​atletik 2024 (august)

Udover knap 30 års venskab​ blev sommeren 2023 brugt på at fejre Mikkels 50 års fødselsdag. Ved den lejlighed blev drømmen luftet om at opleve mændenes 100 meter finale ved de olympiske lege. Få klik senere var billetter til en af verdens mest ikoniske sportsbegivenheder købt. Og herefter var det bare at glæde sig i et års tid til aftenen endelig kom, hvor vi satte os til rette på Stade de France i Paris.  

​Opvarmningen til sprinterfinalen mellem verdens hurtigste mænd var et utroligt show med laserlys og lysende startblokke. Stemningen på stadion var fuldstændig elektrisk, og de 80.000 tilskuere delte bevidstheden om, at der inden længe skulle skrives sportshistorie.

​On your marks. Set. Og så flænsede startskuddet den mørke aftenhimmel over Paris til en øredøvende larm fra tribunerne. For første gang nogensinde kom alle otte deltagere ind på en tid under 10 sekunder, og afgørelsen blev...

​...historisk tæt med Noah Lyles fra USA sølle fem tusindedele af et sekunder foran Kishane Thompson fra Jamaica. Den amerikanske supersprinter krydsede den ikoniske målstreg efter 9,784 sekunder, hvilket var ny personlig rekord. Lyles har stadig en bid vej til Usain Bolts verdensrekord sat i 2009 på 9,58 sekunder. Men denne aften kunne...

...den flamboyante sprinter fra Florida slippe glæden løs og ringe med klokken som OL-guldvinder. Lyles er en gave til sporten med hans energiske fremtoning, og det har ikke gjort fanbasen mindre, at han slår sine folder som rapper med adskillige udgivelser på CV'et. Fra den hurtigsnakkende branche var der denne aften opbakning fra...

...​en emotionel og begejstret Snoop Dogg. West Coast-rapperen havde netop overværet den første amerikanske sejr i den prestigefyldte disciplin i 20 år, hvor Justin Gatlin kom først over stregen ved OL i Athen.   

​Snoop Dogg, der kaldte sig Snoop Lion ved udgivelsen af et reggae-album, pustede ud efter dramaet og...

...lyttede til landsmanden Carl Lewis, der er en af OL-historiens mest berømte atleter. Han dominerede både sprint og længdespring i 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne, hvor Lewis deltog i fire OL og vandt ni guldmedaljer. De fire af dem på 100 meter distancen, hvor han kom ind på andenpladsen ved OL i Seoul i 1988, men fik tildelt sejren, da Ben Johnson blev diskvalificeret for doping.

​Den sidste OL-guldmedalje vandt Carl Lewis i 1996 ved OL på hjemmebane i Atlanta, hvor han i en alder af 35 år stadig var manden på kloden, der kunne springe længst. I perioden fra 1981 til 1991 stillede den sympatiske amerikaner op i 65 længdespringskonkurrencer og vandt dem alle. Lewis blev i 1999 tildelt hæderen som "Århundredets Atlet" af Den Internationale Olympiske Komité.

Sydney McLaughlin-Levrone leverede, hvad ingen andre atleter formåede denne aften. En vaskeægte verdensrekord. Det amerikanske fænomen på 400 meter hæk blev i 2022 den første kvinde til at komme under 51 sekunder på distancen, og denne magiske aften i Paris løb hun i overlegen stil over stregen med...

...halvandet sekund ned til sin landskvinde på andenpladsen. En afstand, der i et maratonløb vel svarer til en god times tid. Sad med en fornemmelse af, at McLaughlin-Levrone kunne lægge sig hjem på sofaen de næste fire år og uden problemer genvinde guldet i 2028.

​Ingen danske atletikudøvere var med helt fremme ved OL i Paris. Men så kunne vi heppe på norske Jakob Ingebrigtsen. Han oplevede en slem skuffelse på 1.500 meter, hvor han som favorit endte på en fjerdeplads. Men kom stærkt igen og tog guld på 5.000 meter i en tid på 13 minutter og 13 sekunder. Ufatteligt tempo.

Med et kast på 92,97 meter satte pakistanske Arshad Nadeem ny olympisk rekord i mændenes spydkast og...​

...hele Pakistan kunne herefter takke ham for at have sikret landet sin første OL-guldmedalje nogensinde.​ At Nadeem henviste indiske Chopra til andenpladsen gjorde ikke sejrens sødme mindre for pakistanerne, der gennem historien har kæmpet mange blodige slag med deres naboland.

​Spydkast stammer fra oldtiden og var en del af de gamle olympiske lege i Grækenland. Gennem tiden er kasterne blevet så stærke og dygtige, at spyddet blev redesignet i 1986 for at reducere længden. Det blev ganske enkelt for farligt for tilskuerne. 

​Yaroslava Mahuchikh fra Ukraine havde medbragt en sovepose og kom halvslumrende til guldet i kvindernes... 

...højdespringskonkurrence, hvor hun i første forsøg kom over 2 meter. Nicola Olyslagers fra Australien kom over samme højde men i sit andet forsøg, hvilket afgjorde fordelingen af medaljer. Det var...  ​

...den første ukrainske guldmedalje i atletik nogensinde. Opbakningen til det krigsplagede land fik Mahuchikh at opleve, da stadion efter sejren gav hende et af aftenens længste og mest følelsesladede bifald.​ Verdensrekorden i højdespring for kvinder er på 2,09 meter. Den blev sat af Stefka Kostadinova til VM i Rom i 1987 og er en af de længststående i atletikkens historie.

Tara Davis-Woodhall overvejede i 7. klasse at stoppe med at gå til længdespring, da det var for svært at konkurrere med de højere atleter. Heldigvis valgte hun at fortsætte med at udvikle sit talent, og efter et guldspring på 7,10 meter lagde...​

...hun sig i sandgraven og lavede en engel.​ Herefter løb den amerikanske længdespringer ud til...

​...sin jublende mand, Hunter Woodhall. Han er paralympisk sprinter og få uger senere var rollerne byttet om, da Tara heppede og Hunter vandt guld på 400 meter. Hunter fik begge ben amputeret, da han var 11 måneder gammel på grund af en medfødt sygdom.

Parret har stor succes på YouTube, hvor​ man kan følge med i deres liv som topatleter.

Atletik ved OL i Paris var omfattede 48 discipliner med deltagelse af flere end 2.000 atleter. Det var første gang i OL-historien, at der var ligestilling i antallet af konkurrencer mellem mænd og kvinder.  ​