Estland 2010

Godt en tredjedel af landets 1,3 millioner indbyggere bor i Tallinn, og den gamle middelalderby er ikke større end, at man kan gennemtraske de mest interessante områder på en dag. Tallinn betyder "Danskerbyen", og det var...

...på dette sted, at vores smukke Dannebrog faldt ned fra himlen den 15. juni 1219.
Sagnet fortæller, at Valdemar Sejr og hans mænd var gået i land for at kæmpe mod de
vantro estere. Da slaget var hårdest faldt det røde flag med det hvide kors ned fra oven
mens en himmelsk røst bedyrede, at danskerne ville vinde slaget - og det gjorde de så.

agnet blev først nedfældet 300 år efter begivenhederne fandt sted, hvilket måske giver en anelse usikkerhed om faktorernes orden. Men under alle omstændigheder, så er Valdemarsdag (15. juni) en officiel flagdag i Danmark.

Det er vanskeligt for alvor at fare vild i den gamle bydel, hvor den
omkransende mur med de mægtige forsvarstårne er solide pejlemærker.

Men uanset hvilken vej du vælger, så er der åbenbart en tasketyv i nærheden?

Efter at have forceret 237 trappetrin kan man fra toppen af Olevisti Kirik nyde...

...byens bedste udsigt.

Den russiske imperalisme og indflydelse på Tallinn fornægter sig ikke, og et af de tydeligste tegn er den imponerende Aleksander Nevsky katedral. Den byzantiske kirke med de fem mørke løgkupler blev opført fra 1894 til 1900.

Et af de hyggeligste steder at betragte livet i Tallinn er fra caféerne omkring Raekoja Plats, der betyder Rådhuspladsen.

Lidet klingende navn for en dansker.

Få spisesteder i verden kan prale af så gennemført et koncept som Olde Hansa, hvor du på autentisk vis er tilbage i middelalderen, når du træder indenfor i de...

...stearinfyldte lokaler, der er 600 år gamle. Begejstringen steg yderligere, da...

...en kæmpe mjød med kanelsmag blev serveret til tonerne af blokfløjte.

Er du mere til mjød med honning end kanel, så er det også en mulig variant.

Du skal som bekendt aldrig sælge skindet før bjørnen er skudt.  Men når den først er skudt, så kan du roligt sætte tænderne i dyret. Vi fik glimrende bjørnekød med en krydret rødvinssovs og yderst velsmagende...

...vildsvin til hovedret.
Kan virkelig anbefale at slå et smut forbi det autentiske sted, men det er populært, så book dit bord i god tid på www.oldehansa.ee.

Forlad ikke stedet uden at bruge et par minutter på toilettet ved trappen. Simpelthen så fantasifuldt og lækkert indrettet med et utal af detaljer som...

...denne drejelige vandkrukke over vasken. Stor respekt til de ildsjælde, der driver Olde Hansa.

Er du til brændte mandler, så følg duften rundt om hjørnet.

Efter et fornøjeligt døgn i Tallinn var det tid til at komme ud og nyde det skønne sommervejr på de estiske øer i Østersøen.

Kørte til færgelejet ved Virtsu, hvor et par mørke skyer over denne estiske bovport gav grumme associationer om tragedien i 1994, hvor Estonia forliste Turen gik dog helt fint og i løbet af en times tid kom vi til øen Muhu, hvor kursen...

...blev sat mod Pädaste Manor. En idyllisk herregård, der kan lokke med...

...en skøn udsigt og herlige badeforhold. Fik en frisk dukkert sammen med...

...denne pyldrede laban, der åbenbart fik lidt for kolde poter.

Den velholdte have ved herregården er et uforligneligt sted at slappe af i skyggen i en vuggende gyngestol og nyde livet.

Inden aftenens middag samledes alle gæsterne for at lytte til klassisk musik i et par timer. Efter fem minutter sad jeg ude i gyngestolen igen!

Var dækket et festligt langbord til 90 gæster denne lørdag aften, og...

...omgivelserne var aldeles fortryllende. Storslået, Estland!

Ultimativt sted at sætte gang i "Vi sejler op ad åååååen...".

Fik serveret alverdens traditionelle estiske retter og en enkelt kaloriebombe. Muligt at booke dit ophold på www.padaste.ee.

Trak heller ikke ned på helhedsindtrykket af stedet, at sengegavlen havde indbygget
fjernsyn, der kunne køres op. Holland daskede denne aften de letbenede brazzere med 2-1 og kom dermed et skridt nærmere VM finalen, som jeg skulle ned at se ugen efter. Den fantastiske fodboldoplevelse i Sydafrika kan du læse mere om HER.

Sejlede videre til Hiiumaa, der for 400 år siden var dansk og hed Dagø. Ved øens nordlige spids står et ensomt monument på den stenede strand.

Monumentet er rejst til minde om ofrene for Estonias forlis og står blot 55 km. fra det sted, hvor færgen sank i det hårde vejr. Den var på vej fra Tallinn til Stockholm.

Katastrofen skete natten mellem den 27. og 28. september 1994 og kostede 852 af de 989 passagerer livet. Havarikommissionen konkluderede, at kaptajnen havde sejlet for stærkt i den hårde sø og hængslerne på færgens bovport var underdimensionerede. Både bilrampen og bovporten blev revet af skibet og vandet fossede så hurtigt ind på dækket, at Estonia kæntrede og sank på under en time. De fleste omkomne var estere, svenskere og finnere. Fire danskere mistede livet.

Monumentet er konstrueret således, at når det blæser med mindst samme kraft, som det var tilfældet den skæbnesvangre nat, så begynder klokken at ringe.

Fra det nærliggende fyrtårn kan du se området lidt...

...fra oven og måske få smilet tilbage på læben efter besøget ved monumentet.

Gennem de næste par skovsving færdes kun børn og kvinder.

Tilbage på fastlandet var næste stop Pärnu, der i sommermånederne er esternes foretrukne feriemål med halvanden kilometer nydelig badestrand.

De yngste fornøjer sig med at bore skovlen ned i sandet mens...

...de ældste bruger krykken.

Ville gerne have boet centralt i Pärnu men efter en times søgen, og flere end 25 afslag med "no rooms available", endte vi 16 km. ude af byen i kælderen af denne villa, hvor der stank af mug. Med andre ord, så book dit hotel før, du kommer til byen.

Sidste highlight før lufthavnen var denne storkerede fuld af unger. Vi har meget få storkepar tilbage i Danmark, mens Polen eksempelvis har 50.000 ynglende par. Danskerne kan så prale med, at vi efterhånden har 50.000 polske håndværkere ;-)