedskonkurrence.​ Særligt byerne Oia og Fira bør opleves med sine charmerende gader og fantastiske udsigter.

Udover at fejre min fødselsdag med en vidunderlig solnedgang, glædede vi os også over en foreløbig vellykket graviditet, hvor Sofus rundede 3 måneder i maven.

Santorini består af 5 øer og fik sit navn i det 13. århundrede efter skytsenglen Sankt Irene. Før den tid var navnet Thira eller Thera, hvilket myndighederne i det 19. århundrede valgte at genindføre som øens officielle navn. I folkemunde og rejsebrochurer hænger Santorini dog ved.

Vi boede i Oia på den nordvestlige del af hovedøen i et skønt lille kompleks med...

...egen pool ved soveværelset og kunne...

...fra kælderen holde øje med knægtens undervandsløjer.

Fællespoolen​ på hotellet er heller ikke helt tosset.​

På Bravotours hjemmeside og andre steder på nettet står der, at over 80 % af billederne på græske postkort er...

​...motiver fra Santorini. Hvis det er sandt, er det forståeligt.

Der er gode penge i at modtage over 2 millioner turister om året, men medaljen har en bagside. Det lille samfund med knap 20.000 øboere kommer til tider under et for stort pres med bøllehatte og selfiestænger alle vegne. Positivt formuleret, så kan du med stor sandsynlighed holde ferie på Santorini uden at føle dig alene i verden.

Sammen med Paris og Las Vegas figurerer Santorini ofte på lister over de mest populære destinationer i verden at afholde bryllup. Og det er ganske forståeligt med de maleriske byer klistret til bjergsiderne, eventyrlige solnedgange og en evigt dansende sol på himlen.

Det antikke græske køkken var kendetegnet ved sparsommelighed med mere fisk end kød. Blæksprutter er en næringsrig kost, men de kan være seje at tygge i. Det skeletløse bløddyr har sammenlignet med en ko tre gange så meget bindevæv i sin muskelstruktur.

Udover ​græsk salat med enorme klumper af feta, så er min favorit på disse breddegrader moussaka, der har rødder i det mellemøstlige køkken og på Balkan.

Intet kan blive for hvidt på Santorini.

​Kaktussen var oprindeligt kun hjemmehørende i Nordamerika og Sydamerika.Men det fik Colombus lavet om på efter hans opdagelse af Amerika i 1492. Der findes over 1.500 forskellige arter, og denne starut ser ud til at have det storslået i det solrige græske klima. 

Udover hyggelige byer og smukke solnedgange er Santorini kendt for at producere vin af høj kvalitet dyrket i den frugtbare vulkanjord på øens bjergskråninger.​​​​

Santorini kom under tyrkisk herredømme i 1579, og kalenderen skulle bladres helt frem til 1912 før øen blev fuldt annekteret under det græske flag.

​Den berømte vulkanø er en del af Kykladerne i det Ægæiske Hav, hvor andre populære ferieøer som Kreta og Rhodos også ligger. I både "Iliaden" og "Odyseen" er det Ægæiske Hav nævnt, så det har en fornem plads i den græske litteratur og mytologi. ​

​Naturlig skønhed i overflod. Men gennem tiden har det haltet en smule med den teknologiske udvikling på Santorini. Der blev først etableret elektricitet i 1960.​

Vil ​komme bag på mig, hvis vi ikke vender tilbage til Santorini en anden god gang. Pragtfuldt rejsemål.