MOZAMBIQUE 2017 (oktober)

​1992 er for mange danskere et helt særligt og glædeligt år at huske tilbage på, da EM-guldet på forunderlig vis kom i hus. For indbyggerne i Mozambique huskes året som decideret skelsættende for deres eksistens, da der efter mange års blodig borgerkrig med over en million dræbte blev underskrevet en varig fredsaftale i Rom. 

I dag er landet ved at blive mere og mere populært for turister at tage til, og særligt for rejsende med interesse...

​...for store havdyr er Mozambique en rendyrket rejseperle. Vi tog et indenrigsfly fra Maputo til Inhambane og kørte ud til Tofo, der er kendt for at opfylde drømmen om at møde eksempelvis en hvalhaj, djævlerokke eller pukkelhval. Hvis du tænker, at...

​...det sikkert kræver dykkercertifikat og særlige fysiske forudsætninger at komme tæt på dem, så er det ikke tilfældet. Det er blot at kravle ombord på en gummibåd med nogle lokale guider og herefter holde sig klar til at hoppe i baljen, når verdens...

​...største fisk kommer forbi. Jeg har tidligere set hvalhajer ved Galapagos, Maldiverne og Madagaskar, men intet sted har sandsynligheden virket til at være så god som ved Tofo.

​Herudover havde vi rigtig god tid til at nyde det smukke dyr, der var helt oppe og "snuse" til vores gummibåd og blev hængende i adskillige minutter. En enestående oplevelse! (video)

Det er helt naturligt at blive en smule nervøs, når man er i vandet med en hvalhaj for første gang, da den er så enorm stor. Men dyret med de mange lyse prikker er både fredsommelig og tillidsfuld over for mennesker, så man kan føle sig ganske tryg.​

På menukortet i Kina er finnen fra en hvalhaj en dyr delikatesse, så bestanden i verdenshavene er desværre faldet drastisk de senere år. Forhåbentligvis bliver den udvikling vendt, så også de kommende generationer kan få lov at se den flotte hvalhaj.

Michel og jeg mødte hinanden som unge backpackere i Asien tilbage i 1997, og han har i mange år drømt om at møde en hvalhaj. Jeg lovede ham, at det ville ske, hvis han bad chefen (Kristina) om fri i en uge og tog med på drengetur til Mozambique. Vores euforiske glæde umiddelbart efter mødet med hvalhajen er vist ikke til at tage fejl af.

Djævlerokken står rigtig højt på mange dykkeres ønskeliste, men igen var det ikke nødvendigt at tage iltflasker på ryggen for at møde den. Vi fik øje på et smukt eksemplar, der lå og vinkede med sine vinger i overfladen, og øjeblikket efter...

​...lå vi ved siden af den med et undervandskamera. Djævlerokken har to vinger foran, som den bruger til at lede så meget vand som muligt ind i sin mund i håbet om, at det indeholder masser af plankton og krebsdyr. Den er aldeles ufarlig og modsat andre...

​...arter af rokker er piggen bagerst ikke giftig. Djævlerokken kan blive gigantisk med et vingespænd på op til otte meter og er det største medlem af "rokkerklubben".

​Som et flyvende tæppe svæver djævlerokken uimodståeligt og yndefuldt på tværs af verdens store oceaner, og det er virkelig en fantastisk oplevelse at svømme ved...

​...ved siden af det tonstunge dyr. (video)

Armene i vejret efter nogle forrygende timer på havet, og mens traktoren fik halet gummibåden i land, kunne vi...​

...lægge os på stranden ved vores hotel og spejde efter...​

​...pukkelhvaler, der kommer ret tæt på kysten i dette område. Det mægtige dyr kan blive godt 20 meter lang og veje over 30 tons.

​Vi tog et par dyk og fandt en døsig pilrokke på havbunden. Modsat djævlerokken, så har den gift i sin pig, hvilket fik tragiske konsekvenser for Steve Irwin, der blev spiddet i brystet. Den australske natur-entertainer trak piggen ud, hvilket førte til et stort blodtab og hans død.

​Det var hyggeligt at få følgeskab af denne nysgerrige havaborre på omkring en meter i længden, der mandsopdækkede os over en længere distance.

Det mest dramatiske indslag på dykkene var, da instruktøren til højre mente, at Michel havde for lidt ilt tilbage i sin tank og derfor gav ham sin ekstra regulator under opstigningen.

Vi fandt i den grad, hvad vi søgte i Tofo. Så efter nogle gode dage tog vi en taxa og satte kursen mod...

​...Vilanculos, der ligger 4 timers kørsel mod nord og er stedet, hvor man kan...

​...spise enorme hummere og...

​...sejle til Bazaruto Island. På stranden tog en ualmindelig sej kvinde ubesværet og elegant min kuffert på 20 kilo op på hovedet og balancerede ned til båden. Imponerende!

​Det tog en times tid at sejle til den naturskønne sandø, og...

...Anantara Island Resort så ved første øjekast ud til at være et godt valg med...

​...sans for en god velkomstsang, som...

...du kan se i...​

...i denne livsglade video.​

​Da rytmerne havde lagt sig fik vi en kold forfriskning og...

...en god frokost, og så var det ellers tid til at...​

...nyde de eksklusive og meget...​

​...fredelige omgivelser. Der var andre gæster på resortet, men...

​...det var intet problem at finde en plads på stranden til sit håndklæde. I øvrigt et fint indslag med denne mand, der havde tanken fuld af kold limonade.

Det er muligt at fange store fisk ved Bazaruto Island. Ualmindelig store fisk! En lykkelig fisker havde fået denne imponerende sværdfisk (black marlin) på krogen, og det må have krævet mange kræfter at hive den aggressive rovfisk indenbords, da den er kendt for at kæmpe indædt for sit liv. Dette eksemplar var over 3 meter lang med en vægt på afsindige 350 kilo, og det var en sjov oplevelse blot at få lov at holde den et øjeblik.

​Sværdfisken er målt til at kunne svømme langt over 100 km/t, så den ville altså fint kunne følge med på en dansk motorvej. Den har fået sit navn efter den forlængede overkæbe, der ligner et sværd, og den bruger det flittigt til at slå andre fisk ihjel.

350 kilo kød var åbenbart mere end fiskeren selv kunne spise, så den blev hugget...​

​...i utallige stykker og delt mellem de lokale, der så ud...

​...til at være rigtig glade for aftenens menu.

​Vær i øvrigt varsom, hvis du en dag skulle få en sværdfisk til at bide på din madding, da den er kendt for at angribe fiskerbåde i selvforsvar. Den er havets lynhurtige hidsigprop.

​Bazaruto Island er en af seks øer i området, der indgår i nationalparken, og...

​...på den centrale del får man virkelig syn for øens utrolige skønhed. Mozambique har et lækkert klima med mellem 25 og 30 grader året rundt.

​Hvis man ignorerer 360 graders udsigten over havet, så...

​...kan man godt føle sig hensat til et barskt og uendeligt ørkenlandskab.

Mozambique er 20 gange større end Danmark, men deres indbyggertal er kun godt fem gange højere. Så der er god plads at boltre sig på i det sydlige afrikanske land.​

​Skarpe linjer og kontraster mellem sand og vand på Bazaruto Island. Med 2.500 kilometer kystlinje, så er der masser af strande at vælge imellem i Mozambique.

​Har du lyst til at opleve naturen fra en hesteryg, så er det også en mulighed.

​Er du mere til ornitologi, så er der spændende arter at spotte som den lille solfugl og...

​...den mægtige pelikan, der er en af de største fugle i verden, der kan flyve. Den har et fremragende syn og ses ofte i en trætop spejdende efter fisk i overfladen.

​Bazaruto Island er en del af en beskyttet nationalpark, hvor der blandt andet lever godt 300 søkøer (dygong). Jeg har forsøgt en del steder, men det er aldrig lykkes mig at svømme med en søko, så jeg var en smule skeptisk, da vi stævnede ud for at lede efter dem. Men efter...

​...få minutters søgen kom den første søko minsandten til overfladen. Vi lærte dog hurtigt, at der er et stykke vej fra at se den fra båden til at komme tæt på den under overfladen. Sigtbarheden var dårlig, og der var rigtig meget strøm. Men for første gang nogensinde...

...lykkedes det at svømme ved siden af den udrydningstruede søko. Den svømmer altid rundt på lav dybde og almindeligvis ret langsomt, så vi regnede med nemt at kunne følge med den. Men vi blev klogere. Så snart søkoen svømmede imod strømmen, så stod vi bomstille i vandet og kunne blot se den forsvinde elegant væk i horisonten.

​Søkoen er det eneste vandlevende pattedyr, der udelukkende spiser planter, og den har elefanten som nærmeste slægtning, hvis man kigger på dyrestamtræet.

En god fornemmelse endelig at kunne få krydset søkoen af på min "to-sea-liste", og en stor tak til vores guide, der vendte min opbyggede skepsis til en herlig oplevelse inden solnedgang.​

​Apropos solnedgang, så har de helt styr på...

​...den disciplin i Mozambique, som både store og...

​...små kan blive fascineret af.

​Hvis du skal forstå vores tilfredshed med livet, så skal du...

​...bare forestille dig at sidde i spaen med denne udsigt eller...

For at se denne Youtube video skal du acceptere marketing cookies

Administrer samtykke

...se dette videoklip af vores meget rummelige hytte med...

...privat minipool.​

Du kan få mere info om hotellet på dette link https://bazaruto.anantara.com/.​

​På afrejsedagen var der efter hotellets opfattelse for meget vind til, at de ville byde os at sejle retur til fastlandet. Der blev i stedet booket helikopter til alle gæster, der skulle...

​...fra øen, hvilket de to danske drengerøve bestemt ikke var utilfredse med, og...

​...selv i overskyet vejr er Bazaruto Island et...

​...smukt syn med de uberørte sandstrande.

​Vi fløj fra Vilanculos retur til Maputo, hvor...

​...denne røde racer af en tuk-tuk tog os på sightseeing til hovedstadens...

​...ikoniske fort. Det blev bygget af den portugisiske kolonimagt i 1800-tallet og...

​...udstyret med fine kanoner. Den første europæer, der satte fod på landet, var den portugisiske opdagelsesrejsende Vasco da Gama i 1498. I årene herefter udbyggede portugiserne deres tilstedeværelse med handelsposter langs hele kysten, og...

​...Mozambique fik først deres selvstændighed i 1975 efter en årelang frihedskamp. Landet har i dag et demokratisk flerpartisystem, der vælger en præsident hvert femte år.

Vi boede på Polana Serena Hotel, der har lækre faciliteter, men...

...også en kok, der ikke har helt styr på at stege en bøf. Den så virkelig lækker ud, da den blev serveret, men var på det nærmeste umulig at skære over. Tjeneren beklagede inderligt og en ny blev stegt. Men den virkede også til at have ligget mindst en time på panden.​

​To sløje bøffer kunne dog ikke ændre en tøddel ved det faktum, at Mozambique forkælede os med den ene herlige oplevelse efter den anden, og hjemturen med...

​...Ethiopian Airlines var et perfekt punktum med god plads til at strække benene.

​Et sidste syn over millionbyen Maputo.

​Hvis du kommer til lufthavnen i Addis Ababa og trænger til en varm forfriskning, så slå et smut forbi Ethiopian Airlines lounge, hvor der hygges over rygende kul.