ISLAND 2006 & 2016 (september)

island-11

I området, hvor Nordatlanten møder Ishavet, ligger smukke og dramatiske Island, hvor der bor blot 350.000 mennesker på et areal, der er over dobbelt så stort som Danmark. Listen af oplevelser at hente på Island er lang, men det er obligatorisk at lægge vejen forbi den Blå Lagune, der uden sammenligning er landets mest populære turistattraktion. Så det gjorde DanaWeb's Stjerneklub naturligvis, der på denne tur bestod af 10 knægte.

Som det kan ses, så gik vi "all in" i den helsende lagune med grøn urtedrik og muddermasker, men vi var desværre hverken blevet kønnere eller yngre at se på, da vi kiggede os i spejlet efter...

...den festlige seance, hvor Madsen fik en ekstra og ufrivillig ansigtskur.

Nogle sjove drengetimer i den lunkne balje, og oplevelsen kan virkelig anbefales. På trods af placeringen tæt ved den nordlige polarcirkel, så er klimaet tempereret af den lune Golfstrøm, og vi havde nogle ret fine og tørre dage i det tidlige efterår.

Det varme og mineralholdige saltvand bliver sluset ud i lagunen fra et nærliggende geotermisk kraftværk, så den berømte attraktion er således et menneskeskabt fænomen.

Det høje indhold af kisel og svovl i vandet kan blandt andet kan være med til at rense huden og sørge for en hurtigere heling af sår. De egenskaber har fået så mange mennesker med hudsygdomme til at valfarte til den Blå Lagune, at der i dag ligger en...

...specialiseret klinik på stedet. De tildækkede og flydende mennesker på dette billede lider dog ikke nødvendigvis af andet end lysten til en god gang...

...massage i de herlige omgivelser. Du kan booke en tid her:
www.bluelagoon.com/things-to-do/in-water-massage

Vandet hentes fra undergrunden i omkring to kilometers dybde og er over 200 grader varmt, når det kommer til overfladen. Herefter foregår nogle processer, der er med til at køle vandet ned til den behagelige temperatur i lagunen. Hvis du ikke har fået varme nok, så er det blot...

...at sætte sig ind i denne elegante sauna bygget af lavasten.

Hele landskabet omkring den Blå Lagune er lavasten så langt øjet rækker, og med over 100 vulkanske bjerge er Island rent geologisk et af de mest interessante steder på jorden. I 2010 lærte mange mennesker i øvrigt at sige Eyjafjallajökulls, da den vulkan gik i udbrud og sendte en enorm askesky ind over Europa, der lammede flytrafikken i flere uger.

Der kommer omtrent en halv million besøgende årligt til den Blå Lagune, og da tallet er støt stigende, så er der behov for at udvide faciliteterne. Hele området i øverste højre hjørne af denne skitse var under konstruktion, da vi var der. Men det var ikke noget, der påvirkede vores oplevelse.

Dagen lakkede mod enden, og vi satte os...

...til bords på LAVA, der ligger i forbindelse med komplekset.

Udover restaurantens placering i de fantastiske omgivelser, så laver de aldeles fremragende og velsmagende mad med en række specialiteter på menukortet fra den vilde islandske natur.

Hvis du har lidt benzin i blodet, så vil du ikke fortryde at leje en buggy og fræse ud over de vilde islandske sletter med speederen i bund. Det gør det bestemt heller ikke mindre underholdende at være en flok drenge, der alle hader at tabe, men...

...hvis man tror, at en buggy ikke kan vælte, så...

...kan man godt tro om igen!

Det var verdens mindste overraskelse at finde...

...fartglade Madsen bag rattet i den væltede buggy. Han slap ud af miseren med en bøde på 5.000 kr. for et knækket sidespejl.

Men bortset fra dagens mest dramatiske episode, så var det en suveræn oplevelse at køre buggy på grusveje, marker og ikke mindst gennem floder med vandet...

island-0

...piskende om ørerne, og begejstringen for turen var stor. Hvis valget en anden gang står mellem buggy og ATV, så bliver det uden tvivl førstnævnte, jeg napper nøglerne til.

Midt under 2. Verdenskrig valgte islændingene at afholde en folkeafstemning om at kappe båndene til Danmark og blive et selvstændigt land. Det havde et aldeles overvældende flertal på 98 % lyst til, så den 17. juni 1944 blev Island herre på egen ø. Dog lige med den parentes,at landet på dette tidspunkt var besat af amerikanerne, der først rejste hjem igen i 1946.

Fulde af forventninger stak vi til søs på hvalsafari, da der i havet omkring Island kan spottes spækhuggere, pukkelhvaler og minsandten blåhvaler, men...

...af alle vores herlige oplevelser på Island blev hvalsafarien den mindst herlige af dem. Sæsonen for hvaler på Island strækker sig fra april til september, og vi var...

...måske en smule for sent ude, da vi på kun så ryggen af et par vågehvaler. Den kaldes også for en sildepisker og kan blive op til 10 meter med en vægt på omkring 10 tons. Det manglende held på havet fylder dog ikke meget i det store billede, når turen til Island skal evalueres. Vi fik oplevet deres skønne natur på en både afslappende og aktiv måde, og blev bestemt heller ikke skuffet over nattelivet i Reykjavik, hvor der er fuld tryk på.


Jeg har besøgt Island to gange og min begejstring er udelt. Det er en destination med så meget kvalitet og så kort en flyvetur fra DK, at det nok skal blive til alle gode gange 3 på et tidspunkt.

ISLAND 2006 (oktober)​

Lille bil i en stor natur. Island kan snildt opleves på egen hånd, og det var rimelig billigt at leje bil.

Efter vi var landet i Keflavik lufthavn, tog vi til Den Blå Lagune og...

...smurte os ind i kiselmudder. Vi lagde også vejen forbi lagunen inden vi skulle hjem og kan berette, at en tur i det særlige bassin hjælper på heftige islandske tømmermænd.

Den store dampende lagune med det...

...geotermiske saltvand er et helt fantastisk sted at nyde den islandske natur og friske luft.

Vi dykkede ned i berømte Silfra, der er sprækken bag os og rent geologisk det sted, hvor den euro-asiatiske jordplade møder den amerikanske jordplade. De to tektoniske plader trækker omkring 2 centimeter fra hinanden om året.

Det var en helt utrolig oplevelse at dykke på Island, der primært skal opleves for den vanvittige sigtbarhed (+100 m.) og den ekstreme mur af kulde man møder.

Blev en smule svimmel af kulden, da vi lod os...

...falde ned mod bunden.

Ingen koraller, ingen fisk, ingen hajer og alligevel et storslået sted at dykke.

Fascinerende undervandslandskab.

En bande snorklere fulgte med os i overfladen.

Vi var nede i 21 minutter og nåede en dybde på 12,7 meter.

Dykning plejer at være forbundet med at sætte fodspor i det varme sand. Sådan var det bestemt ikke på Island, hvor isen knasede under vores fødder.

Kom op med frosthævede læber og "døde" fingerspidser. Men hvor var det smukt og uforglemmeligt.

Den nordiske kultur er meget originalt præsenteret overalt på Island.

I dette tilfælde en smuk "Valhalla-kirke".

Vi stødte på mange grimme ord på Island - "Blindhæd" er et grimt ord.

Intet besøg på Island uden at opsøge deres charmerende lavbenede heste.

Vi red et par timer i det barske terræn, hvilket var rigeligt til at sikre sig en super øm bagdel resten af turen.

Hest på græs.

Hest på bjerg.

Heste i kornmark.

Islands arkitektoniske stolthed er Hallgrims Kirke, der med sine 73 meter er til at få øje på overalt i Reykjavik.

Så er man ved at være træt af at få bøffet sin cykel. Dette eksemplar var spændt op imellem to bygninger på hovedgaden.

Jeg var lutter latter, da vi stødte på Islands største rockerklub. De er 8 hardcore medlemmer - det er sgu da nuttet!

Stilhed før eksplosion. Gejseren, Strokkur, går i udbrud ca. hvert 8. minut.

Lige inden affyringen dannes en smuk azurblå boble...

...og sekunder senere eksploderer Strokkur i et inferno af vand. Strålen kan blive op til 30 meter høj, og giver mange turister en våd overraskelse, hvis de har placeret sig "forkert" i forhold til vinden.

Strokkur på afstand.

Naturen giver til tider en fornemmelse af at være landet på Månen.

Kogende hul i jorden.

I strid blæst nød vi Gullfoss, der er Islands mest imponerende vandfald.

Islands vulkaniserede historie er tydelig mange steder.

Nattehimlen på Island er mere end almindelig interessant. Fænomenet Nordlys kan ofte opleves på polare kanter, hvor energirige partikler fra solen skydes ind i atmosfæren ledet af jordens eget magnetfelt. Partiklerne møder luftmolekylerne og kollisionsenergien bliver sendt ud som lys. Men det vidste du sikkert godt i forvejen ;-)

Fem herlige dage sluttede med endnu et besøg ved Blue Lagoon inden vi drønede i lufthavnen og...

...afleverede bilen på islandsk manér. Man parkerer den ulåst, smider nøglerne i handskerummet og så henter udlejer den selv senere på dagen. Den praksis drives ikke mange steder verden over.