​CHAMPIONS LEAGUE FINALEN 2011 (maj)

​Hvis man spørger den jævne danske fodboldfan, hvilken kamp der ville stå i højest kurs at få lov at opleve på stadion, så ville svaret med stor sandsynlighed være enten en VM finale eller en Champions League finale. I 2010 overværede jeg førstnævnte finale i Sydafrika mellem Spanien og Holland, og allerede året efter lå der billetter i baglommen til...

​...det sidstnævnte opgør, hvor finalisterne var Barcelona og Manchester United. Det var på alle måder en drømmefinale mellem to af de største fodboldklubber i verden, men disse kampe har det ofte med at ende som en skuffende affære præget af enten...

​...henholdende eller nervøst spil. Det var dog heldigvis ikke tilfældet denne forårsaften på Wembley, hvor vi fik en helt fantastisk fodboldkamp med et hav af...

​...verdensklassespillere som Giggs, Rooney, Xavi, Iniesta og den uforlignelige Messi.​

​Begge klubber havde før denne finale vundet turneringen tre gange, så I deres indbyrdes rivalisering var der lidt ekstra på spil i forhold til at nappe trofæet for fjerde gang.

​De sidste opvarmningsøvelser for...​

​...de to tændte og spændte mandskaber, mens...​

​...de 87.695 tilskuere fandt deres pladser. En af de sidste, der..

​...fandt sin plads på tribunen var den tyske fodboldkejser, Franz Beckenbauer. Den levende legende vandt VM som spiller i 1974 og senere som landstræner i 1990.

​Det historiske Wembley Stadium fra 1923 blev revet ned i 2002 og fem år og otte milliarder kroner senere stod den funklende nye nationalarena færdig. Wembley er i øvrigt den bygning i verden, der har flest toiletter med helt præcist 2.618 til rådighed.

​Det mest eftertragtede trofæ at vinde i europæisk fodbold kaldes for "pokalen med de store ører". Siden urnerings strukturen blev lagt om i 1993, er det aldrig lykkedes for en klub at vinde den to år i træk. Hvis du kigger godt efter, så... 

​...kan pokalen ses mellem de fire bjørneskindshuer. Her kommer de to mandskaber på banen og kan nyde synet af...

​...en farverig tifo i hver...​

​...ende af stadion. Kulturen med at lave en tifo stammer fra Sydeuropa, hvor man så de første i slutningen af 1960'erne. Siden har fænomenet spredt sig til store dele af verden.

​Tid til den velkendte Champions League hymne og...

​...det obligatoriske holdbillede foran en hærskare af fotografer.​

​Kampen er i gang og Barcelona lagde fra start et hårdt tryk på englænderne med deres tiki-taka presspil og hurtige afleveringer. Efter 27 minutters spil modtog Pedro en perfekt

bold fra Xavi og bragte Barcelona på 1-0 med en præcis afslutning forbi Edwin van der Sar.

​Glade Barca-drenge med ben for milliarder, der lige har...​

​...taget det første skridt mod mesterskabet for europæiske klubhold.​

​Men, men, men...stik imod fordelingen af spil og chancer får Manchester United udlignet blot syv minutter efter, at Barcelona var kommet i front. En overraskende udvikling på kampen

men ikke overraskende, at det var målslugeren Wayne Rooney, der satte bolden i netmaskerne.

Wayne Rooney debuterede med et hattrick for Manchester United i 2004 og har siden spillet over 500 kampe for De Røde Djævle. I 2015 scorede han sit mål nummer 50 for det engelske

landshold og overtog dermed titlen fra Sir Bobby Charlton, som den mest scorende nogensinde. 

​Stor jubel på grønsværen, men det var... ​

​...intet i forhold til den ekstase, som Michel befandt sig i. Han har været rødglødende United-fan i mange år og havde indtil kampens 34. minut siddet neglebidende på det yderste af sit sæde. Hvad der lignede optakten til en ensidig opvisning af Barcelona var...

​...nu igen en helt åben affære, hvor de to hold gik til pausen med 1-1, og...

​...Michel og jeg fik 10.000 kalorier at styrke os på inden 2. halvleg. ​

​Apropos kalorier, så fik vi øje på Jan Mølby nede på sidelinjen. I England kalder de ham for "The Great Dane" i kærlig erindring om de knap 300 kampe han spillede for Liverpool fra 1984 til 1996. Mølby scorede 62 mål for klubben, hvor de 42 var på straffe.

​Anden halvleg blev fløjtet i gang og en koncentreret Frank de Boer fulgte med. Den tidligere hollandske forsvarsspiller vandt Champions League med Ajax i 1995, og skiftede siden til Barcelona, som han vandt det spanske mesterskab med i 1999.

​Aftenens afgørende øjeblik kom efter 54 minutters spil, hvor Messi bragede et langskud af sted og bragte Barcelona på 2-1. At det lige præcis var den lille og elegante argentiner, der skulle bringe sit hold på sejrskurs var vanvittig fortjent. Han spillede en forrygende kamp, og flere gange sad jeg og skraldgrinede over hans finter og ydmygelser af de stakkels og... 

​...meget rundtossede United-spillere. Dommeren bør efter min mening overveje at dømme frispark, når der praktiseres en syvdobbelt mandsopdækning af Messi ;-)

​Som barn blev Lionel Messi diagnosticeret med mangel på væksthormon, men med medicinsk hjælp lykkedes det alligevel for fænomenet at vokse sig 169 centimeter høj.

På klubplan har Messi vundet alle de trofæer, der er værd at skrive om og sat nogle utrolige historiske rekorder, der er på grænsen til det ufattelige. I 2012 scorede oldgeniet eksempelvis 91 mål for Barcelona, hvilket ingen fodboldspiller nogensinde har gjort før ham.

​Et par andre af aftenens aktører, der har skrevet en række flotte kapitler i fodboldhistorien er spanske Iniesta og walisiske Giggs. Førstnævnte gjorde Spanien til verdensmestre i 2010 med finalens eneste scoring og sidstnævnte fik debut for Manchester United i 1990 (!) og vandt 13 engelske mesterskaber frem til hans exit i 2014.

Et mindre flot kapitel skrev Giggs umiddelbart efter finalen, hvor det kom frem, at han igennem otte år havde haft et seksuelt forhold til hans brors kone. En afsløring, der gav den ellers så populære spiller alvorlige ridser i lakken i den britiske befolkning - og hos hans bror! 

​Nå, tilbage til udviklingen i kampen, hvor David Villa godt 20 minutter før tid bankede det sidste søm i den engelske kiste med sin scoring til 3-1 og kunne...

​...kure på sine knæ ud til... ​

​...de tusindvis af ellevilde Barca-fans.​

​Et fantastisk øjeblik for de spanske fans, og resten af kampen var nærmest en lang klapsalve ned mod deres helte. Barcelona vandt Champions League for femte gang i 2015, men der er temmelig langt op til rivalerne fra Real Madrid, der har vundet trofæet 11 gange.

I forhold til Real Madrids mange sejre i europæisk ammenhæng, så fik de en utrolig start, da kongeklubben vandt de fem første udgaver af mesterholdenes turneringen fra 1956 til 1960. Real Madrid vandt igen i 1966, men herefter skulle de vente i 32 år på den næste sejr i 1998.

​Mod kampens slutning kom Supermand på banen og hilste på Xavi, men i stedet for...

​...at flyve væk, så blev han eskorteret ud af et par ikkerhedsvagter, mens...

​...Barcelonas træner, Guardiola, måtte rydde op efter det ufrivillige indslag.

​Guardiola er i øvrigt en både kærlig og høflig træner, der...

​...rækker hånden op før han kommanderer med sine stjernespillere.

Guardiola kom til Barcelona som 13-årig og gik på klubbens fodboldskole for unge talenter. Seks år senere fik han debut på førsteholdet, og i hans flotte karriere blev det blandt andet til

fire spanske mesterskaber i træk og en sejr i Mesterholdenes Europa Cup i 1992. Det var året før, at turneringen kom til at hedde Champions League og flere hold fra samme land kunne deltage.

​Sir Alex Ferguson havde ikke ret meget at glæde sig over i anden halvleg. Efter finalen udtalte han, at Barcelona på aftenen var det bedste hold han nogensinde havde stået over for i sin trænerkarriere. Store ord fra en mand, der har stået i spidsen for Manchester United i over 1.000 kampe, vundet 12 engelske mesterskaber og to CL-titler.

​En fantastisk fodboldoplevelse, der kortfattet kom til at se således ud, og...

​...catalanerne kunne danne en sejrscirkel og bade sig i champagne.

​Euforiske spillere, der uden tvivl har danset, sunget og...

​...drukket til den lyse morgen.

​Champions League finalen 2011 nævnes ofte som en af de absolut bedste kampe, der er afviklet i turneringens historie. Vi var svært tilfredse med at have oplevet den med egne øjne.

Herudover er der bare noget særligt ved at være tilstede ved så stor en begivenhed, hvor man for et øjeblik befinder sig på det sted, hvor verdens fokus er rettet hen, og... 

​...Luna Christofi formidler stemningsrapporter til de danske seere. Den dygtige sidelinjereporter hed tidligere Lone akobsen, men Luna Christofi lyder en kende mere cool, når man skal stå og interviewe den ene verdensstjerne efter den anden.

​Giggs og Scholes i nederlagets stund inden de sammen...

​...med deres slukørede holdkammerater går op og modtager sølvmedaljerne. Manchester United kan dog trøste sig med, at klubben trods alt har vundet turneringen tre gange modsat Atlético Madrid, der har været i finalen tre gange men aldrig har vundet. To af nederlagene var yderst smertelige, da det var til arvefjenden fra Real Madrid...av, av!

​Mere muntert var det for Barcelona at tage trappen op til...

​...sejrspodiet, hvor pokalen blev løftet og...

​...himlen var fuld af konfetti. ​

​Et af aftenens største bifald fik den franske forsvarsspiller, Eric Abidal, der blot et par måneder før finalen fik konstateret kræft i leveren. Svulsten blev i al hast opereret bort, og det lykkedes for den populære spiller at blive klar til kampen, hvor han startede inde.

​Sejrsrunde på stadion, hvor det var særligt godt at...​

​...se Messi løfte den store pokal efter hans uforglemmelige indsats, der var...​

​...så iøjnefaldende, at selv en blind ville kåre ham til "Man of the Match". Messi blev i 2011 kåret til verdens bedste fodboldspiller af FIFA, hvilket han også gjorde i 2009, 2010 og 2012. Argentineren er dermed den eneste, der har vundet trofæet fire år i træk.

​Champions League finalen 2011 er uden sammenligning den bedste fodboldkamp jeg nogensinde har overværet live. Som begivenhed var VM finalen i 2010 en større oplevelse at være med til, da det er hele verden, der følger intenst med og turneringen kun afvikles hvert fjerde år. Men hvis sammenligningen går på det tekniske og fodboldfaglige, så var opgøret mellem Barcelona og Manchester United klasser over, hvad jeg tidligere har set.