TYRKIET 2010

Velkommen til Tyrkiet, hvor vi fik masser af smil og endnu flere döner kebab. Specialiteten kan efterhånden købes på alle gadehjørner verden over og blev opfundet i den tyrkiske by Bursa for omtrent 150 år siden. Græsk gyros og arabisk shawarma er lokale udgaver af tyrkernes oprindelige kebab.

En fin måde at få et indtryk af hektiske Istanbul er at stige på den dekorative sightseeing bus, der i løbet af et par timer afdækker de mest interessante områder...

...på begge sider af Bosporusstrædet, der adskiller Europa og Asien. Istanbul, der tidligere hed Konstantinopel, er Tyrkiets største by med over 20 millioner indbyggere og over fem gange større end hovedstaden, Ankara.

Af Istanbuls mange kulturelle og historiske seværdigheder er Den Blå Moské fra begyndelsen af 1600-tallet en af de mest imponerende. Da vi begav os mod...

...indgangen myldrede det ud med hundredvis af glade mennesker. Mange af dem var iført halstørklæder med religiøse budskaber, som havde de været til fodboldkamp, så...

...vi indfandt os på Allahs hjemmebane og jublede med fra endetribunen.

Den Blå Moské hedder oprindeligt Sultan Ahmed Moskéen, og er den ene af blot to moskéer i Tyrkiet, der har seks minareter (tårne).

Ingen fadøl på "stadion", så vi måtte skylle slagsangene ned...

...med varm mælk drysset med kanel. Bliver ikke et tyrkisk hit på verdensplan som deres kebab, men den lunede i mavesækken på denne kolde 2. Juledag.

Så var der mere smæk og flere vitaminer i den friskpressede juice, som vi lappede i os på det næste gadehjørne sammen med et par saltkringler.

Istanbuls stolthed er Hagia Sophia, der er den mest betydende bygning fra det gamle byzantiske rige. Den blev bygget af Justitian i årene fra 532 til 537, og fungerede som kristen kirke i 900 år. I 1453 erobrede de tyrkiske osmannere byen, og den regerende sultan beordrede Hagia Sophia ombygget til en moské med de fire karakteristiske minareter. Siden 1934 har bygningen fungeret som museum.

Indenfor i Hagia Sophia hænger et hav af lysekroner, og læner man nakken...

...tilbage, så ses den enorme kuppel i loftet. Kuplen måler 31 meter i diameter og 56 meter i højden, og styrtede i år 558 ned i forbindelse med et jordskælv.

Store vægarealer prydes af dekorative og imponerende mosaikker, der efter kyndige kenderes udsagn gør den gamle katedral helt unik.

Hagia Sophia fungerede som hovedkirke for det mægtige Byzantiske Rige, der også er kendt som det Østromerske Kejserdømme. I disse omgivelser blev holdt de mest højtidelige ceremonier som eksempelvis kroning af datidens kejsere.

www.hillmanwonders.com indtager Hagia Sophia en flot plads som nummer 50 over de største seværdigheder i verden. Min indsigt og interesse for seværdigheder af denne karakter er ikke intens nok til, at jeg opnår begejstring på samme niveau.

Den sidste attraktion vi nåede i Istanbul i denne omgang var Topkapi, der er byens største og ældste sultan-palads, hvor den ene krigeriske udgave efter den anden har planlagt sine erobringstogter og hygget sig med sit harem.

Topkapi paladset blev opført i 1400-tallet og fungerede som magtens centrum de efterfølgende 300 år. Herefter flyttede sultanerne til nye paladser langs Bosporus, og Topkapi mistede gradvist sin betydning. I 1924 blev det omdannet til et museum.

Paladset blev af militære hensyn placeret, så der var udsigt over strædet, og under storhedstiden var Topkapi hjemsted for imperiets lovgivende råd og 4.000 mennesker.

Bosporus har adskillige broer, der forbinder de to verdensdele. Flere af dem er
proppet med håbefulde lystfiskere, mens den store bro i baggrunden er lukket for fodgængere. Der var simpelthen for mange, der tog springet og begik selvmord.

Dette "snigfoto" fra hoften er ikke i en vellykket kvalitet, men det er den lysende
diamant på over 80 karat i midten af billedet til gengæld. Det er en af verdens største og mest værdifulde diamanter, som du kan læse et par raske røverhistorier om HER.

De mange smykker, ædelstene og andre kostbare effekter kan du bruge mange timer på at nærstudere, og den imponerende og velbevarede samling på Topkapi skyldes, at det aldrig er lykkedes fremmede magter at plyndre paladset, og...

...skulle skumle skurke gøre forsøget, så skal de være i stand til at slippe væk fra det beredte politivæsen på deres trehjulede køretøjer. Hvis drengedrømmen var at blive en sej panser med blå blink og gaderæs, så må det da være en smertelig skuffelse at få udleveret et halvfjollet og motoriseret løbehjul på sin første arbejdsdag!

Sightseeing bussen kører også en tur omkring Besiktas distriktet, hvor bydelens stolthed er fodboldholdet, Besiktas JK. Klubben er en af de ældste i Tyrkiet og har et fint stadion tæt ved Bosporus med plads til godt 32.000 tilskuere.

Tyrkiet er et repræsentativt demokrati med 75 millioner indbyggere, hvor flertallet er muslimer. Landet betragtes i dag som en regional stormagt.

Drengene gør klar til at besøge Cafe Lokum i baggrunden. Ordet "lokum" er latin og betyder "sted". På dansk er det stakkels ord på uretfærdigvis blevet til et bandeord.

Drikker ikke kaffe og bryder mig meget lidt om te, men den frugtsøde tyrkiske udgave er en hitter i min gane. Den drikkes både kold og varm i Tyrkiet.

Hvis den berømte film "Værelse med udsigt" var blevet optaget på vores hotel, så var det blevet den korteste kortfilm i verdenshistorien. Vi kunne intet andet se end en grå betonmur. Slap dog for at blive alt for deprimerede, da opholdet kun var en enkelt nat.

Ingen ros for udsigten men et "dobbel-femtal" for den usvigelige julehygge.

Vi lukkede den tyrkiske rejsebazar for denne gang og satte kursen mod Qatar på den arabiske halvø, som du kan læse mere om HER.

BODRUM 2004

To tømmermænd på tur. Var så bagstiv på denne endagsudflugt, at jeg simpelthen ikke kunne huske koden til mit VISA-kort, og kom først i tanke om den, da vi sejlede retur til Kos. Vi havde kun få kontanter med på den dagslange tur til svedne Bodrum, hvor Madsen fik "medlidenheds-rabat" på McDonald's. Vi overlevede med nød og næppe.

En borg i Bodrum. På tyrkisk hedder den sikkert en "borgdrum".

ISTANBUL 1998

Grillkyllingerne var skiftet ud med fårehoveder i Istanbul.

Tarkan var et stort hit i de år.