New York 2005 & 2011

Pulserende og kulturelle New York City er end ikke hovedstad i USA, men virker på mange måder som et samlingspunkt for hele verden, hvor alt kan ske og endnu mere kan lade sig gøre.

Herudover er antallet af velkendte seværdigheder nærmest uoverskueligt, så det kan...

...anbefales at skaffe sig et par pedaler, hvis man vil rundt til dem på en sjov måde.

Cykelturen gennem byens mange spændende kvarterer var en af de absolut bedste oplevelser for de 14 udvalgte medarbejdere, der var på tur med DanaWebs Stjerneklub.

Turen tog tre timer, hvor vi havde en guide forrest og bagerst, hvilket holdt...

...feltet samlet, når vi visse steder skulle igennem den tætte trafik eller...

...et par af rytterne på Team DanaWeb sakkede agterud.

Med Bertram inde i maven formåede den vordende mor alligevel at komme højt til vejrs ved Brooklyn Bridge, som var en fantastisk oplevelse at krydse på cykel.

DanaWeb'erne Thomas, Henrik og Niels på vej over den ene af de tre broer, der forbinder Manhatten i baggrunden med bydelen Brooklyn på den anden side.

Brooklyn Bridge er 1.843 meter lang og strækker sig over East River. Det berømte ikon blev taget i brug i 1883 efter, at bygningsarbejderne havde knoklet med opførelsen i 14 år. Intet mindre end 1.800 køretøjer og 150.000 mennesker tog turen over broen på åbningsdagen.

Toke var på dagens etape trukket i et patriotisk outfit, der gav mange smil og tilråb på vores Tour de New York. Mere trist er historien om den dygtige arkitekt John Roebling, der slog stregerne til Brooklyn Bridge. Han fik aldrig selv set sit mesterværk stå færdig, da han fik knust sin ene fod ved et færgeleje og blot 24 dage efter døde af stivkrampe.

På verdensplan dør op imod en halv million mennesker årligt af stivkrampe, der er forårsaget af en bakterie, der blandt andet eksisterer i jord og afføring fra dyr.

Sikken solskinsdag!...eller fejlindstilling af kameraet. Du kan booke en guidet cykeltur i New York på www.bikeandroll.com.

Efter at have travet og cyklet utallige kilometer rundt i den fascinerende by var det tid til at se det hele lidt fra luften, så vi...

...tog med forventningsfulde smil plads i en helikopter, der løftede os...

...højt op over Manhatten, Hudsonfloden og Frihedsgudinden.

New York har mange fantastiske attraktioner, men den mest kendte af dem alle er Frihedsgudinden på Liberty Island, der er symbolet på frihed, lighed og demokrati.

Vartegnet er 93 meter høj fra bunden af soklen til spidsen af flammen og vejer 225 tons.

Frihedsgudinden holder en lovbog i sin venstre hånd, hvor datoen 4. juli 1776
står skrevet, hvilket refererer til den amerikanske uafhængighedsdag. I højre hånd holder hun en fakkel med frihedens flamme, der er lavet af det pureste guld, mens der for hendes fødder ligger sprængte lænker symboliserende slaveriets ophævelse i Amerika.

Spidsen af Manhatten, hvor man finder Wall Street, den amerikanske børs og mange andre finansielle institutioner. Længere oppe ad floden fik vi et...

...fint kig ind over Central Park og et utal af skyskrabere. New York er den folkerigeste by i USA, hvor der tales over 150 forskellige sprog i gaderne, og mere end en tredjedel af indbyggerne er født i et andet land.

Det larmer at flyve helikopter, men det er en herlig oplevelse og alle pengene værd at opleve New York fra luften.

Havde lovet mig selv, at jeg skulle løbe en morgentur i hyggelige Central Park,
der ligger som et smukt åndehul midt i den hektiske metropol. Parken blev anlagt mellem 1850 og 1870, og var dengang placeret et stykke uden for byen, men siden har de mange skyskrabere indhentet og omringet fristedet, der er kendt fra et utal film.

I anledning af H.C. Andersens 150 års fødselsdag blev der i 1956 rejst en flot bronzestatue af vores berømte eventyrsforfatter, der forestiller at læse op fra...

...Den Lille Grimme Ælling, som han udgav i 1843. Den og mange andre af Andersens fortællinger kan man komme forbi og høre i sommermånederne.

Der findes adskillige søer i Central Park, og H.C. Andersen sidder på en
granitbænk med sin velkendte hat ved sin side og nyder en fin udsigt over The Lake.

Statuen blev doneret af Danish American Women's Association, og det var skulptøren George John Lober, der stod for udførelsen.

Central Park Reservoir skiftede navn til Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir, da hun døde i 1994 og New York anerkendte på denne vis hendes store indsats for byen. Den tidligere præsidentfrue joggede ofte i parken, der er omkring fire kilometer lang og 800 meter bred.

Ved en anden af søerne er det forbudt at fodre ænderne, men det er der...

...heller ingen grund til, når den er dækket af andemad.

I Central Park findes dette mosaik mindesmærke for John Lennon, hvor området omkring nu hedder Strawberry Fields med henvisning til en af Beatles kendte sange. Mindesmærket er placeret ved indgangen fra West 72nd Street, og ligger få meter fra...

...Dakota bygningen, hvor John Lennon og hans japanske kone Yoko Ono boede.Om aftenen den 8. december 1980 låste de sig ind i porten bag ved mig, da en stærkt sindsforvirret mand dukkede op og skød ham fem gange bagfra. Det ene skud rev hans aorta over, hvilket betød at John Lennon mistede 80 % af sit blod og ikke var til at redde.

Rockikonet blev 40 år og ugen efter mordet samledes over 100.000 mennesker i Central Park for at mindes en af de mest betydningsfulde og elskede musikere, der nogensinde har levet.

Mark David Chapman, som er morderens borgerlige navn, har mange gange søgt om benådning, men det er hver gang blevet til et afslag fra myndighederne. Yoko Ono har udtalt, at hun og hendes børn ikke vil kunne føle sig trygge, hvis han skulle komme på fri fod igen.

En anden tragedie, som amerikanerne og resten af verden heller aldrig glemmer, er det frygtelige terrorangreb på World Trade Center den 11. september 2001, hvor to kaprede passagerfly fløj direkte ind i de over 400 meter høje tvillingetårne. Det fik dem på få timer til at styrte sammen, og tæt ved 3.000 mennesker omkom. Krigen mod terror blev herefter indledt.

10 år senere er området fortsat en byggeplads, men det nye One World Trade Center vil blive 1776 fod, der er en symbolsk højde med reference til året for den amerikanske uafhængighed.

Tæt ved World Trade Center stod The Sphere, der er en metalskulptur, og...

...som det kan ses fik den en del skrammer og huller, da helvede brød løs i New York. Efter angrebet blev den flyttet til Battery Park, hvor en flamme brænder til minde om ofrene.

Selv efter en tragedie af så voldsom karakter går livet videre, men rædslerne vil aldrig blive glemt i New York, og noget vil for altid være forandret i deres bevidsthed.

Stjerneklubben på vej mod toppen af Rockefeller Center, hvor...

...man får en fantastisk udsigt over den lysende by med...

...Empire State Building som den mest iøjenfaldende. Den flotte bygning var fra 1931 og 23 år frem den højeste bygning i verden med sine 381 meter. Læs mere om observationsdækket i Rockefeller Center på www.topoftherocknyc.com.

En fremragende udsigt havde vi også fra vores hotelværelse på Marriott Marquis, der ligger ved Times Square, hvor over 300.000 mennesker går forbi hver dag.

Times Square er berømt for sine mange neonreklamer, og kvarteret er det eneste i New York, hvor bygningernes ejere faktisk er forpligtet til at opsætte belyste skilte.

På et ene hjørne af Times Square ligger teknologibørsen Nasdaq, der er verdens største elektroniske handelsplads for værdipapirer med over 3.500 børsnoterede selskaber, og...

...på et andet hjørne af den hektiske plads kan du trykke næsen flad mod ruden og følge med i produktionen af et af landets mest populære morgenprogrammer, mens...

...du træner dig selv i at læse op fra en teleprompte.

Er du mere til teater end fjernsyn, så er Times Square bestemt heller ikke det værste sted at befinde sig. Der kan vælges mellem en perlerække af teatre med skuespillere på højeste internationale niveau. Populært kaldes forestillingerne for et Broadshow Show på trods af, at de færreste af teatrene reelt ligger på selve Broadway. Vi så musicalen "Memphis" og var på alle måder dybt imponeret og super godt underholdt.

Af alle de imponerende bygninger i New York er Flatiron bygningen på hjørnet af Fifth Avenue og Broadway min arkitektoniske favorit med sit smalle og elegante look.

Strygejernsbygningen, som den må hedde på dansk, stod færdig i 1902 og betragtes, som den ældste skyskraber i New York. Den er 87 meter høj.

Udover bygningens betagende rektangulære linjer, så er facadens detaljerigdom værd at bemærke. Må være et ret eftertragtet sted at erhverve sig et hjørnekontor!

Kunst eller hærværk? Grafitti har været kendt i flere tusinde år, men en af skaberne af den moderne form udført med spraydåser var TAKI 183, der var bosiddende i New York. Han begyndte at dekorere i byens undergrund i slutningen af 1960'erne og inspirerede i årene efter mange unge til at gøre opmærksom på sig selv på denne måde. Kunstformen eller vandalismen kom til Danmark i midten af 1980'erne, som en del af hiphop-kulturen.

Som alle andre storbyer med respekt for sig selv, så har også New York sin selektion af både åbne og lukkede sightseeing busser, som blandt andet tog os...

...gennem Harlem, der ligger i den nordlige ende af Manhattan. Hollænderne gav bydelen sit navn i 1600-tallet efter byen Haarlem i hjemlandet, og udover dem var kvarteret helt frem til omkring år 1900 domineret af jøder, italienere og finner.

Herefter rykkede et stigende antal afroamerikanere ind i Harlem, og de har siden på godt og ondt sat deres præg på området. Voldelige bander og kriminalitet er gået hånd i hånd med opfostring af gudsbenådede gospel og hiphop musikere som ex. P. Diddy.

I regnen sidder en af byens mange hjemløse få meter fra...

...Wall Street og børsen i New York, der er verdens finansielle centrum. Kontrasterne er på gadeplan til at få øje på i det amerikanske samfund.

Når det handler om kulturelle indslag, så er der ikke mange byer i verden, der når The Big Apple til sokkeholderne. Her er vi knipset foran Metropolitan, der kan præsentere over to millioner kunstværker indenfor de fornemme mure.

Ingen tur til USA uden at gnaske en burger. Ifølge det amerikanske nationalmuseum

var det den danske immigrant, Louis Lassen, der i 1895 langede den første burger over

disken på en café i New Haven. Siden har burgeren ikke set sig tilbage og alene i USA...

...bliver spist over 50 milliarder burgere om året. Hvis man stillede

dem op på en række, så ville de kunne nå over 30 gange rundt om jorden.

Jeg kan ærligt skrevet ikke huske det, men det ville jo være oplagt, hvis bøffen på

min tallerken er en New York Steak. Dog ingen tvivl om flasken i min hånd, der er en

Budweiser. Den stammer oprindelig fra Tjekkiet og er en af de mest populære øl i USA.

Der er mange gode grunde til at tage til New York og maden er en af dem. Der er et hav

af gode restauranter, men book et bord på The View, hvis du ønsker en særlig oplevelse

under middagen. Restauranten roterer langsomt rundt, så man i løbet af en times tid har

haft en 360 graders udsigt over byen. Da bestikket var lagt tog vi de 48 etager ned igen til...

...den ventende limousine, der kørte os videre ud i...

...New Yorks pulserende natteliv.

Verdenshistoriens mest hippe diskotek nogensinde var Studio 54 i New York,

hvor helt almindelige mennesker festede løs til den lyse morgen med stjerner

som Michael Jackson, Andy Warhol, Robert de Niro, Diana Ross og mange andre.

Det eksisterede kun fra 1977 til 1980, da de to ejere blev tiltalt for skatteunddragelse.

En sagesløs billetdame og Madsen med masser af kærlighed og tømmermænd.

Uanset hvilken storby, du rejser til, vil der være kriminalitet. Men New York er i den

sammenhæng en sikker by at være turist i. Ja, den er end ikke at finde på listen over

de 200 storbyer i verden, der har mest kriminalitet. Umiddelbart lyder det til at være...

...en smal sag at være strømer i New York.

For mit vedkommende var mødet med Sus kærlighed ved første blik. Mens hun

brugte et års tid på at stirre tvivlende tilbage på mig. But better late than never ;-)​

NEW YORK 2005​

Første besøg i New York bød på en iskold sejltur ud til Frihedsgudinden efter at have stået to timer i kø og været igennem et grundigt sikkerhedstjek.

Men det var uden tvivl anstrengelserne værd at komme helt tæt på statuen, der var en spektakulær gave fra Frankrig til USA. Den blev givet som symbol på den fælles værdsættelse af demokrati og frihed i de to lande og stod færdig i 1886.

En af de dygtige franske arkitekter bag Frihedsgudinden var Gustave Eiffel, der i løbet af sin karriere også fik tid til at skabe et temmelig velkendt tårn i Paris.

Sæt mindst fire timer af til den samlede udflugt til Liberty Island inden du kommer retur til perlerækken af skyskrabere på Manhattan.

Times Square er et af de mest pulserende steder i New York, hvor MTV sender live og alle mennesker ser ud som om, at de har alt for travlt til at få stress.

Den første Yellow Cab begyndte at køre rundt i New Yorks gader i 1914. I dag kan der tælles over 13.000 af dem. Ordet "taxa" bruges i øvrigt kun om en hyrevogn i Danmark. Alle andre steder i verden hedder det en "taxi".

Empire State Building var i over 40 år den højeste bygning i New York indtil World Trade Center blev opført. Bygningen fungerer også som lynafleder for det nærliggende område og rammes hvert år af flere end 100 lyn.

Udsigten fra Empire State Building er simpelthen fabelagtig. Et bombefly fløj i 1945 ind i bygningen, men det tog den kun minimal skade.

Metroen er uundværlig med kun tre dage til rådighed i New York og...

...langt hurtigere end de gule taxaer, der ofte står stille i den tætte trafik.

Ground Zero var et tankevækkende og uhyggeligt sted at besøge. På dette tidspunkt var opførelsen af One World Trade Center så småt i gang, men området var fortsat et unaturligt åbent område, der vidnede om tragediens ufattelige omfang.

Turens sidste aften blev brugt i hyggeligt selskab sammen med Lotte og Lauge,
der havde boet i byen de sidste 6 år. Lauge valgte at bortføre sin kone til New York, da han blev tilbudt en attraktiv stilling ved IBM. Siden har de boet flere andre steder rundt omkring i verden, men har efter sigende savnet byen lige siden.