Gambia 2011

Kunne fejre et trecifret rejsejubilæum, da grænsen blev krydset til det mindste af alle lande på det afrikanske kontinent. De 100 lande tæller udelukkende dem, der er godkendt af FN som selvstændige nationer. Selvstyrende territorier som Puerto Rico og Grønland er således ikke med på listen over verdens 193 lande.

Markerede milepælen ved at bestille 100 kolde fra kassen på en lokal bar. De mange øl blev herefter delt ud til den ene måbende gambianer efter den anden.

Tror aldrig helt de fattede, hvad vi egentlig fejrede, men det gjorde bestemt ikke begivenheden mindre underholdende. De 100 øl kostede under 500 kr., så rejsebudgettet blev ikke sprængt af at give en omgang på en gambiansk bar.

I Gambia serverer de "Julebryg" året rundt,
og byens bedste natteliv fandt vi på Club Duplex.

Det er ikke hver dag, at man "fylder 100 lande",
så festlighederne fortsatte dagen derpå ved hotellets pool.

Gambia er et fint alternativ, hvis man blot ønsker otte dage på langs. Vi boede på det glimrende Kairaba Beach Hotel, der ligger ved Kololi.

Med til festen ved poolen var en flok frække abekatte, der...

...fægtede med cocktailpinde og...

...gnaskede ananas. Imponerende tandsæt!

Det er i øvrigt hverken tilladt eller nødvendigt at fodre aberne. De er frække nok til selv at nappe mad fra bordene.

En påfugl iklædt sin farverige fjerdragt, hvilket...

...fik en anden af de bevingede gæster til at kaste et misundeligt blik, da...

...den hvidklædte flok af sølvhejrer ankom til festen.

En hyggelig alderdom er ikke det værste, man kan ønske sig.

Kylling yassa er et velsmagende gambiansk måltid.

I Gambia er 100 bututs = 1 dalasi.

Fik fortalt, at en del enlige kvinder fra vestlige lande tager til Gambia for at finde sig en charmerende og brunstig ferieflirt. På den måde fungerer Gambia nærmest som "det omvendte Thailand".

Det mest generende i Gambia er hverken monsunregn eller myg. Det er en "bumster". Betegnelsen dækker over de mange unge mænd, der render rundt efter turisterne for at lokke penge ud af dem. En "bumster" forsøger konstant at indsmigre sig og vil gøre alt for at blive din "lokale ven". Sørg for omgående at blive god til at give en kontant afvisning, så du slipper for at spilde alt for meget kostbar ferietid på de anmasende platugler.

Den første "bumster" jeg mødte var den uniformerede mand i skranken, der skulle sætte et stempel i mit pas. Han bad om min mail og sendte dagen efter denne besked:

Hello Kenneth - How is your holiday in The Gambia?
I am the immigration officer you met in the airport when you arrived. My name is Falaye. We were talking as friends and I would like to visit Denmark. Though we had a short time together I believe we will have enough time one day. Look forward to hear from you. 

Bye from Falaye

Nogle ville kalde gribbe for dyrerigets "bumster", men...

...det er trods alt ikke fair overfor den uskønne fugl, der...

...blot er glad for stinkende kød.
Grib dagen eller du rådner op!

Hankede op i fiskenettet og begav os ud på...

...Gambiafloden, der løber tværs gennem det lille land.
Floden har sit udspring i det nordlige Guinea og munder ud i Atlanterhavet.

Kunta Kinte Island, der tidligere hed James Island, ligger 30 km. oppe ad floden. Den lille ø var en vigtig handelsbastion under det britiske og franske herredømme for 300-400 år siden, hvor der kunne være op mod 3.000 slaver samlet. De ventede på at blive sejlet over Atlanten til et hårdt liv i bomuldsmarkerne og sukkerplantagerne.

Muligvis verdens eneste ø, hvor badebroen nærmest er længere end selve øen. Vi kom tørskoet ind på det lille stykke land, der er beskyttet af UNESCO, men...

...det er de gambianske fugle tilsyneladende ret ligeglade med. De sidder i baobabtræerne og spuler fuglelort ud over det meste af øen.

Baobabtræet vokser i store dele af Afrika og har en vitaminrig og syrlig frugt.

Det gamle fort på Kunta Kinte Island var "fuglediarréfrit" område, hvor administrationsbygningen og fangecellerne blandt andet kan opleves.

Fortet som det så ud ved opførelsen i 1651. Hollænderne erobrede det i 1659, men siden tog englænderne over inden franskmændene bombede det i 1779.

Et alvorligt blik, der kan symbolisere den kedelige kendsgerning, at øen siden slavehandlens dage er reduceret til en sjettedel af sin størrelse på grund af erosion.

Fra Kunta Kinte Island er der kun få åretag til fastlandet og landsbyen Jufereh, der er blevet interessant for turister at lægge vejen forbi efter Alex Haley udgav...

...bestseller romanen "Roots". Den handler om Kunta Kinte, der i 1767 blev taget som slave fra landsbyen og bragt til Amerika. Romanen er baseret på...

...autentiske begivenheder fortalt til forfatteren af Kunta Kintes efterkommere. Denne charmerende kvinde var efter eget udsagn ud af samme slægt, som den berømte hovedperson i romanen. Sandt eller falsk, så var hun bestemt et foto værd.

Vi stak hovedet indenfor på...

...landsbyens lille museum, der skulpturelt og...

...i billeder fortæller historien om trekantshandlen, hvor europæiske nationer fragtede våben og brændevin til Afrika for at bytte det til slaver. Dem sejlede skibet så tværs over Atlanten med for igen at ombytte lasten til bomuld og sukker.

Trekantshandlen var en yderst indbringende forretning, da skibet aldrig sejlede uden last. Turen tog godt et års tid med den rette planlægning efter årstidens vind- og strømforhold, men en del af tiden gik dog med at laste og klargøre.

Ved siden af museet lå en lille skole, hvor vi beundrede tegningerne på væggene og fik en rask fodboldsnak med klassens nysgerrige drenge.

Mere betuttet var denne lille pige ved vores impulsive besøg. Der undervises på engelsk, da det er landets officielle sprog, samt i lokale stammesprog som mandinka, fulani og wolof. Analfabetisme er udbredt i Gambia.

I Gambia bor 1,7 mio. og gennemsnitslevealderen...

...for henholdsvis mænd og kvinder er blot 54 og 58 år.

90 % af befolkningen er muslimer og 9 % er kristne.
Den sidste procent er fordelt ud på en række forskellige naturreligioner.

Gambia er fint at rejse til, når det er vinter i Danmark.
Fra december til februar er klimaet tørt og solrigt med 30 grader.

Kan du få øje på elefanten i baobabtræet?

Gambias primære indtægtskilde kommer fra eksport af jordnødder, mens fiskeindustrien og den tiltagende turisme ligeledes bidrager til landets udvikling. Slentrede retur til vores båd og kom forbi en lystfisker, der havde fanget en alt...

...for bette fisk. Kender du arten, så send dit svar på info@rejselivet.dk.

Skulle efter sigende være fine muligheder for at fiske i Gambia, men vores medbragte fiskestænger kom ikke i vandet på denne tur.

Gambiafloden har et rigt fugleliv, og en af de nemme arter at få øje på er...

...pelikanen, der er i familie med storken.

Sidste bid af Gambia blev indtaget ved landets svar på Flyvergrillen på Amager. Lufthavnen ligger tæt ved Banjul, der er landets meget lidt interessante hovedstad.