KASAKHSTAN 2022 (juni)

Kun otte lande i verden er geografisk større end Kasakhstan, men kendskabet til den tidligere sovjetrepublik er i vores del af verden yderst begrænset. Havde seværdigheder som Altyn Emel og Charyn ligget i Frankrig eller USA var de verdensberømte med millioner af besøgende. Men det gør de ikke, så du kan nærmest få naturperlerne for dig selv.

Vi koncentrerede vores kræfter om Almaty-provinsen beliggende i den sydøstlige del af landet, der er forkælet med uendelig smuk natur. At vi så samtidig var virkelig godt kørende i dette bæst af en militaristisk campervan, gjorde bestemt ikke turen mindre underholdende. Første stop var...

...ved de syngende sandklitter i Altyn Emel National Park. For mig lød det mere som en dyb rumlen end sang og fænomenet er fortsat et mysterium. Videnskabens bedste bud er, at lyden skabes af det varme sand, der bliver elektrificeret af vinden og giver en vibrerende sonans.

I sommermånederne er det mest behageligt at klatre til toppen først eller sidst på dagen, så man kan rende barfodet uden, at sandet skolder. Et yderligere tip er at have en myggespray med i inderlommen, da de blodsugende krabater også er aktive om dagen på disse kanter.

Fra toppen af de 150 meter høje sandklitter havde vi en fuldstændig fabelagtig 360 graders udsigt, hvor levende billeder yder oplevelsen en smule mere retfærdighed.

Det enorme centralasiatiske land er et af de tyndest befolkede i verden med under 20 millioner indbyggere på et areal, der er 60 gange større end Danmark.

Vi havde tørt og solrigt vejr de fleste dage, og denne "atombombe-regnbyge" i horisonten kunne vi fint styre udenom, mens kameraet arbejdede på højtryk for at forevige det spektakulære syn. 

Grand Canyon i USA er alle kløfters moder, og Charyn Canyon i Kasakhstan er markant mindre med sine 150 km fra ende til anden. Men efter min vurdering er den lige så smuk og betagende at opleve, og...  ​

...det er utroligt, at naturscenerier af denne kaliber er så godt som ukendt i store dele af vores ellers veloplyste verden. På den anden side er det pragtfuldt, da antallet af turister er minimalt. Charyn Canyon er 370 meter på sit dybeste med...

...en base i 1.100 meters højde over havet.​ For 3 millioner år siden var der en enorm sø i området, men jordskælv fik vandmasserne til at fosse væk og forme de flotte strukturer.

​Mod nord ligger Rusland, og de to lande deler en grænse på over 7.500 km, hvilket er den længste sammenhængende landegrænse i verden.

Har du fantasi til at få øje på løvemor med sin unge?

Det er balsam for krop og sjæl at dyrke motion i storslået natur, så Adam og jeg snørede løbeskoene og​ startede med balletræning ned ad de hundredvis af trappetrin til bunden af kløften, hvor...

...ruten herefter var 2,4 km jævnt ned ad bakke for at vende 180 grader og...

...tilbagelægge samme distance op ad bakke. Adam napper en Ironman af og til, og det kunne jeg sagtens mærke, at jeg ikke gør.​ Men form eller ude af form, så var det en uforglemmelig omgang motion.

I foråret 2021 var en lokal skoleklasse på udflugt til kløften, da de blev fanget i et mudderskred, hvilket på tragisk vis kostede en lærer og en elev livet mens flere blev såret.​

I de unge år var rejsekonceptet rygsæk og kaktuspiller mod tømmermænd, mens det i dag har udviklet sig til rullekuffert og bløde sutsko. Hver tid har sin umiskendelige charme. 

Mange af stenformationerne i Charyn Canyon kunne flyttes direkte til de nordsjællandske gårdspladser og kaldes for kunstværker.

Av, den var ikke god. Et af bæstets solide dæk var til vores forbløffelse punkteret og...​

...da vi ringede til Falck​ påstod de gudhjælpemig, at vi var kørt uden for abonnementets dækningszone. Jeg er ikke uddannet mekaniker, men...

...havde en stærk fornemmelse af, at dækket ville blive vanskeligt at få luft i, så...

...på med et nyt og humøret i kabinen var igen højt.​ Vores guide var dog en anelse træt, da det tog ham adskillige timer at gøre os køreklar. Udover, at reservehjulet ikke var samme størrelse som de andre, så var der knas med trykventilen til det ødelagte dæk. Men Mars fik fikset situationen til UG med dæk og slange. Han virkede dog fortsat en smule anspændt ved situationen, så...

...jeg forsøgte at muntre ham op med lidt dansk spas. ​Vi var alle tre stået ud og gået op på en bakketop for at nyde denne udsigt. Fra min position kunne jeg se lastbilen, men det kunne Mars ikke. Jeg begyndte at løbe mod ham med fægtende arme og råbte, at håndbremsen ikke var trukket, og lastbilen nu ruller ned ad bakken. Mars sætter febrilsk i løb tilbage mod vejen, mens Adam og jeg klapper os på lårene af grin. På Mars' anstrengte smil fornemmede jeg i situationen en pæn margin mellem dansk og russisk humor ;-)  

Den seje kombination af en lastbil og en campervan var en virkelig herlig og anderledes måde at komme rundt i Kasakhstan, men man skal naturligvis være opmærksom på, at der kun er plads til to passagerer og en chauffør i førerhuset. Til gengæld er der...

...gode udsigter ad libitum fra kabinen og... ​

​...alle tænkelige faciliteter som køkken, bad og sovepladser. På min bucketliste står blandt andet at køre rundt med familien i campervan i både USA og New Zealand, og efter oplevelsen i Kasakhstan er lysten til den form for landevejseventyr kun forstærket.

Den tredje imponerende naturoplevelse i Altyn Emel National Park er Aktau bjergene med deres forunderlige farver, og...

...det er et ganske særligt sted at vandre, hvor man nærmest har følelsen af at være landet på en anden planet.​

Aktau bjergenes flerfarvede sedimentære lag er betagende at se på, og...​

​...de er samtidig en af verdens største og mest interessante palæontologiske fænomener, der gør os klogere på jordens udvikling gennem millioner af år og giver evidens for mennesker og dyrs oprindelse. Aktau betyder "hvid", og...

...i kridtbjergene er der fundet aflejringer af næsehorn, skildpadder og krokodiller, der er over 25 millioner år gamle.​

Kasakhstan er en af verdens førende eksportører af uran med klodens næststørste reserve af ​det metalliske grundstof. Det bruges som primær energikilde i atomkræftværker og atomvåben.

Tavern 21 ligger i hyggelige omgivelser, men det er...

...inde i restauranten, at den for alvor skiller sig ud med en højst besynderlig indretning med alt fra blomsterbefængte hestebilleder til et VIP-mødelokale dekoreret med...​

...gravemaskiner og mejetærskere.​

Vi var de eneste gæster på pensionatet i nationalparken og havde en stor dagligstue​ i forbindelse med vores værelse, som Adam indrettede til kontor, så mailboksen var tømt inden sengetid.

På vores vej retur til Almaty blev vi underholdt af det ene lynnedslag efter det andet. Med en temperatur på over 15.000 grader er et lyn mange gange varmere end solens overflade, og det gnistrende vejrfænomen bevæger sig med i omegnen af 300.000 km/t.​ Hvis du er ræd for lynnedslag, så lad være med at flytte til Ækvator, hvor frekvensen er størst.

For nomadefolket i Kasakhstan har hesten været et værdsat brugs- og husdyr i hundredvis af år, og...

...til forskel fra vores breddegrader er hest lige så udbredt en spise for kasakherne som ko og gris. Ja, vi så nærmest ikke et menukort uden, så efter en tur på flammegrillen blev...

...et par fortrinlige hestebøffer serveret med mos og hvidløg. Skik følge eller land fly - og inden jeg får harme ridepiger med korslagte arme på nakken, så opfordrer Hestens Værn os faktisk til at begynde at spise hest i Danmark. Det gjorde danskerne, da hesten var en vital del af arbejdskraften i landbruget, men siden er det elegante dyr blevet "disneyficeret" og er udgået af vores fødekæde.

Green Bazaar er det mest interessante marked i hovedstaden med håndlavede hestepølser og...

...kotunger præsenteret med et stort smil.

Almaty har rigtig gode hoteller med endnu bedre udsigter, hvor vi fra Ritz-Carlton kunne...

...se skihopbakkerne, hvor de to højeste er på 90 meter og 125 meter og fører...

...ned til det store stadion med plads til over 5.000 tilskuere. Placeringen af komplekset er velvalgt, da det på trods af de 900 højdemeter er et vindstille område. Bakken er beklædt med kunstgræs og kan også benyttes, når der ikke er sne.

Det er ikke​ kun skihopperne, der er forkælet med at kunne dyrke deres sport i betagende omgivelser og trække masser af frisk bjergluft ned i lungerne.

Kan anbefales at opleve solnedgangen fra toppen af skihopbakken.​

Fra hammer, segl og planøkonomi til...

...Vuitton, Gucci og markedsøkonomi. Betydelige fund af olie og gas i Det Kaspiske Hav har givet Kasakhstan økonomisk vækst og tiltrukket mange internationale investeringer.

Da Kasakhstan var en del af Sovjetunionen blev flere områder brugt til deponering af giftigt affald og atomprøvesprængninger, hvilket fortsat plager visse egne af landet med forhøjet radioaktivitet og forurenede floder. 

Den femkuplede Zenkov katedral i Panfilov Park i Almaty er bygget af træ men næsten uden brug af søm, og med sine 56 meter er den blandt de højeste træbygninger i verden.

Det er imponerende at opleve den ortodokse katedral både udefra og indefra med sine mange spændende detaljer og udsmykninger. Bygningen stod færdig i 1907 og er blevet restaureret af flere omgange​, da både det sovjetiske styre og jordskælv har slidt på konstruktionen. 

Pladsen foran katedralen er tilholdssted for hundredvis af duer​, der hyggede sig på dette menneskelige dueslag.​ Hvis du undrer dig over, hvorfor man aldrig ser en unge i en dueflok, så skyldes det, at de bliver i reden i 6 uger. Når de forlader reden har de næsten samme størrelse som en voksen due.

Udover at kunne flyve stærkt, så har duen også en utrolig stedsans og mennesket har trænet og brugt duer i årtusinder til at bringe beskeder over store afstande. Særligt i krige...

...har duer vist sig nyttige og gennem historien reddet mange liv ved at komme baskende med vigtig information til fronten.​​

​Tag ikke fejl af nattelivet i Almaty, hvor vi havde en herlig aften på Bla Bla Bar, der...

...er en trendy club med et utal af små temabarer i samme store lokale.

Søndagen blev brugt på at komme til kræfter med pool og wellness inden...​

​...vi satte os i flyveren mod København med en mellemlanding i Istanbul.

​Kasakhstan var en pragtfuld oplevelse med potentiale til at modtage langt flere turister end, det var tilfældet for tidspunktet for vores besøg. Så min varmeste anbefaling til dem, der har mod på et atypisk rejsemål i et land med storslået natur.