UKRAINE 2010

Store smil foran St. Michaels katedralen i hovedstaden Kiev. Ukraine er Europas næststørste land og 14 gange større end Danmark.

Kiev er en flot by med pompøs arkitektur og interessante attraktioner til adskillige dage. Et af de mest populære steder at besøge er St. Sophia katedralen, der skulle være inspireret af Hagia Sophia katedralen i Tyrkiet. Med lidt held får du...

...lov at opleve denne guddommelige mand spille musik foran indgangen.

Altid en fornøjelse at møde spændende mennesker, og i denne kategori hører Brian Skyum til. Den danske rejsecowboy med to "seksløberkameraer i bæltet" har været på farten som fotograf det meste af sit liv. Han har taget over en halv million billeder i alle egne af verden, som du kan beundre på www.skyumtravelimages.com.

Dnepr er Europas tredjelængste flod (2.200 km.), og løber tværs igennem Kiev. Den har sit udspring vest for Moskva og munder ud ved den ukrainske Sortehavskyst.

Langs floden og midt i byen er der imponerende sandstrande, men...

...jeg nøjedes med at soppe, da der var mærkelige grønne partikler i vandet. At Tjernobyl ligger blot 100 km. mod nord gjorde ikke lysten til at bade større.

Så hellere en kølig dukkert i et af byens mange springvand i sommervarmen.

Der bor 2,6 millioner i Kiev og godt 50 millioner i hele Ukraine. Byen blev landets hovedstad efter løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991.

Op imod en million ukrainere samledes under Den Orange Revolution i 2004 på
Uafhængighedspladsen for at vise deres utilfredshed med det korrupte styre.
Den folkelige og ikke-voldelige opstand førte til et systemskifte ledet af Jusjtjenko, der under valgkampen fik vansiret sit ansigt af en dioxinforgiftning. Han kom dog til hægterne igen, vandt valget og overtog præsidentembedet. Få hele historien HER.

En anden barsk historie fra de kanter er atomulykken ved Tjernobyl i 1986, hvor reaktor nummer fire eksploderede og sendte en sky af radioaktivt materiale mod himlen. Forureningen var 400 gange kraftigere end atombomben ved Hiroshima.

Det radioaktive affald spredte sig ud over store dele af Europa og så langt væk, som det østlige USA. Verden har aldrig tidligere oplevet så tragisk en atomulykke. Hviderusland lige nord for Tjernobyl menes at være blevet hårdest ramt med 60 % af det samlede radioaktive nedfald, og 20 % af deres land er fortsat stærkt forurenet.

På trods af situationens alvor, så lod datidens sovjetiske styre adskillige dage gå før de tilkendegav for omverdenen, at Tjernobylværket var sprunget i luften. Regeringen ville heller ikke ødelægge de årlige festligheder 1. maj, så de valgte på ufattelig og uansvarlig vis at fortie forureningens omfang for deres landsmænd.

Kan anbefales at tage på en guidet tur til Tjernobyl, hvor det er en særpræget fornemmelse at opholde sig blot 100 meter fra den reaktor, der sprang i luften.

Anbefalingen gælder dog ikke gravide eller strålesarte sjæle de næste 100.000 år. Så lang tid kan der gå før geigertælleren ikke længere bipper hysterisk i din hånd. Du kan booke plads til den ualmindelige udflugt på www.tourkiev.com/chernobyltour.

I månederne efter ulykken blev der bygget en skal (sarkofag) af stål og beton,
der indkapslede den ødelagte reaktor og dæmmede op for yderligere forurening. Det er på ingen måde en holdbar løsning, men Ukraine har simpelthen ikke penge til at få bygget en stabil konstruktion, og Tjernobyl bekymrer fortsat mange eksperter. Vand trænger ind under skallen, hvilket kan skabe alvorlig forurening af grundvandet.

Inden vi kunne få adgang til området, skulle vi registreres ved den bevogtede...

...sikkerhedszone, der udgør en radius på 30 km. omkring atomkraftværket. Vi så ingen andre besøgende derinde, og situationens alvor fornemmes fortsat.

Fik en grundig instruktion om alt, hvad vi ikke måtte på området lige fra at bære korte bukser til at røre jorden eller sutte på sine fingre. Herudover skulle vi sætte vores underskrift på et dokument, hvor vi fraskrev os alle rettigheder til erstatning, hvis man skulle gå hen og blive syg. Man får det helt sikkert ikke strålende af stråler!

De brandmænd, der blev tilkaldt for at slukke ilden efter eksplosionen, anede ikke, hvor farligt det var at nærme sig atomkraftværket. Mange af dem døde af...

...akut strålesyge få dage efter ulykken. En af brandmændene nåede at berette om radioaktivitetens stærke metalliske smag samt følelsen af utallige nålestik i ansigtet. Det stærke monument er placeret foran områdets brandstation, mens der er sat en...

...mindeplade tæt ved den skæbnesvangre reaktor, hvor de hyldes for indsatsen. Det tog de heltemodige brandmænd ni dage at få bugt med flammerne ved reaktoren.

Kraftværket ved Tjernobyl er på alle måder en grå og deprimerende affære. Alligevel gør katastrofens omfang, at man kan stå i lang tid bare at stirre på værket.

Vandet i de nærliggende kølebassiner er grønt og giftigt, men...

...ikke desto mindre lever der en del...

...gigantiske havkatte.

Over 90 større og mindre byer omkring Tjernobylværket blev evakueret og flere end 300.000 mennesker måtte genhuses udenfor sikkerhedszonen på 30 km.

Prypiat ligger tre kilometer fra Tjernobylværket, og byen havde godt 50.000 indbyggere tilbage i 1986. De blev alle evakueret et døgns tid efter katastrofen med besked fra myndighederne om, at de kunne vende tilbage tre dage senere. Det var blot en løgn, så de hurtigst muligt kunne få folk ud af den radioaktive zone. Vi var rundt i spøgelsesbyen og kunne fra toppen af et boligkompleks se, hvordan...

...al civilisation er forfaldet i det tidligere så livlige område.

Prypiat og resten af sikkerhedszonen overvåges og kontrolleres af "Ministeriet for Ekstraordinære Situationer", der blev oprettet efter ulykken.

Byen havde gode faciliteter som svømmehal og...

...sportshal til indbyggerne, og Prypiat var blandt de mere moderne i Sovjet. Den var primært beboet af arbejdere fra Tjernobylværket og grundlagt i 1970.

Et forladt klasseværelse, hvor den sidste morgensang er sunget.

Udover vores guide, så blev vi hele dagen passet op af en kampklar repræsentant fra de ukrainske myndigheder, der ikke just kastede om sig med unødvendige smil.

Vegetationen blomstrer og dyr som vildsvin og los findes i området, men det vil nok ikke være klogt at sætte sine tænder i hverken bær eller dyr fra disse kanter.

Skulle man under sit besøg savne den hidsige lyd fra en geigertæller, så er det bare at holde den ned mod jorden. Det var den tyske fysiker Hans Geiger, der opfandt måleinstrumentet i 1908. Han blev senere medlem af Uranklubben, der forsøgte at udvikle atombomben til Hitler. Det lykkedes dem heldigvis ikke!

Fik testet labberne for radioaktivitet i dette monstrum inden vi spiste frokost.

Den lyste glædeligvis grøn, og vi kunne med sindsro sætte os til bordet. Inden vi forlod sikkerhedszonen blev hele vores krop scannet for radioaktivitet.

I Kiev ligger et museum, der udelukkende handler om atomulykken. Har du ikke mulighed for at tage turen til Tjernobyl, så vil udstillingen give dig et alvorligt indblik.

Over trappen, der fører op til udstillingen, hænger skilte med navne på alle de byer, der blev forurenet og i dag er ubeboelige.

Her ses en gennemskåret model af den skæbnesvangre reaktor fire. Trods protester fortsatte Tjernobyls tre andre reaktorer ufortrødent deres produktion efter ulykken. Først i år 2000 blev atomværket omsider lukket ned.

Det tager snildt et par timer at komme rundt til de mange glasmontrer, hvor...

...den uansvarlige håndtering og konsekvenserne af ulykken bramfrit beskrives.

Umiddelbart efter ulykken berettede det sovjetiske nyhedsbureau Tass, at en enkelt var omkommet ved eksplosionen, men at reaktoren var intakt og niveauet for bestråling var helt normalt. To dage senere målte svenske eksperter 10.000 gange så meget radioaktivitet som normalt ved Fonsmark atomkraftværk. Herefter bekendtgjorde ledelsen ved Tjernobyl ulykkens omfang for omverdenen.

Alle er enige om, at Tjernobyl stod for det værste radioaktive udslip i historien, men det er ikke let at blive klog på, hvor mange menneskeliv ulykken har kostet. De sovjetiske myndigheder opgjorde det til 56 ofre. Men Greenpeace påstår, at det er over 200.000, da det i mange år ikke var tilladt for lægerne at angive "stråling" som den direkte dødsårsag. Herudover er det vanskeligt at fastslå antallet, da...

...en række følgesygdomme først viser sig mange år efter. Eksempelvis har børn i de hårdest ramte områder 16 gange større chance for kræft i skjoldbruskkirtlen. Det skyldes, at de har fået mælk fra køer, der har græsset på forurenede marker.

Er du mere interesseret i solstråler end radioaktive stråler, så er det bedste ukrainske bud uden tvivl Odessa ved Sortehavet med et klima som i Sydfrankrig.

De fine strande gør Odessa til det mest populære feriemål i Ukraine, men...

...jeg har aldrig før set en strandsild købe...

...sild på stranden!

For unge mennesker er årsagen til at valfarte til Odessa det heftige natteliv, hvor deres udsendte varmt kan anbefale poolparty på Club Ibiza og en dans...

...mellem de ioniske stolper på Club Itaka.

Er du drønheldig, så kan du blive foreviget af en moden NightLeif fotograf.

Giraffen smiler lettet, da vi endelig har fundet en ædru taxachauffør. Helt vanvittigt at opleve så mange, der var synligt berusede bag rattet!

Odessa er forkælet med masser af flotte bygninger, hvor specielt...

...opera- og ballethus fra 1810 er imponerende. Bygningen har gennem tiden overlevet både storbrande og verdenskrige.

Kontrasterne er fortsat til at få øje i den tidligere sovjetiske republik, hvor konen sælger små poser med brød foran en af de mange modebutikker.

En af byens grønne oaser, hvor de ældre mænd dystede i brætspil og...

...bød på hjemmebrygget vodka med...

...pølser til.

Var forsangeren i Laban fra Ukraine?

Lang kø for at blive fotograferet ved siden af...en tom stol!

Mon kærligheden på denne bænk blomstrer eller...

...ulykkeligvis er visnet?
Klik på billedet og send dit gæt til rejselivet@rejselivet.dk. Du vil herefter modtage et svar på, hvad der skete få minutter efter.

Uglekraine...!

Karakteristisk for denne slørugle og alle andre slags ugler er, at de næsten ikke kan bevæge deres øjne. Til gengæld kan de dreje hovedet 270 grader.

Boede et par nætter på Hotel Londonskaya, der er centralt beliggende og...

...knap 200 år gammelt med masser af historisk charme. Hotellet har et storslået spa med fitness og pool mens morgenbuffeten frarådes.

Blev til en enkelt nat på Palace del Mar, hvor faciliteterne bestemt er i orden. Det ligger få skridt fra Club Ibiza og Itaka, så du kan slippe for stive taxachauffører.

Skulle være lettet mod Warszawa klokken otte om morgenen, men ukrainske...

...AeroSvit udsatte vores afgang over seks timer, så vi havde god tid til at kigge på deres fine flyvemaskiner. Men tak for sommereventyret, Ukraine!