LETLAND 2010

I de baltiske lande er Riga den største by med over 700.000 indbyggere.
Den lettiske hovedstad ved Østersøen er som skabt til et weekendbreak, da...

...det ikke tager mere end en times tid at flyve over vandet fra København. Riga blev grundlagt i år 1201, og dele af byen har fortsat en middelalderlig charme, men sammenlignet med Tallinn i Estland, så må byen indtage en baltisk andenplads.

Efteråret i Riga var skudt i gang, men det var stadig muligt at sidde under den blå himmel på byens caféer og labbe en lun morkelsuppe i sig.

Boede centralt på Radisson Latvija med en pragtfuld udsigt over byen. En cocktail oppe i Skybaren bør nydes uanset om man bor på hotellet eller ej.

Fremhæves skal også hotellets lækre spa og den sorte pool i kælderen. En weekend i Riga kan nemt indeholde masser af motion, massage og wellness.

Tæt ved hotellet ligger den ortodokse katedral fra slutningen af 1800-tallet. Under det kommunistiske styre var religion nærmest bandlyst, så i den periode fungerede den flotte bygning som planetarium. Siden Letlands løsrivelse og...

...selvstændighed i 1991 er katedralen igen blevet et religiøst samlingspunkt for alvorlige mænd i sorte kapper og langskæggede præster med sjove hatte.

Den tidligere sovjetrepublik er i dag et spirende demokrati, hvor det lettiske folk må knibe sig i armen over udviklingen og fornemmelsen af frihed i de grønne oaser.

Pladsen foran den 43 meter høje Frihedsstatue var samlingspunktet for de folkelige demonstrationer mod det kommunistiske styre i slutningen af 1980'erne. Den brede boulevard bag statuen har gennem tiden heddet både Hitler Stasse og Lenin Gade, men i dag er de kontroversielle navne skiftet ud med Frihedsgaden.

Under sovjetstyret kunne konsekvensen ved at lægge blomster ved Frihedsstatuen
være et ophold i en sibirisk arbejdslejr. I dag er det en populær skik blandt nygifte par.

Kobberkvinden på toppen kalder letterne for Milda.
Hun har stået med strakte arme og stjerner i håndfladerne siden 1935.

Kunne ikke finde et skilt, der kunne bekræfte formodningen, men det ligner umiskendeligt en statue af Lenin. Kan du be- eller afkræfte?

Efter et par afslappende dage med storbyliv i Riga lejede vi en bil og kørte de godt 100 km. til Cesis, der efter sigende skulle være en af de mest "lettiske byer i Letland".

Egnens absolutte hovedattraktion er den imponerende borg, der blev bygget af
sværdridderne i 1209. Her satte danske Magnus af Øsel sig til rette som konge af
Livland i 1577, men blev allerede efter få måneder fordrevet af den russiske zsar.
Forpulet tøsedreng, men han kan prale med at være historiens eneste konge af Letland.

Vanskeligt at ane men jeg holder to stearinlamper, som gav god hygge...

...da vi begav os mod toppen af borgen, hvor...

...der ventede en pragtfuld...

...udsigt over det efterårsklædte Letland.

Turens smukkeste scenerier blev så afgjort hentet ved Cesis.

En lyskegle og en kegle med lys.

Frokosten på det nærliggende hotel var glimrende og...

...generelt fik vi serveret rigtig god mad af de lettiske chefs.

Er der plads i programmet, så er det fin afveksling at opleve det stille samfund i Cesis og de landlige omgivelser.

Umiddelbart havde vi ikke ventet at finde samba og brasiliansk partystemning i Letland, men ikke desto mindre var der Riga de Janeiro fest lørdag aften, hvilket...

...vi ikke ville gå glip af. Desværre ønskede de knap så smilende sikkerhedsvagter ikke, at vi eksponerede deres latino-lettiske påfund.

Forlad ikke landet uden at have taget en slurk af en Riga Balzams, der er en lettisk likør bestående af malurt, baldrian, egebark, kalmusrod og 95 andre ingredienser.

To andre konsekvenser ved Riga Balzams er, at din tunge bliver brunlig og lysten til at mishandle en kæmpedukke med skæg og guldtand bliver uimodståelig.

Kalorieklumpen Krølle slutter weekenden af med flødeskæg og kagecreme.