MARSHALLØERNE 2019 (juli)

I den vestlige del af Stillehavet ligger en række øer og atoller, der i 1788 blev navngivet af den britiske opdagelsesrejsende, John Marshall. Området har været beboet i over 4.000 år, og det er til at forstå, da landet lever op til alle forestillinger om et smukt og tropisk paradis.

Jeg landede på hovedøen, Majuro, hvor der findes aldeles glimrende strande. Men skal niveauet løftes til verdensklasse, så kræver det en halv times sejlads til...

...Eneko Island, der er omgivet af turkisblåt vand med svajende kokospalmer på de kridhvide strande. Virkelig essensen af en Stillehavsoplevelse, der kan...

...kombineres med at svømme omkring et spændende flyvrag. Umiddelbart kunne det ligne en hval med et kæmpe stort åndehul, men..

...stikker man hovedet under overfladen, så ses DC3'eren tydeligt med sine to motorer halvt begravet i sandet. Den stammer fra 2. Verdenskrig, hvor amerikanerne...

...fordrev japanerne, der havde haft kontrol over øerne siden 1. Verdenskrig.

Jeg fik ikke min snorkel galt i halsen af begejstring over marinelivet, men koralformationerne omkring Eneko Island var trods alt et billede værd.

Marshalløernes afsides beliggenhed er desværre blevet benyttet af USA til over 60 atomprøvespringninger samt destruktion af depoter af nervegas. Det har gjort området til et af de mest radioaktivt forurenede i verden med alvorlige konsekvenser for både miljø og lokalbefolkning.

​Atomprøvesprængningerne foregik primært ved øerne Bikini og Enewetak, og mere end 50 år senere er den målte radioaktivitet fortsat markant højere end ved eksempelvis Tjernobyl i Ukraine, hvor det berygtede atomkraftværk sprang i luften i 1986.

For at undgå at leve i områder med for meget radioaktivitet er befolkningen blevet tvunget ​til at flytte til blandt andet Majuro. Hvor end jeg kiggede hen, mødte jeg smil på Marshalløerne.

Men det er også en bekymret og plaget befolkning, der på grund af atomsprængningerne fortsat oplever følgesygdomme som skjoldbruskkirtelkræft, leukæmi og misdannede børn.

Den høje radioaktivitet er desværre blot en af flere udfordringerne, som den unge generation på øerne skal favne. Herudover er der risiko for forhøjede vandstande ved klimaforandringer og...

...håndtering af affald. Almindeligvis står lossepladser ikke højt på min liste over ønskede oplevelser, når jeg rejser rundt. Men denne morgen læste jeg tilfældigvis en artikel på BT, der beskrev, at netop Marshalløerne var ved at drukne i skrald. Jeg slugte krydderbollen og...

...lagde vejen forbi landets centrale affaldssortering, hvor de blandt andet...

...komprimerer plastikaffald, som kan bruges til opbygning af kystbeskyttelse. Jeg spurgte dem, hvor på øen jeg kunne se 25 meter høje bunker af skrald, hvor det vælter ud i vandet, som det står beskrevet i artiklen. Men det havde de på affaldssorteringen aldrig hørt om. Tjekkede herefter...

...en række strande rundt omkring på øen, hvor de fleste så nydelige ud som denne. I tilføjelse så jeg intet skrald, da jeg var ude at sejle og snorkle ved de forskellige øer.

a-marshall-1

Jeg skriver ikke, at Marshalløerne ikke har udfordringer med stigende affaldsmængder, og jeg så også en række uskønne steder, hvor de lokale ganske uanstændigt havde dumpet skrald, bilvrag og meget andet. Men jeg skriver, at artiklen i BT heldigvis var stærkt overdrevet i forhold til, hvad jeg så med mine egne blå øjne blot få timer efter publiceringen. Men hvis overdrivelse fremmer forståelsen, så overlever jeg den journalistiske stramning, når målet trods alt er en renere jordklode.

Nok om skrald. De palmeklædte veje førte mig gennem...

...landsbyer med alkoholforbud og videre til...

...Laura Beach, hvor man skal købe en billet for at...

...få sand mellem tæerne. Er man på Marshalløerne for at opleve lækre strande, så er Eneko Island et bedre valg, men til gengæld kan man på vejen mod Laura Beach...

...besigtige landets højeste punkt, der er broen bag mig. På sit højeste rager den sølle fire meter over vandets overflade, og det siger således sig selv, at de potentielle konsekvenser ved klimaforandringerne skaber dybe panderynker på disse breddegrader.

Det har umiddelbart ikke så meget med billedet at gøre, men du får alligevel serveret informationen om, at bikinien blev opfundet af Louis Renard i Paris i 1946. Han valgte at opkalde designet efter Bikini Island (en af Marshalløerne), da han tænkte den ville skabe en sindstilstand som effekten af en atombombe, når en kvinde iklædte sig den todelte badedragt.

Kokosnødder er sammen med fisk og fiskelicenser landets vigtigste indtægtskilder.

En langt overvejende del af befolkningen er kristne protestanter.

Hvis du kan springe højere og længere end mig, så...

...er det muligt at hoppe fra Marshallø til Marshallø.

Med sine 181 km2 er Marshalløerne det 7. mindste land i verden, hvor Vatikanstaten topper listen efterfulgt af Monaco og derefter Nauru.

En hyggelig oplevelse er "samtaxakørslen" i Majuro, hvor der løbende bliver samlet op på det ene gadehjørne efter det andet til bilen er fyldt. Det vidner om et tillidsfuldt og fleksibelt øsamfund, hvor ingen har for travlt til at gøre et par ekstra stop i tilværelsen.

Temperaturen på disse øer lige nord for ækvator ligger lige i underkanten af 30 grader året rundt, men sammenlignet med Danmark falder der over fire gange så meget regn.

På Marshalløerne er det bananerne og ikke aberne, der sidder i bur.

Marshalløerne underskrev en selvstændighedsaftale med USA i 1986, der sikrer landet en årlig økonomisk bistand mod accept af amerikanske militærbaser på øerne.

Boede i højre side af Marshall Islands Resort, hvor...

...havudsigten fra balkonen var begrænset.

Ugens store begivenhed var kåringen af "Miss Marshall 2019", og nydelige billeder af kandidaterne hang i samtlige lygtepæle gennem hovedstaden. Det var første gang...

...i landets historie, at konkurrencen blev afviklet med deltagelse af kvinder fra en lang række af Marshalløerne. Er ikke klar over, hvem der vandt, men måske var...

...det denne skønhed, der imødekommende stillede op til...

...forevigelser i lufthavnen, hvor...

...landets præsident og andre ledende skikkelser har deres faste p-pladser. Præsidenten i den demokratiske republik er folkevalgt og har typisk været høvding for en af klankulturerne i landet.

Jeg forlod Marshalløerne lykkeligt uvidende om, at der nu skulle gå over 2 år før jeg igen skulle sætte fod på nyt territorie og komme videre mod mit mål om at besøge alle verdens lande. COVID-19 ramte vores klode med voldsomme konsekvenser og verdensomspændende restriktioner til følge. Først i september 2021 kom der et nyt stempel i passet, da skønne Rwanda blev besøgt.