Washington DC 2010

Stor tak til Continental Airlines for forsinkelsen fra Las Vegas til Washington! Det betød, at vi fik foræret godt et døgn i den amerikanske forbundshovedstad. Hoppede fra morgenstunden op på en stribe cykler og vendte styret mod magtens...

...centrum på Capitol Hill, hvor Kongressen, Senatet og Højesteret er samlet.

Bygningens officielle navn er United States Capitol og er beliggende på den lille bakketop, Capitol Hill. Den imponerende bygning er opført i 1793, og vil du ikke nøjes med at beundre udefra, så kan et besøg bookes på www.visitthecapitol.gov.

Rendte ind i en flok studerende, der smilede overbærende af min hjelm mens...

...jeg smilede beæret, da jeg fandt ud af, at den ene var Miss Oklahoma! Klik HER for at se flere billeder af skønhedsprinsessen, Kandis Holt.

Fra Capitol Hill kunne vi ane næste stop på den solbeskinnede cykeltur i horisonten.

Washington Monument er 169 meter højt og rejst til ære for George Washington, der var amerikanernes første præsident fra 1789 til 1797. Han smed briterne på porten og stod bag Uafhængighedserklæringen i 1776, der formelt grundlagde USA. George Washington er den eneste præsident, der aldrig har boet i Det Hvide Hus på trods af, at det var ham der valgte lokationen. Huset stod først færdig efter hans død.

Et par tråd mere i pedalerne bragte os til springvandet mellem Washington Monument og Lincoln Memorial. Det er anlagt for at ære og mindes de over 400.000 amerikanere, der faldt under 2. Verdenskrig. Cykler du videre til "den anden ende af billedet", så venter...

...en herlig udsigt over The Reflecting Pool. På disse trappetrin holdt Dr. Martin Luther King Jr. den 28. august 1963 sin berømte og antiracistiske tale og sagde ordene: "I Have a Dream". Hundredtusindvis af mennesker var samlet på den historiske dag, og King modtog året efter Nobels fredspris. Han blev skudt i 1968 på et motel i Memphis.

En anden velment tale ved The Reflecting Pool blev holdt af Tom Hanks i rollen som Forrest Gump, da han fremstammer et par ord til den måbende skare for øjeblikket efter at blive genforenet med sin Jenny midt i vandet - Se det gribende øjeblik HER. Den smukke genspejling af Washington Monument og træerne forklarer bassinets navn.

Lincoln Memorial er bygget i 1922 med inspiration fra de gamle græske templer. Inde i bygningens mørke område er en...

...statue af Abraham Lincoln, der skuer ud over hele området. Han kan glæde sig over, at blive betragtet som en af de mest betydende præsidenter i den amerikanske historie. Han var den 16. i rækken og bestred embedet fra 1861 og frem til 14. april 1865, hvor han blev skudt i baghovedet under en teaterforestilling. Lincoln var præsident under den amerikanske borgerkrig og stod i spidsen for slaveriets endelige afskaffelse. Han var en udpræget tilhænger af demokratiet og den første republikanske præsident.

På den øverste del af Lincoln Memorial er indgraveret de 48 stater, der tilbage i 1922 forenede Amerika. Lækkert og detaljeret håndværk.

På dette billede taget fra toppen af Washington Monument får man en fornemmelse af området med springvandet foran The Reflecting Pool, der fører op til Lincoln Memorial. En stor fornøjelse at cykle rundt til de mange attraktioner i den grønne og frodige by. Øverst i venstre side af billedet ses Arlington Memorial Bridge, som vi krydsede for at...

...komme ud til den berømte militærkirkegård. Vores "Tour de Washington" blev således udvidet med staten Virginia, der har sin grænse ved Potomacfloden.

Godt 300.000 ligger begravet på Arlington National Cemetery med veteraner og dræbte lige fra Uafhængighedskrigen i 1700-tallet til krigen i Afghanistan.

Ægtefæller kan få plads på Arlington med mindeskrift på bagsiden af stenen.

På det store areal kan spenderes adskillige timer, og et "must see" er...

...John F. Kennedys gravsted, hvor en evig flamme brænder.

John F. Kennedy blev skudt 22. november 1963 i Dallas og er den ene af to præsidenter, der ligger begravet på Arlington. Den anden er William Howard Taft.

Ved siden af John F. Kennedy blev Jacqueline Kennedy stedt til hvile i 1994. De blev gift i 1953, og præsidentparret forbliver et af de mest karismatiske i historien.

Rundt om gravstedet er indgraveret velkendte citater fra den 35. præsident. De fleste kan nok fuldføre sætningen: "Ask not what your country can do for you...". Kennedy blev valgt til præsident i 1961 efter en kneben sejr over republikanske Nixon.

Jacqueline Kennedy, der her ses ved begravelsen af John F. Kennedy, giftede sig igen i 1968 med den græske skibsredder Aristoteles Onassis.

Arlingtons endeløse rækker af gravsten fortæller en symbolistisk historie om et land, der konsekvent har valgt at betale den højeste pris for sin internationale involvering.

Gjorde endnu et STOP her, da loven kræver det.

Af alle monumenter og seværdigheder i Washington er ingen mere berømt end Det Hvide Hus på adressen 1600 Pennsylvania Avenue, hvor Præsident Obama bor.

Arkitekten James Hoban fandt sin inspiration på et irsk slot, og i år 1800 stod huset klar til John Adams (2. præsident). Men det blev først malet hvidt efter en brand i 1814. Theodore Roosevelt (26. præsident) valgte i 1901 det nu officielle navn, The White House.

Det Hvide Hus har seks etager med i alt 132 værelser og 35 badeværelser, og er handicapvenligt indrettet, da Præsident Franklin D. Roosevelt var ramt af polio og sad i kørestol. Han var USA's 32. præsident og den eneste, der har haft embedet i mere end to perioder. Roosevelt boede i Det Hvide Hus fra 1933 til 1945 over hele fire perioder.

På taget af bygningen rendte sikkerhedsfolk rundt eller måske var det bare verdens mest velklædte skorstensfejere? Under alle omstændigheder kan du ikke komme særlig tæt på Det Hvide Hus med andet end din telelinse. En rundvisning kræver, du har ansøgt måneder i forvejen.

Sluttede rundturen af med en frokost på toppen af Washington Hotel, hvor vi...

...blandt alle de velklædte gæster lignede og lugtede som en flok vagabonder. Men det var vi tæt på ligeglade med, da burgerne smagte pragtfuldt, og vi havde...

...en skøn udsigt over hele området. Washington får en velfortjent tommelfinger i vejret for masser af interessante attraktioner.