USBEKISTAN 2022 (maj)

Hvis du søger inspiration til en destination med bølger, havudsigt og sandstrande, så er du havnet på den forkerte side. Usbekistan og Liechtenstein er de eneste lande i verden med status af at være dobbelte indlandsstater. Det vil sige, at man skal gennem to lande for at komme til kysten. Men landet er en sand perle, hvis interessen er kulturhistorie.

I Samarkand ligger Registan, der er landets største turistmæssige trækplaster. Komplekset har tre elegante madrasaher, der er islamiske skoler. I midten ses den forsamlende plads, hvor folket i tidernes morgen lyttede til kongelige proklamationer og overværede henrettelser.

Samarkand blev grundlagt for godt 3.000 år siden af en iransk folkestamme og er en af verdens ældste befolkede byer. Som knudepunkt på Silkevejen udviklede byen sig og blomstrede særligt i middelalderen med flotte paladser, haver og vandsystemer. (video)

Opførelsen af den første af Registans islamiske skoler ligger 800 år tilbage, og det er et fuldkommen eventyrligt sted at gå på opdagelse med sit kamera. Det er farver og...

...smuk arkitektur med guld og mosaikker fra gulv til loft.

Historien har ikke været uden lidelse for Samarkand. I starten af 1200-tallet kom Djengis Khan og hans mænd ridende fra den mongolske slette og ødelagde store dele af byen.

Efter 150 års pinsler under de mongolske herskere førte et oprør til bedre tider og velstand under Timurs imperium, der gjorde Samarkand til den vigtigste økonomiske og kulturelle by i Centralasien.

Registan betyder "sandet sted" eller "ørken" på persisk og...

...er et populært udflugtsmål for nygifte, hvor de kan blive foreviget med noget så...

...romantisk som en lyserød due. Knap så romantisk er det,

at homoseksualitet kan give op til 3 års fængsel i Usbekistan.

Sørg for at besøge Registan både i dagslys og efter mørkets frembrud, da det for sjæl og sanser nærmest var to forskellige oplevelser. På aftenen for vores ankomst kunne vi fra taxaen se, at der var lys og laser på bygningerne. Den efterfølgende aften kom vi for sent til at opleve det på tættere hold, så tjek tidspunktet, hvis du vil være rettidig.

Vi oplevede usbekerne som et hjælpsomt og imødekommende folkefærd, og på markedet i Samarkand fandt vi venlige smil og gulerodsfarvede hænder.

Med 25 millioner indbyggere udgør Usbekistan knap halvdelen af befolkningen i hele Centralasien, og 90 % af usbekerne er muslimer.

Ikke langt fra markedet havde et par prinsesser og deres knap så "selfie-vante" mor taget opstilling foran Islam Karimovs mausoleum. Han døde i 2016 og...

...havde været Usbekistans præsident i 25 år. Det var således Karimov, der proklamerede landets løsrivelse fra Sovjetunionen i 1991. Han fik typisk over 90 % af stemmerne, men de internationale valgobservatører råbte op om massiv svindel ved stemmeafgivningen i landet. Han blev beskyldt for at drive et undertrykkende diktatur og myrde sine politiske modstandere.

Poolen på hotellet var værdsat, når solen midt på dagen var for skrap til sightseeing. Vi havde generelt glimrende vejr på turen, men fra den ene dag til den anden steg temperaturen fra 25 til 40 grader. Dog kun for dagen efter at falde med 15 grader igen.

Fra Samarkand til Bukhara og igen fra Bukhara til Tashkent hoppede vi med vores kufferter på højhastighedstoget, Afrosiyob. Det skar gennem landskabet med et…

...pænt stykke over 200 km/t og var en effektiv måde at komme over de usbekiske stepper. Afrisiyob har halveret rejsetiden mellem Tashkent og Bukhara til lidt over tre timer.

Efter ankomsten til Bukhara tog vi på en mislykket shoppetur og spiste frokost med...

...udsigt over Poi Kalan med den 46 meter høje minaret, der er byens visuelle vartegn. Herudover består det religiøse kompleks af en moské med blå kuppel og en muslimskole.​

Tårnet blev, udover at kalde til bøn, brugt til henrettelser frem til slutningen af 1800-tallet, hvor de dødsdømte blev ført til toppen, fik skåret øjnene ud og kastet mod jorden i en sæk. (video)

Ifølge myten blev fundamentet støbt og herefter fik det 3 år til at størkne inden selve tårnet med de mange dekorative mønstre blev bygget af bagte mursten. Den cylindriske struktur er 9 meter bred i den nederste del og snævrer sig ind mod lanternen i toppen.

Ballademageren Djenghis Khan red også en tur til Bukhara, hvor han dog blev så imponeret af den mægtige minaret, at han stik imod sædvane valgte at skåne tårnet for vandalisme.

Som i Samarkand, står de fine fotomotiver i kø i Bukhara og detaljegraden i...

...den islamiske arkitektur er svært imponerende.

Området omkring Poi Kalan er charmerende med kringlede gyder og livlige handelsfolk. Silkevejen mellem Asien og Europa gik tværs gennem Usbekistan og skabte stor velstand, men den strategiske betydning aftog, da Vasco da Gama opdagede søvejen til Indien i 1498.

Hyggeligt at se et godt gammeldags kamera i mængden af flagrende mobiler.

Chor Minor betyder "de fire minareter", og den er ligeledes en central del af Bukharas kulturhistoriske arv. Den buttede bygning med de himmelblå kupler var oprindelig porthus til en nu destrueret madrasah. Den blev opført i 1807 af Khalif Niayz-kul, der havde turkmenske rødder.

Som var det London eller Paris kan du også i Bukhara tage på sightseeing i en magelig bus udsmykket med byens stoltheder. Men du kan også prioritere at få frisk luft og...

...motion ved at leje en multicykel ved den enorme fæstning, Bukharas ark.

De første strukturer af arken blev opført 500 år efter Kristus fødsel, men siden er den talrige gange blevet smadret og genopbygget. Senest i 1920 under den russiske borgerkrig, hvor store dele af komplekset blev lagt i ruiner af Den Røde Hærs bombefly.

Den ydre del af fæstningen er imponerende med et op til 20 meter højt murværk.

Af alle usbekere kan Alisher Usmanov få det tykkeste lag smør på sit brød. I 2022 var han på listen over verdens 100 rigeste mennesker med en anslået formue på 20 mia. dollars. I vesten vurderes det, at Usmanov er en af Putins halelogrende oligarker, og han blev ramt af de omfattende sanktioner, der trådte i kraft efter Ruslands invasion af Ukraine.

Vi startede med at rynke på næsen, da vi ankom til den historiske del af Bukhara, da det virkede upassende og en anelse "kultur-respektløst" med Coca-Cola parasoller og...

...en hoppeborg klods op af de berømte seværdigheder. Det foregik heldigvis ikke ved mange af de andre attraktioner. Men de burde fjerne det og lave tivoli et andet sted i byen.

I mange af de 15 tidligere republikker i Sovjetunionen er 9. maj en dag, hvor flaget stolt hæves til vejrs og folket fejrer sejren over Nazityskland. Men i Usbekistan blev det under Karimovs ledelse nedtonet til rettere at være en mindedag. I Bukhara blev...

...det markeret med en militærparade ved statuen af...

...Den Sørgende Moder, der i dagens anledning var pyntet med hundredvis af roser. Under 2. Verdenskrig blev 2 millioner ud af en befolkning på 6 millioner sendt til fronten for at kæmpe mod nazisterne, og 400.000 usbekere vendte aldrig hjem igen.

Usbekerne gjorde sig bemærket ved at redde over 300.000 jøder fra nazisterne.

Usbekistan fik sin uafhængighed ved opløsningen af Sovjetunionen i 1991, men en del ældre i landet længes tilbage til kommunismen, hvor styret fordelte goder og glæder. Den frie konkurrence og markedskræfterne virker for opslidende og egocentrisk, mener de.

To journalister havde travlt med at øve deres replikker inden kameraet blev tændt. Usbekistan har gennem årtier fået hård kritik af menneskerettighedsorganisationerne for manglende pressefrihed samt politisk og religiøs undertrykkelse af diverse minoriteter.

Vi boede på Sahid Zarafshon, der ligger centralt i Bukhara.

Som mange andre hovedstæder med respekt for sig selv har Tashkent et himmelragende TV-tårn med en 360 graders roterende restaurant højt til vejrs.

Her hyggede vi os med Familien Usbekistan og et...

...anstændigt aftensmåltid, mens...

...solen kastede sine sidste stråler over landet, der i tidernes morgen primært var beboet af hårdføre nomadefolk. De flyttede rundt med deres husdyr i takt med årstiderne.

På tidspunktet for vores besøg var tårnet i Tashkent det 12. højeste i verden med 375 meter til toppen, og det er særlig flot om aftenen, hvor det blinker ustyrligt i alle retninger.

​Profeten Muhammad gik bort i år 632 og få år senere var den første udgave af Koranen griflet ned i ensartede blade med brudstykker af åbenbaringerne. En halv snes år senere lod Khalif Uthman en række kopier udfærdige, som han...

​...sendte til de vigtigste byer i sit rige. Af disse er kun to bevaret, hvor den ene er i Istanbul og den anden i Tashkent. Men dramaet stopper ikke her. Udover, at den hellige bog er kæmpe stor, så er den plettet af Khalif Uthmans blod, da han i år 655 blev myrdet, mens han læste den. Du kan se den berømte Koran på biblioteket ved Khast Iman.

Af centralasiatiske storbyer er det kun Almaty i Kasakhstan og Tashkent i Usbekistan, der har etableret en metro. Sidstnævnte har udsmykket og tematiseret hver enkelt station i et omfang, så...

...de burde figurere på hovedstadens liste over kunstudstillinger. Min foretrukne station var Kosmonavtlar, der i farvestrålende glas og anodiseret aluminium hylder astronauter som Gagarin og Tereshkova, der var henholdsvis første mand og første kvinde i rummet.

Frem til 2018 var det ikke tilladt at tage billeder i metroen, da den også fungerer som sikkerhedszone i tilfælde af atomkrig. Den er bygget til at modstå jordskælv på op...

...til 9,0 på Richterskalaen, så vi følte os ganske trygge i den usbekiske undergrund.

Hotel Usbekistan er Sovjet-arkitektur, når det er mindst charmerende med uendelige mængder af beton klasket op på facaden og et minimalt lysindfald til følge. Fra toppen af hotellet spejdede...

...vi ud over Amir Timur Pladsen, der er en grøn oase i byen. Tidligere hed den Revolutionspladsen og havde statuer af Marx og Stalin. Men i dag er de byttet ud med en statue af Timur højt til hest. I det 14. århundrede erobrede han 27 lande og havde et mægtigt rige under sig, der blandt andet omfattede Indien og Iran med Samarkand som hovedstad.

I 1966 blev Tashkent ramt af et alvorligt jordskælv, der jævnede store dele af byen med jorden og gjorde over 300.000 hjemløse. Den blev genopbygget efter klassiske Sovjet-principper og var på daværende tidspunkt den fjerde største by i republikken efter Moskva, Leningrad og Kiev.

Gæt i øvrigt selv, hvem der forstyrrede freden og smadrede Tashkent i år 1219.

Alt åndede idyl under vores besøg og kulminerede med en...

...velduftende blomsterfestival. Udover blomster, så er Usbekistan et land med en...

...stor forekomst af mineraler, og landet besidder verdens største guldmine. Usbekistan er nummer 57 på listen over verdens største lande og 10 gange større end Danmark.

Set i bakspejlet (hø, hø) øger det i den grad trafiksikkerheden med et videokamera på bagsmækken af bilen. Den både optager og giver føreren et uforstyrret udsyn med vidvinkel.

Typisk måltid i Centralasien med salat, ris, kylling og dumblings med oksekødsfyld. Deres køkken kommer hverken i nærheden af det italienske eller thailandske, men det er velsmagende og man skal være temmelig kræsen for at gå sulten i seng i Usbekistan.

Ved vores hotel lå Navoi teatret, der med blod, sved og tvangsarbejde fra japanske krigsfanger stod færdig få år efter afslutningen af 2. Verdenskrig. Indenfor dørene var...

...der forsamlet en mindre skare i den smukke sal og øjeblikket efter var der...

...ballerinaer og muskuløse badutspringere på scenen. Den klassiske scenedans tog sine første trin i 1500-tallet i Italien og blev siden videreudviklet i Frankrig.

Turens absolutte lavpunkt oplevede jeg i en ballondartdyst, som jeg inderligt ærgrer mig over at være stillet op til. Både Hindsberg og vores guide punkterede mit humør i adskillige minutter efter et forsmædeligt nederlag. Lykkeligvis var der bordtennis på hotellet, der kunne genskabe balancen i vores venskab og give en smule retfærdighed i tilværelsen.

Mange biler i Usbekistan kører på naturgas og har en tank i bagagerummet, der fyldes op via en...

...ventil i bunden af bilen. Det er billigere at køre på naturgas end benzin og ydeevnen er mindst den samme.

I Danmark havde alt andet end en dyretransport været utænkeligt, men i Usbekistan kan...

...der snildt være en flok får på de bagerste sæder i bilen.

Sidste skud fra Usbekistan er fra vores ankomst, hvor vi til fods krydsede over grænsen fra Tadsjikistan med en nydelig aftensol i horisonten.