PORTUGAL 2007 & 2016 (oktober)

I det sydvestlige hjørne af Europa ligger solbeskinnede Portugal, der er en stolt

søfartsnation med en glorværdig og spændende historie. I sine velmagtsdage omkring 1500-tallet var det portugisiske rige enormt med kolonier og indflydelse over hele kloden.

Portugals eneste nabo er Spanien mod øst og nord, mens det store Atlanterhav bruser mod landets vestlige og sydvendte kyster. På billedet er vi ved smukke Capo da Roca, der ligger godt 30 kilometer fra hovedstaden, Lissabon. Udover at kunne nyde den flotte udsigt, så kan du prale med at have sat fod på det europæiske fastlands vestligste punkt, hvis du lægger vejen forbi.

Et andet fortrinligt udflugtsmål blot en halv times kørsel fra Lissabon er Sintra, der er en af landets mest charmerende byer. Vores egen H. C. Andersen har i en kortere periode boet i Sintra, og tæt ved byens centrum ligger der helt i hans ånd et vaskeægte eventyrslot, Quinta da Regaleira. I den tilhørende slotspark kan man gå på...

...opdagelse og finde fæstningsværker, vandfald, underjordiske tunneller og...

...fortryllende grotter omgivet af vand med så meget andemad, at Den Grimme Ælling kunne spise sig til at blive en smuk svane på rekordtid.

Et mageløst og...

...uforstyrret skue lige indtil disse sten blev...

...betrådt af den kvindelige og kinesiske udgave af Klods-Hans der måtte leve med våde sko og strømper til hendes dages ende.

Efter latterkrampen havde lagt sig, begav vi os videre gennem en underjordisk tunnel, der fører til bunden af denne 27 meter dybe brønd, der aldrig nogensinde har været vand i.

Et virkelig imponerende bygningsværk, der sammen med slottet blev opført i starten af 1900-tallet af den brasilianske kaffe-millionær, Antonio Monteiro.

Efter de rigtig fine oplevelser på Quinta da Regaleira var det oplagt med en god
frokost på en af de mange restauranter i Sintras stejle gader. Du vil temmelig sikkert ikke være den eneste turist i byens gadebillede. Men sådan er det jo sjældent med steder, der er at finde på UNESCO's Verdensarvsliste over særligt bevaringsværdige kulturskatte.

Vi boede på Penha Longa, der tidligere var ejet af den portugisiske kongefamilie, og...

...i dag er et virkelig lækkert golf og spa resort.

...badutspring ved poolkanten.

Det er nemt og hyggeligt selv at køre rundt i Portugal, så det kan bestemt anbefales. Flaget skyldtes, at jeg havde fødselsdag undervejs på turen, og i den anledning lovede Sus ikke at blande sig i min kørsel. En af de bedste gaver en mand kan få af sin kvinde!

Ombord på flyet mod København kunne Sportings hjemmebane tydeligt ses med de grønne og gule farver. Sammen med de evige rivaler fra Benfica (også fra Lissabon) og FC Porto udgør de en succesfuld trio, der gennem mange år har klaret sig flot internationalt.

Portugal 2007​

Lissabon tog godt imod os med sol og forårsgrader, men...

...byen har generelt for få stemningsfulde oaser som denne.

Lissabon vil gerne måle sig med klassiske europæiske storbyer som Rom og Paris. De ødelægger imidlertid selv chancen for dette ved at skæmme mange af deres smukke bygninger med tags og grafitti - og skidende hunde alle vegne hjælper jo heller ikke!

Super hyggeligt med sporvogne i gaderne, men tjek lige husmuren. Igen falder "charme-barometret" en del grader på grund af hærværk, men...

...det steg til gengæld til brusende begejstring ved synet af denne ældre dame, der smilende tog opstilling i stuevinduet. Der er ikke meget privatliv i den indre by.

Sjælden fornøjelse for mig at skulle bukke sig for at komme ind ad en dør.

Vi lejede en fin lille dyt og kørte mod Europas vestligste fastlandspunkt, som...

...er naturskønne og vindblæste, Cabo da Roca.

Det er et herligt sted at slappe af nogle timer til Atlanterhavets brusen.

Mindesmærke i det barske landskab til ære for de modige søfarere.

Betagende portugisisk kystlinie.

Drej hovedet, tyksak!
Udsigten ved Capo da Roca er fremragende.

En af Portugals mange lækre strande i området omkring Cascais.

En tur til Lissabon SKAL indeholde en afstikker til charmerende Sintra, der ligger blot 25 km. nordvest for hovedstaden.

Den lille historiske bjergby emmer af hygge i de skæve gader.

Sært træ.

Vi købte en portugisisk aperitif til vores køkkenmama ved DanaWeb, da hun elsker en lille en til halsen ;-)

Fandt en fin souvenir i form af en portvin fra mit fødeår.

H. C. Andersen var pjattet med Sintra og boede i en længere periode i dette hus, hvor han digtede løs om natur og fabeldyr.

Vi skulle have været forbi i 1866 for at møde den verdenskendte dansker.

H. C. Andersen har fået god motion, når han skulle op til sit hus.

Vi slog et smut forbi den tidligere Formel-1 bane, Estoril.

Lissabon har som Rio de Janeiro en Kristus-figur, der ses til venstre i horisonten.

Vi var i god tid og køen var ikke særlig lang. Alligevel tog det en evighed at få tjekket folk ind, og det endte med, at vi måtte løbe til gaten for at nå flyet.