HAITI 2017 (juli)

Haiti udgør omtrent en tredjedel af Hispaniola, der er en af de største øer i Caribien, og resten af arealet tilhører Den Dominikanske Republik. Det er uden sammenligning det fattigste land i hele regionen og at sammenligne med økonomisk fortabte nationer i Afrika.

Det nemmeste i en omtale af Haiti vil være at fokusere på alt det skrækkelige, der gennem historien er overgået den lille nation og dets arme folk. Men det vil jeg indledningsvist pakke lidt væk, og i stedet starte beretningen med de positive oplevelser, jeg fik med hjem i kufferten.

Det tager blot en halv times tid at komme fra de pulserende gader i Port au Prince til fred, fuglefløjt og en pragtfuld udsigt over hovedstaden. Bjerget hedder Boutilliers, og der ligger en glimrende restaurant, hvor jeg bød min chauffør på frokost og fik historier fra livet på Haiti.

Der bor omtrent en million mennesker i Port au Prince, der ligger skønt placeret mod det Caribiske Hav. Det har således altid været lettilgængeligt fra søvejen, hvilket Christopher Columbus benyttede sig af i 1492. Han døbte øen La Isla Espaniola, der siden blev "caribificeret" til Hispaniola. I hans brandert troede han i øvrigt, at skibets anker...

​...var kastet nær Indien eller Kina. I ovenstående video kan du nyde udsigten, høre en snas af "Despacito" og hilse på min chauffør, der var glad for sin burger.

​ Køber du en souvenir med fra shoppen på bjergets top, så glem endelig ikke at afregne, da de er bevæbnet til tænderne.

I hovedstaden finder du både storsmilende street art og...

...livsglade malerier. Men mest dekorativt i byen er dog...

...slumkvarteret, der kravler op ad bjergsiden i et mylder af pastelfarver. Det ses bedst fra Pétion-Ville, der står i skærende kontrast, som den mest mondæne del af Port au Prince.

Langt over halvdelen af Haitis befolkning bor i slum af denne karakter, hvor kloakering, sanitære forhold og elektricitet ikke fungerer optimalt.

Bystyret begyndte at male husene i 2013, og det er ikke svært at se, hvor langt de er nået. Når man betragter det farverige slumkvarter fra...

...byens fodboldstadion, så ligner det med lidt frisk fantasi tusindvis af tilskuere på lægterne, hvilket de håbefulde talenter uden tvivl drømmer om at spille for en dag.

Jeg forstod, at den berømte færøske målmand, Jens Martin Knudsen, spillede med tophue på de kolde og forblæste øer. Men behovet var sværere at få øje på i 35 graders varme.

Fodbold er uden sammenligning den mest populære sport i Haiti med hundredvis af fodboldklubber landet over. Det lille land formåede at kvalificere sig til VM i 1974.

Landets største sportslige præstation blev leveret af længdespringeren, Sylvio Cartor. Han vandt sølv ved De Olympiske Lege i 1928 med et spring på 7,93 meter. Det har ingen haitianer gjort bedre, og det er tillige den ældste nationale rekord i atletikkens verdenshistorie.

Hvis du ikke er typen, der gider museer og udstillinger, så gør det alligevel, hvis du kommer til Port au Prince. André Eugene har skabt et meget underfundigt, betagende og mystisk univers, hvor man til tider ikke ved om, man skal le eller græde.

André er en efterspurgt kunstner og skulptør, der ofte er rundt i verden og udstille. Men er han hjemme, så viser han dig gerne rundt i sit atelier, der er proppet med...

...kunstværker og genstande fra kælder til kvist. Mange har han selv lavet, mens andre er skabt i den kreative kreds af lokale kunstnere, han har samlet om sig.

Jeg ved ikke, hvor André får sin kunstneriske inspiration fra. Og måske har...

...jeg bedst af ikke at vide det, hvis jeg fortsat skal kunne sove trygt om natten. André fortalte i øvrigt helt stilfærdigt, at det var blevet nemt at skaffe kranier til hans værker efter jordskælvet. Tak, skæbne!

Apropos inspiration, så blev Haitis blå og røde flag indført i 1803 af landets daværende hersker, Dessalines. Han var så træt af kolonisterne, at han tog det franske flag og flåede den hvide stribe af det. Aktionen symboliserede, at alle hvide mennesker skulle se at forlade landet.

Udstillingen er influeret og inspireret af voodoo. En religion med 6.000 år på bagen, der stammer fra Afrika, men er udbredt på Haiti på lige fod med kristendommen og islam.

Takket være en endeløs række af skrækindjagende gyserfilm, så har mange af os i den vestlige verden et noget forkvaklet og forfejlet indtryk af voodoo. Der er godt nok troldmænd og zombier i religionens mørke univers. Men hovedparten af tilbederne har primært fokus på de positive og kærlighedsskabende ånder. Også kaldet den hvide magi.

Nogle værker kan købes for 50 kr., mens andre koster over 100.000 kr. I min kunstneriske verden er dette påfund et smil værd. Men heller ikke mere.

Jeg ville dog rigtig gerne købe en troldmand skåret ud af gamle bildæk. Så var turens souvenir fra Haiti trods alt skaffet til min efterhånden omfattende rejsehylde på mit kontor.

En anden form for kunst på disse kanter er byens busser, der er ualmindelig...

...smukt dekoreret med alt fra fredssymboler til fiktionens krigshelte. Krig og blodsudgydelser har der i øvrigt været rigeligt af på Haiti de seneste 500 år. Den caribiske nation har oplevet adskillige fjendtlige koloniseringer, et voldsomt slaveoprør og en perlerække af vanvittige diktatorer, der har ført til den ene borgerkrig efter den anden.

Stoneface.

Det vrimler ikke med spændende bygningsværker i Port au Prince, men indgangen til The Iron Market er en undtagelse. Den blev bygget i Paris og skulle være en del af en jernbanestation i Cairo. Men da den plan blev droppet, købte Haitis præsident i 1891 den ikoniske røde bygning med de fire minareter, og fik den fragtet til sit hjemland.

Som resten af Haiti har bygningen haft en hård skæbne de senere år. I 2008 brød den i brand. I 2010 blev den beskadiget af jordskælvet. Og gudhjælpemig om uheldet ikke var ude igen i 2018, hvor en brand i en container fik fat i bygningen. Men hver gang er det glædeligvis blevet prioriteret at få udbedret de omfattende skader på indgangspartiet.

Sådan kan det gå, hvis man tjekker sin mobil, når vejen drejer.

Hvorfor bøvle med et elselskab, når man selv kan koble sig på strømforsyningen. En taxichauffør fortalte, at det mere var reglen end undtagelsen at stjæle strøm, men at det samtidig var rasende farligt at rode med og kostede en del liv hvert år.

På Haiti er biltyven en hvid mand med blå øjne. Forestil dig en lignende reklame på Frederiksberg af en mulat. Den var vist ikke gået i vores politisk korrekte andedam.

Geografisk ligger Haiti meget udsat i forhold til naturens stærke kræfter. Området er ofte ramt af voldsomme tropiske orkaner og har gennem tiden oplevet voldsomme jordskælv.

Det seneste og meget alvorlige jordskælv skete i 2010, hvilket mange bygninger i Port au Prince fortsat vidner om. Det blev udløst af spændinger mellem områdets tektoniske jordplader og over 200.000 mennesker blev dræbt i den ufattelige tragedie. Jordpladerne havde ellers ikke forskubbet sig nævneværdigt i over 200 år. Men da først de rørte på sig, så blev det slemt og målingerne på Richterskalaen viste 7,0. Den lille nation blev slået fuldstændig omkuld, og hele verden var i chok.

Haiti er et land, hvor man bør rejse med skærpede sanser og særlig opmærksomhed. Jeg følte mig ikke utryg under mit ophold. Men jeg havde også en guide med alle steder, og havde valgt et godt hotel bag lås og slå. Den enorme fattigdom og de barske vilkår fører...

…uden tvivl øget kriminalitet med sig. Og det siger sig selv, at man ikke skal lufte sit guldur om natten i Cite Soleil, der er udråbt til et af verdens mest brutale bande- og slumkvarterer.

​Med de ord skrevet, så er det bestemt muligt at rejse til Haiti uden at skulle frygte for sit liv og...

...opleve håb spire på selv det mest håbløse grundlag og...

...møde en lokalbefolkning, der stadig har udstråling og smittende livsglæde. Haiti er halvt så stort som Danmark, men der er dobbelt så mange indbyggere.

Jeg boede på Marriott i det centrale Port au Prince, hvor der som tidligere skrevet var fint fokus på, at man som gæst følte sig sikker. Herudover får hotellet en ekstra...

...stjerne for at have anlagt en fin pool og arrangeret solskin.

Jeg havde aldrig set tamarin før og...

...åbnede for at smage frugten, der vokser på træer i troperne. Men efter et par...

...bidder, så forvandlede den sig til en slimet og buttet græshoppe. Sej frugt!

Det var rart at nuancere mit indtryk af Haiti til mere og andet end de katastrofale og tragiske overskrifter i medierne. Ikke, at de er forkerte. Men landet er mere end det, og jeg kunne faktisk godt finde på at rejse tilbage en dag og udforske andre dele af Haiti.