​DJIBOUTI 2023 (januar)

Geografisk kan Djibouti være vanskelig at spotte på verdenskortet med et areal på blot halvdelen af Danmarks, men geopolitisk fylder landet betragtelig mere med sin placering på den nordlige del af Afrikas Horn. Her kontrollerer landet sejlruten mellem Rødehavet og Adenbugten.

Små lande kan sagtens have store attraktioner og i Djibouti findes Lac Assal, der udover at være en evigt solbeskinnet saltsø, også holder titlen som Afrikas laveste landfaste punkt med sin placering 155 meter under havets overflade. Søen ligger et par timers kørsel...

...fra Djibouti City, der er landets hovedstad. Den sidste halve time af køreturen omkring kratersøen er en...​

...særlig oplevelse i det sælsomme terræn. Der sker ingen udstrømning fra Lac Assal og med en høj fordampning skabes et saltindhold, der er 10 gange højere end i havet.​​

Min begejstring for de lokales kreativitet var større end den ledige plads i min kuffert, men det argument købte den ihærdige sælger ikke. Slap først for videre salgstale, da... 

​...jeg insisterede på kun at handle, hvis han snittede en tilsvarende i peber. Må dog erkende, at det imponerende saltkranie ville have pyntet på souvenirhylden i privaten.

Ved den​ne biks var jeg dog chanceløs og kunne ikke se mig selv leve videre uden en SaltPhone og en saltka(ra)mel.

Et menneske har mellem 90 og 130 gram salt i kroppen, og det er livsvigtigt for opretholdelse af vores væskebalance. Herudover sørger salt for, at vores celler kan transportere ilt og næringsstoffer rundt. Som så meget andet skal salt indtages med måde, da det omvendt er med til at øge både blodtryk og risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Lac Assal er den fjerde mest saltholdige vandmasse på jorden​, og fænomenet er et beskyttet område...​

...under regeringens nationale miljøhandlingsplan.​​

​Lad fiskestangen blive hjemme, da kun mikroskopiske organismer kan overleve i det kradsbørstige miljø.

Lac Assal er ​et af de varmeste steder på jorden med over 50 grader i sommerperioden fra maj til september, mens der i snit er 34 grader over vinteren. Så der er en fin chance for, at et besøg ved søen får sat gang i svedproduktionen - og dermed udskillelse af salt fra din krop.

Turens bedste portræt, der nær aldrig var kommet kassen. Med to af hendes søstre kom hun gående langs vejen. Men da vi stoppede bilen smed de bunken af grene og løb alt, hvad de kunne ind på marken. Chaufføren råbte til dem, at de ikke skulle være bange for den hvide mand med blå øjne, så de kom tilbage med et forlegent smil til et foto og en skilling for ulejligheden.

Hvis du aldrig har fået et kamelkys, så...​

 ...kan du få et i dette klip.​

Knægten har fået slebet sine fortænder på samme måde...​

...som sin far. Muligt de synes det er pænt, men det isner ved tanken om, hvor ubehageligt det må føles at få gjort. Den gennemsnitlige levetid i Djibouti er 62 år for mænd og 67 år for kvinder. 

I tidernes morgen var området ved Lac Assal forbundet af en karavanerute til det etiopiske højland, hvor de nomadiske kamelførere fik kul og kaffe i bytte for deres sække med salt.​

​I dag har den industrielle produktion taget over med møgbeskidte lastbiler og...

​...en udvindingsfabrik, der ikke forskønner landskabet.

​De geologiske og temperaturmæssige forhold ved søen gør, at det ofte blæser kraftigt, og den naturkraft er de gået i gang med at udnytte med adskillige vindmølleparker. Danske Vestas er i skrivende stund verdens største producent af vindmøller og har også produceret det højeste eksemplar på 280 meter. Den er blot 50 meter lavere end Eiffeltårnet.

Overalt i landskabet ses​ telte, der er slået op af nomadiske hyrder.

​Det tog en time mere end ventet at køre fra hovedstaden til Lac Assal, da karavanerne af tunge lastbiler på vej fra havnen i Djibouti City til Etiopien kørte 20 km/t, når terrænet gik en smule op.

​Jeg så et utal af opsprættede containere i vejsiden, og chaufføren forklarede, at der var et udviklingspotentiale i forhold til at lære at fastspænde containere forsvarligt på lastbilerne. De rasler simpelthen af og indholdet falder i hænderne på folk, der ikke har nøglen.

World Fo​od Program er verdens største humanitære hjælpeorganisation administreret af FN, der årligt hjælper over 100 millioner mennesker i sult og nød. I forhold til geografi og infrastruktur giver det god mening at...

​...placere et logistisk knudepunkt i Djibouti, da nabolande som Etiopien og Somalia er blandt de hårdest ramte i verden. Organisationen blev i 2020 tildelt Nobels Fredspris for dets indsats mod at bruge fødevarer som pression og våben i konfliktzoner.

​En oplevelsesrig dag på landevejen ved sin afslutning.

Somalia grænser op til Djibouti, og med en blanding af lokale efterretninger og en god mavefornemmelse besluttede jeg at aflægge nabolandet et visit for efterfølgende at komme retur. Det besøg kan du læse om her

Piloten nappede en mundfuld frisk luft inden, vi lettede.

​Tilbage i Djibouti var det tid til at kigge nærmere på hovedstadens gadeliv, hvor...

...der var fine huse med reference til kolonitiden, men...

​...også slumkvarterer, hvor jeg trak vejret gennem munden. Ifølge FN er hver fjerde djiboutier afhængig af udenlandsk bistand.

​Khat er en stedsegrøn busk, der ifølge WHO er et narkotikum indeholdende cathinon og cathin, der giver en let euforiserende virkning, når bladene tygges eller ryges. Planten dyrkes i vid udstrækning i Østafrika og...

​...sælges på nærmest hvert andet gadehjørne i Djibouti City. At en så stor del af særligt den mandlige del af befolkningen er afhængige af khat giver en række sociale og sundhedsmæssige udfordringer i samfundet, da rusmidlet er sløvende, øger risikoen for blodpropper, giver tandsygdomme, sænker forplantningsevnen og skaber depressive tendenser for (mis)brugerne.

Ikke i tvivl om, at denne restaurant gør sig umage i køkkenet, men "King of Pasta" er måske lige at stramme den.​

​Det lokale køkken er blandt andet inspireret af det etiopiske med et utal af fiskeretter og...

​...masser af krøllet brød.

Djibouti fik sin selvstændighed i 1977, og landets første leder var Hassan Aptidon, der stod i spidsen i over 20 år. Han udpegede herefter sin nevø, Ismail Guelleh, som sin efterfølger, og han har siden 1999 styret landet med hård hånd. Hvem der kommer til at efterfølge ham er en smule uklart, da han oprindelig havde udset sig sin svigersøn. Men han faldt i unåde ved at være hans datter utro.

​Der er gode chancer for at nyde nogle timer ved poolen i Djibouti, da der ikke falder meget mere end 100 mm regn...

...om året, hvilket er 6 gange lavere end i Danmark​

Djibouti City har etableret en dybvandshavn for at kunne for at kunne servicere de enorme skibe, og i modsætning til udfordringerne med pirater i nabolandet Somalia, så kan de...

...trygt kaste anker her, hvor den franske flåde har base.​​

Der var masser af vesterlændinge på hotellet, men jeg så ikke en eneste uden uniform eller jakkesæt. Djibouti tjener en klækkelig skilling på at stille militærbaser til rådighed for...

....lande som USA, Frankrig, Japan, Italien og Kina. Interessen fra stormagterne i forhold til at være tilstede i Djibouti blev skærpet efter 9/11. Siden er opgaven med bekæmpelse af terrornetværk i regionen udvidet med også at skulle dæmme op for de somaliske pirater i Adenbugten.

Hvis du letter eller lander i dagslys og har en militær interesse, så er der rigeligt med isenkram at studere.​

Et mere fredeligt syn var denne cirkelformede regnbue, hvor flyet befandt sig i centrum til fotografens store fryd.

Opfatter ikke mig selv som et asocialt menneske. Men lykken er, når sædet ved siden af er ledigt på en natflyver.

​Som turist er Djibouti et lys i mørket i denne del af Afrika med en større oplevet tryghed end i flere af de konfliktfyldte nabolande. Men på trods af destinationens solramte klima, så forestiller mig ikke, der åbner et Sunwing Family Resort indenfor en overskuelig fremtid.