FIJI 2005 & 2018 (juli)

I den sydlige del af Melanesien ligger vidunderlige og eksotiske Fiji, der består af omkring 100 beboede tropeøer og et par hundrede ubeboede. Østaten er Stillehavets svar på Mallorca og tager imod rigtig mange turister årligt. De kommer naturligvis hertil for at dase på de skønne strande, men herudover er der også ualmindeligt gode muligheder for at dykke, surfe og rafte.

Vi havde kun en uges tid på Fiji og en del ting, vi gerne ville opleve. Rejsetempoet blev derfor sat en smule i vejret, og vi tog på øsafari i en helikopter, der i en flyvende fart tog...

...os ud til Malamala Island. En billedskøn tropeø, hvor vi landede på...

...en forvokset badebro og trådte ud af helikopteren til...

...dette himmelske syn.

Fy for pokker, hvor er Malamala Island bare lækkert!

Hvis du er en søstjerne, så må du gerne overnatte på øen. Men for mennesker er det udelukkende muligt at lave en dagsudflugt, hvor dagens sidste båd afgår ved 17-tiden. Malamala Island har udråbt sig som verdens første ø, der udelukkende fungerer som beach club.

Chancen for at dø af sult på øen er ret lille, da maden er ualmindelig appetitlig med...

...disse minibaconburgere som min favorit. Er du knap så kaloriehungrende, så er...

...deres frugtblanding i en kokosskål indbydende. Du kan skylle det hele ned med...

...kildevand fra Fiji, der er blevet en af landets største eksportsuccesser. Særligt amerikanerne er vilde med de eksotiske dråber, der er tappet fra en artesisk kilde dybt under jordens overflade. Vandet fra netop denne kilde skulle indeholde en særlig mængde af næringsstoffer og elektrolytter.

Hvis du er mere til pool end strand, så...

...er der en fin en af slagsen med en formidabel udsigt over Stillehavet,

der er verdens største hav og fylder en tredjedel af jordens samlede overflade.

Læs mere om øen på www.malamalabeachclub.com.

Øvelse gør mester. Bertram stillede skarpt fra helikopteren og fik...

...dette flotte billede i kassen. Der ligger over 25.000 øer i Stillehavet,

så der er nok at tage fat på for de mange lystsejlere i denne del af verden.

Stillehavet er hverken roligere eller mere oprørt end jordens andre oceaner. Men det fik sit navn tilbage i 1500-tallet af den portugisiske søfarer, Ferdinand Magellan, der i sine notater beskrev Stillehavet som "smukt og fredeligt". Som det kan ses på disse billeder, så...

...er det bestemt stadig tilfældet omkring Fiji.

Ikke langt fra Malamala Island ligger Monuriki Island, der dog i folkemunde efterhånden har skiftet navn til Tom Hanks Island. Det var her den berømte Hollywoodskuespiller og volleybolden Wilson spillede overfor hinanden i det Oscar-nominerede drama, Cast Away.

Tom Hanks kom til skade under optagelserne og var indlagt i tre dage. Men han kunne senere trøste sig med, at Cast Away blev en blockbuster og solgte billetter for over 2 milliarder kroner.

Vores sommerferie med øhop rundt i regionen varede i 4 uger, og vi tog flere

tusinde billeder undervejs. Men dette er unikt...knægten lå gudhjælpemig stille!

Men palmerne vokser ikke ind i himlen, så inden længe var Bertram på spring igen.

Almindeligvis er de mest behagelige måneder at besøge Fiji mellem maj og oktober. Perioden kaldes Fijian Winter med en lavere nedbørsmængde og en mindre risiko for cykloner.

Hvis jeg ser stærkt forventningsfuld ud, så er det verdens største underdrivelse. I 13 år havde jeg glædet mig til at komme tilbage til Shark Reef Marine Reserve for...

...at dykke ned til de enorme tyrehajer, hvor de største vejer over 300 kg. Wow! I kategorien "hajer" er oplevelsen med disse utroligt elegante skabninger cirklende omkring dig uden tvivl en af de vildeste, du kan få på vores klode som fritidsdykker.

Et koncentreret blik bag masken mens min krop dirrede af adrenalin og begejstring. Der er mulighed for at se op til 8 forskellige typer af hajer på dette dyk, hvor tyrehajen og tigerhajen uden sammenligning er de største og mest spektakulære. Sidstnævnte så vi dog ikke.

For at se denne Youtube video skal du acceptere marketing cookies

Administrer samtykke

​Dette klip giver en god fornemmelse af, hvor intens situationen er for os.

Hajerne suser få centimeter over vores hoveder, mens vi skiftevis holder vejret og hyperventilerer. Simpelthen en helt ubeskrivelig og uforglemmelig dykkeroplevelse.

For at se denne Youtube video skal du acceptere marketing cookies

Administrer samtykke

​Som det kan ses i videoen, så er der en ganske særlig grund til,

at de mange hajer kredser så vanvittig tæt omkring os.

For at gøre os en smule mindre spændende at spise, havde instruktørerne

medbragt en skraldecontainer fuld af tunfisk, der er en af tyrehajens livretter.

Tyrehajen kan blive over 4 meter lang, og da den også trækker op ad floder, så...

...er menuen med fisk og andre hajer udvidet til også at omfatte mennesker,

hunde og kvæg, der måtte være på den forkerte flodbred på det forkerte tidspunkt.

Man bør være nogenlunde ædru, når man håndfodrer tyrehajer, så der ikke ryger en halv underarm med. Tyrehajen er i top tre blandt hajer, der årligt angriber flest mennesker. Tigerhajen ligger lige et par hajtænder foran, mens den berygtede hvide haj fører det glubske felt.

En af de mulige forklaringer på, hvorfor tyrehajen er så for farlig og uberegnelig er dyrets ekstremt høje niveau af testoteron. Det er målt til over 200 gange højere end selv den mest pumpede og solariebrune vægtløfter i dit lokale fitnesscenter.

Tyrehajen er den eneste haj i verden, der ikke svømmer skrigende bort ved smagen af ferskvand. Det trives den fint i, og med sin tilstedeværelse i Nicaraguesøen er tyrehajen også den eneste haj, der lever i en sø. Den svømmer op gennem fosserne til søen præcis, som man kender det fra laks.

Farvel fiskefjæs.

Bedste tid på året at opleve hajfodringen er fra maj til og med juli, og det foregår ved...

...at dykke hurtigt ned til en række fliser. Her lægger man sig på maven og griber fat om de døde koraller for at kunne holde sin position, når strømmen rusker. Ved fotografering af hajfodringen er det mest sikkert at holde sit kamera og sine arme helt tæt til kroppen.

Der var mindst en håndfuld dykkerinstruktører omkring vores gruppe og flere af dem var bevæbnet med et instrument til at puffe hajerne blidt væk, hvis de kom for tæt på.

Fodermesterens beherskede beskyttelse var denne lange brynjehandske.
Sørg i øvrigt for at booke hajdykket i god tid, da det er en begivenhed dykkerfreaks fra hele verden kommer til Fiji for at opleve. Du kan læse mere på www.fijisharkdive.com.

Dykningen med tyrehajerne foregår en kort sejltur fra Pacific Harbour, der ligger et par timers kørsel fra den turistmæssige hovedby, Nadi. Vi boede på www.thepearlsouthpacific.com.

Hvis du ønsker at bo tæt ved Nadi, så kan Sheraton Resort anbefales, hvor...

...poolen både er smuk om dagen og om aftenen.

Romantiske omgivelser for eksempelvis nygifte, så det har resortet taget...

..konsekvensen af og bygget et lille kapel få hundrede meter fra poolen.

De oprindelige fijianere kom til øerne for over 3.000 år siden. Siden kom de europæiske kolonister til, og Fiji blev først selvstændig i 1970 efter omtrent 100 år med britisk styre.

Sikke en service lige at få sprøjtet sit værelse med kemikalier mod pest!

Af alle steder, så vil business loungen på Fiji blive husket som stedet, hvor Bertram tabte sin første mælketand. Han havde flået i den stakkels pløk i adskillige uger, så glæden var stor. Det vil ske 19 gange yderligere den kommende tid og op til 32 blivende tænder vil vokse frem.

Benplads ad libitum ombord på det glimrende Fiji Airways.

Skønne sandstrande og pandekageflade tropeøer er synonymer for Fiji.
Men landet har skam bjerge, og Mount Tomanivi er højest med hele 1.324 meter.

Fiji 2005​

En uge på Fiji var slet ikke nok, men vi fik trods alt oplevet en del på den korte tid. Vi brugte lidt penge på at flyve mellem de flere end 350 øer og fandt ud af, at øerne er ret forskellige trods de korte afstande. Efter en enkelt overnatning i hovedstaden (Nadi) fløj vividere til Taveuni, og det var en stor oplevelse at se de dejlige øer og flotte koralrev fra luften.

2

Tyrehajen - En mere charmerende fisk, skal man lede længe efter...​

3

Tyrehajen er en af de hajer, der har flest menneskeliv på samvittigheden. Den bider ofte vildt omkring sig uden at spise noget. Tyrehajen er den eneste haj, der også lever i søer og den kan veje over 200 kilo.​

Simon fra USA mødte vi i forbindelse med dykningen med tyrehajerne. Han konserverer hajer rundt omkring i verden, og var ude efter et stykke hajfinne for at færdiggoere nogle studier. Hvad bilder man ikke folk ind for at komme tæt på.

Du kan læse mere om dem på www.fijisharkdive.com.

Beachcomber Island

Vi faldt pladask for Beachcomber Island, der er et rigtig godt forsøg på at skabe et ungdomsparadis på jorden. Øen er betagende smuk, maden er mums, der er hula-bula dans i sandet under stjernerne og lutter smil på alle de buttede fiji-ansigter. Alt er tillige velorganiseret lige fra man ankommer til den mindre end lille ø...hvilket er en sjældenhed på disse kanter.

Det skal anbefales at reservere plads på øen i god tid. Det er et ekstremt populært sted, og der er maksimalt plads til et par hundrede på resortet i døgnet. Vi havde kun to dage på øen, men det dobbelte kan sagtens anbefales. Der er ikke andet at lave end at dase og nyde livet. Men det er vel også nok? - www.beachcomberfiji.com

U get what U see. Der er ingen grund til at rende om på den anden side af øen. Der er ikke andet end klipper og alt for varmt. Tryk på billedet og vær med i en Lotto-reklame.​

De lokale gør en positiv forskel på Fiji. Glade og smilende mennesker.​

Over 100 packere er stuvet ind i den mere eller mindre åbne sovesal. Beachcombers eneste plage er de mange myg, hvilket gjorde at vi sov på stranden begge nætter. En fabelagtigt ø for folk med interesse for stjerner.​

Den nationale drik på Fiji er Kava. Trods euforiserende effekt spår jeg den ikke de store chancer for at slå igennem i det danske natteliv. Det ligner mudder og smager af mudder. Måske er det bare mudder?​

Taveuni Island

Tæt ved Taveuni Island ligger Rainbow Reef i Somosomo Strædet, hvor der eksisterer et helt utroligt liv af bløde koraller. Der er en stærk strøm i dette bælte, hvilket skaber en stor koncentration af plankton, som korallerne lever af. Det var virkelig smukke dyk, men sigtbarheden er desværre ikke den bedste i januar og februar.

Det var Krølle nu ikke særlig optaget af, da han lå fuldstændig kvæstet på vores hotelværelse. Efter flyveturen fra Brisbane til Fiji fik han det skidt og dagen efter endnu værre. Han var svimmel og kunne ikke holde ud at være nogen steder, men mest frustrerende var det, at vi ikke rigtig vidste, hvad der var galt. Han fik nogle piller mod højdesyge/dykkersyge og efter et par dages varighed gik det over.

Herudover er Taveuni Island værd at besøge for sine mange smukke udsigter, se de lokale hygge sig ved vandfaldene i regnskoven i weekenden eller muligheden for ved datolinien at være i gang med tirsdag og onsdag samtidig!

Jordens 180. breddegrad skærer tværs igennem Taveuni Island og ved præcis dette skilt. Det betyder kort beskrevet, at den ene halvdel af min krop er i gang med tirsdagen, mens den anden halvdel er i gang med onsdagen. Da vi fløj videre til Hawaii fik vi et døgn "foræret" og d. 11. februar varede således 48 timer for os.​

Dagen før dette billede blev taget var der fyldt med knægte, der sprang fra alle mulige og umulige klippeafsatser. De fik lokket mig med ned ad The Waterslide, som kan ses i baggrunden. Hemmeligheden for ikke at slå sig alt for meget er, at man bare skal lade sige rive med - det sagde de først til mig bagefter!​

Smilende unger er der alle vegne på Fiji.

Her var vi ved en skole, hvor de havde mulighed for at bade i frikvarteret.​

Det var en hård omgang for Krølle i de "svimle dage", men han fik på turen til Taveuni Island hyggeligt selskab af en knægt fra Malaysia.​