​DJIBOUTI 2023 (januar)

Lac Assal

Turens bedste portræt, der nær aldrig var kommet kassen. Med to af hendes søstre kom hun gående langs vejen. Men de smed deres bunke af grene og løb alt, hvad de kunne ind på marken, da vi stoppede bilen. Chaufføren råbte til dem, at de ikke skulle være bange for den hvide mand med de mærkværdige blå øjne, så de kom tilbage med et forlegent smil til et foto og en skilling for ulejligheden.

Hvis du aldrig har fået et kamelkys, så...​

 ...kan du få et i dette klip.​

Hvis du ​kigger godt efter på dette billede, så har knægten fået slebet sine fortænder på samme måde som hans...​

...far på dette billede. Muligt de synes det er pænt, men det isner ned ad min ryg ved tanken om, hvor ubehageligt det må være at få gjort. 

​Det tog en time mere end ventet at køre fra hovedstaden til Lac Assal, da karavanerne af tunge lastbiler på vej fra havnen i Djibouti City til Etiopien kørte 20 km/t, når terrænet gik en smule op ad.

​Jeg så et utal af opsprættede containere i vejsiden, og chaufføren forklarede, at der var et udviklingspotentiale i forhold til at lære at fastspænde containere forsvarligt på lastbilerne. De rasler simpelthen af og indholdet falder i hænderne på folk, der ikke har nøglen.

Somalia grænser op til Djibouti, og med en blanding af lokale efterretninger og en god mavefornemmelse besluttede jeg at aflægge nabolandet et visit for efterfølgende at komme retur. Det besøg kan du læse om her

Piloten napper en mundfuld frisk luft inden afgang.​

​Tilbage i Djibouti var det tid til at kigge nærmere på hovedstadens gadeliv, hvor...

...der er fine huse med tydelig reference til kolonitiden, men også...

​...sølle slumkvarterer, hvor jeg trak vejret gennem munden, når jeg gik igennem.

​Khat er en stedsegrøn busk, der ifølge WHO er et narkotikum indeholdende cathinon og cathin, der giver en let euforiserende virkning, når bladene tygges, ryges eller bruges i en the. Planten dyrkes i vid udstrækning i Østafrika og...

​...sælges på nærmest hvert andet gadehjørne i Djibouti City. At en så stor del af særligt den mandlige del af befolkningen er afhængige af khat giver en række sociale og sundhedsmæssige udfordringer i samfundet, da rusmidlet er sløvende, øger risikoen for blodpropper, giver tandsygdomme, sænker forplantningsevnen og skaber depressive tendenser for (mis)brugerne.

Opfatter ikke mig selv som et asocialt menneske, men lykken i en natflyver er, når sædet ved siden af er ledigt ved take-off.