Sydkorea 2013

Sydkorea er et moderne asiatisk samfund med masser af seværdigheder og en smilende befolkning, der vil gøre din rejse til en oplevelse for livet. Landet ligger på den sydlige del af den bjergrige koreanske halvø og hedder officielt Republikken Korea.

Sydkoreas hovedstad er Seoul, og den hektiske metropol ved Hangang floden er med på listen over verdens megabyer med et befolkningstal på over 10 millioner.

Seoul har været hovedstad i Korea siden 1394 under et utal af konger og herskere og blev sønderbombet under Koreakrigen, der brød ud 25. juni 1950 og varede tre år.

Det Koreanske Krigsmuseum er stedet at besøge for en historisk gennemgang af
Koreakrigen, der blev indledt da nordkoreanske tropper uden varsel angreb Sydkorea.

Nordkorea ville ikke længere respektere delingen ved den 38. breddegrad, som USA og Sovjetunionen havde fastlagt efter 2. Verdenskrig, og de ønskede at skabe et samlet Korea.

I løbet af få måneder havde nordkoreanerne erobret næsten hele Sydkorea, men FN med USA i spidsen valgte at komme de trængte sydkoreanere til undsætning, og på kort tid fik de kontrol...

...med halvøen og stod nu med tropper helt oppe ved den kinesiske grænse. Det fik Kina til at gå ind i krigen på nordkoreanernes side, og efter måneder med heftige kampe blev situationen stabiliseret igen på den 38. breddegrad få kilometer nord for Seoul. I midten af 1951 blev...

...fredsforhandlingerne indledt, men der skulle gå yderligere to år før erklæringen...

...blev underskrevet, og de hårdt plagede civilbefolkninger kunne tro på bedre tider.

Koreakrigen krævede godt fire millioner menneskeliv og var den første direkte konflikt under den kolde krige mellem USA og FN på den ene side og Sovjetunionen og Kina på den anden side. Siden fulgte konfrontationer som Cubakrisen og Vietnamkrigen.

Det Koreanske Krigsmuseum har over 13.000 genstande udstillet, og den imponerende samling af krigsmateriel på arealerne omkring museet tæller alt fra en stor ubåd til...

...et endnu større B52 bombefly.

Det danske bidrag under Koreakrigen var fragtskibet Jutlandia, der blev bygget om til et flydende hospital med blandt andet fire operationsstuer og over 350 sengepladser.

Det var eftertragtet at komme med om bord som sygeplejerske, og ud af et ansøgerfelt på over 3.000, skulle der vælges blot 42. Blandt de sydkoreanske soldater var det danske skib ligeledes eftertragtet, da det rygtedes, at behandlingen var yderst kompetent. Mange af dem havde derfor en "ønskeseddel" på sig, hvor Jutlandia stod øverst, hvis de skulle blive såret.

Koreakrigen er et trist kapitel i landets historie, som disse legende børn foran trappen med frihedscitater forhåbentlig ikke skal genopleve.

Det sydkoreanske efterår med sine vidunderlige farver var godt i gang, og vi...

...begav os mod toppen af Bugaksan granitbjerget, der giver...

...en fin fornemmelse af terrænet, der omkranser storbyen.

Det tager et par timer at komme til toppen i 342 meters højde, og jeg har aldrig...

...i mit liv set så veludstyret et vandrende folkefærd. De var alle klædt fra top til tå, som skulle de bestige Nepals tinder.

Turen gav Mr. Kristensen sved på panden og en sund kulør, der...

...matchede skovens farvespil.

Nær toppen har arbejdsomme buddhister banket et fint tempel ind i klippen, hvor...

...pulsen kan komme ned i de meditative omgivelser.

Den største religion i Sydkorea er kristendommen, der sammen med buddhismen er
ophøjet til landets officielle religioner. Men halvdelen af befolkningen er faktisk ateister.

De mest imponerende templer i Seoul er Gyeongbokgung Palace fra år 1395.

Templerne bevogtes af Gwangwamun, der er det sydkoreanske svar på den kongelige
livgarde, og de afholder et underholdende vagtskifte hver time mellem 10.00 og 15.00.

Garderne bærer en dekorativ hovedbeklædning med en kraftig perlesnor, der...

...samtidig er praktisk, hvis soldaten vil nappe sig en lur på vagten. Det kan dog blive en smule vanskeligt, hvis makkeren ved siden af er ved...

...at blæse en lang march i sin konkylie-trompet.

En thailandsk delegation var så længe om at tage opstilling, at jeg besluttede at forære dem et gruppebillede med en glad dansker.

Den historisk mest interessante dagsudflugt fra Seoul er til den vidt berygtede og stærkt anspændte grænseovergang til Nordkorea på den 38. breddegrad, der også benævnes Den Demilitariserede Zone (DMZ). Grænsen blev fastlagt af de stridende...

...parter i 1953 ved indgåelse af Stilstandstraktaten, men i juridisk forstand er de to lande fortsat i krig, da Nordkorea i 2009 valgte at trække sig fra aftalegrundlaget.

Før vi måtte begive os ind i DMZ skulle vi underskrive et dokument, der frabad enhver form for provokerende adfærd og gjorde os bekendt med den generelle sikkerhedsrisiko. En af sætninger lød: "The visit to the JSA will entail entry into a hostile area and possibility of injury og death as a direct result of enemy action".

Denne model viser Joint Security Area (JSA), hvor nordkoreanske og sydkoreanske
soldater står vagt ganske få meter fra hinanden med de lyseblå FN-bygninger i midten.

Stedet er helt specielt at besøge, og man fornemmer virkelig den dybe mistillid og alvorlige sikkerhedssituation, der hersker mellem nord og syd på den koreanske halvø.

Der er blevet afholdt et utal af forhandlinger i disse barakker, men det er desværre fortsat ikke lykkedes at få begravet stridsøksen.

Indenfor stod en alvorlig sydkoreansk soldat med seje solbriller på. Vores amerikanske guide til venstre i billedet forklarede, at det er for at undgå at få øjenkontakt med de nordkoreanske soldater og give anledning til unødige provokationer.

Soldaten står i "taekwondo-stilling" med knyttede næver og udviser sin parathed.

Der har været mange skyderier og konfrontationer gennem årene ved grænsen, og en af dem, der aldrig vil blive glemt er "økse-mordene" i 1976, hvor to amerikanske soldater  blev slået ihjel. De var ved at beskære et træ i JSA, da det kom til et sammenstød med en flok nordkoreanske soldater, der ikke ønskede træet beskåret. Billedet er fra den dramatiske hændelse.

Næste stop på turen var udkigsposten på Dora bjerget, hvor der er...

...frit udsyn over DMZ og det kommunistiske Nordkorea, der er det eneste land, som Sydkorea har landegrænse op til.

Fascinerende oplevelse for første gang at kaste et blik ind i Nordkorea, og jeg glæder mig til på et tidspunkt at få krydset det mystificerede land af på rejselisten.

Der er en del forskellige firmaer i Seoul, der laver guidede ture til grænseområdet, men få har tilladelse til at komme helt ind i JSA, hvilket er en essentiel del af oplevelsen. Book derfor din tur på www.koridoor.co.kr, hvor arrangøren er det amerikanske militær.

Gennem årene er der blevet fundet en del tunneller, som nordkoreanerne har gravet
adskillige kilometer ind i Sydkorea i over 70 meters dybde. Nordkoreanerne forklarede sig med, at de blot havde ledt efter kul, men den købte de ikke helt i Sydkorea, hvor...

...beregninger viste, at der kunne komme titusindvis af tropper igennem tunnellerne på en times tid. Den danske regering burde have hyret nordkoreanerne til at bygge metroen i København, så er jeg sikker på, at den havde stået færdig på den halve tid!

Dorasan er den nordligste togstation i Sydkorea blot 700 meter fra DMZ, og håbet for mange koreanere er, at forholdet mellem de to lande bliver så stabilt, at man frit kan køre fra toppen til bunden af halvøen. Men foreløbig må de leve med, at...

...Dorasan bemandes af militær i stedet for togkontrollører.

Det var påkrævet at købe en billet, hvis man ville en tur ud på perronen og se togene, der holder klar og venter på mildere diplomatiske vinde. I 2007 forsøgte de to lande sig med et ugentligt fragttog over grænsen, men det projekt skrinlagde Nordkorea hurtigt igen, da de syntes, at Sydkorea begyndte at føre en mere konfronterende og konservativ politik.

Vil du opleve den bedste udsigt over den sydkoreanske hovedstad, så læg vejen forbi
N Seoul Tower på 236 meter, der står på toppen af Namsan bjerget i centrum af byen.

Kan anbefales at spise en middag i den roterende restaurant, hvor det tager 48 minutter at opleve udsigten hele vejen rundt.

Udsigten fra tårnet over den lysende by fejler intet, men det gjorde til gengæld deres...

...afstandsmåling til Holland, der sidst jeg tjekkede ikke lå over 4.000 km. fra Italien. (Jeg er siden vores besøg blevet oplyst, at fejlen er korrigeret)

Vi spejdede hele ugen efter PSY, der i sommeren 2012 udgav "Gangnam Style". Sangen med de uimodståelige heste-dansetrin og det hjernevaskende omkvæd blev den første musikvideo nogensinde med over 1 milliard visninger på YouTube.

Den succesfulde rapper er en veluddannet herre fra Boston University og bestemt ingen musikalsk nybegynder, da det uforlignelige verdenshit var intro på hans sjette soloalbum.

Det lykkedes os desværre ikke at rende ind i PSY i menneskemylderet,  men vi tog i stedet forbi den velhavende Gangnam-bydel, som sangen handler om.

Gangnam er det sydkoreanske svar på Beverly Hills med et utal af rige mennesker, der lever en ekstrem pompøs tilværelse, hvilket sangen behandler i sarkastiske vendinger.

Der var Halloween for fuld udblæsning i Seoul, og gaderne var proppet med tusindvis af uhyggelige skæbner som vampyrer, hekse og minsandten også en...

...enkelt bankrøver, der tog gidsler i nattelivet. Men bedste udklædning gik til...

...denne glade Avatar-knægt. Filmen med de blå skabninger blev en dundrende
succes i biograferne verden over, og er en af de bedst indtjenende film nogensinde.

Vi spærrede øjnene gevaldigt op, da vi kom forbi en Steff Houlberg Café, der var indrettet som en McDonald's restaurant. På menukortet var der både...

...velkendte hotdogs men også mere eksotiske udgaver.

Pølsevognen havde sin storhedstid i Danmark i 1970'erne, hvor der var over 700, men det tal er i dag faldet til ca. 100, der samlet sælger over 100 mio. pølser årligt.

Pølsefabrikanten markedsfører nærmest deres hotdogs som helsekost i Sydkorea, hvilket på vores breddegrader lyder som det rene pølsesnak. Men går den, så går den.

Vi faldt i snak med Ulla over en hotdog, der som tusindvis af andre sydkoreanske børn er blevet adopteret af danske forældre. Den efterfølgende aften fik vi selskab af hendes bror og skiftede de danske pølser ud med en hyggelig koreansk BBQ, hvor...

...der blandt andet kom velvoksne skiver af gris på bordgrillen.

I Sydkorea regner man sin alder lidt anderledes end vi gør i Danmark, da man på den koreanske halvø allerede er 1 år gammel, når man bliver født.

Sidste solnedgang over Seoul i denne omgang, men måske bliver det til...

...et gensyn i badebukser, da vi fra luften så utallige øer med smukke strande.