SAMOA 2018 (juli)

Samoa ligger i den sydlige del af Stillehavet og er en sand rejseperle med vild natur, dramatiske vandfald, kridhvide sandstrande og masser af andre spændende attraktioner.

Vi havde en uges tid på øerne og brugte dagene på Upolu og Savaii, der er de mest populære for turister at besøge ud af landets 9 vulkanøer. Og lad det være skrevet med det samme. Samoa er den smukkeste øgruppe jeg nogensinde har kørt rundt på. Aldrig har jeg set så...

...frodige omgivelser med billedskønne blomster alle vegne. Vi sprang ind og...

...ud af bilen et utal af gange for at nyde scenerierne. Ofte troede vi knap vores egne øjne og stod blot med kæben mellem knæene. Wauw, for et mageløst paradis på jorden!

På den sydlige del af Upolu ligger betagende To Sua, der må kandidere til at være en af de smukkeste naturlige pools i verden. Det er et såkaldt saltvandshul, hvor havet gennem mange år har gnavet af lavaen i undergrunden. Til sidst styrtede et stort hul af jordens overflade sammen, og Samoas største turistattraktion var på forunderlig vis skabt.

Der er 30 meter ned til vandspejlet, og bare tanken om at kravle ned ad den stejle træstige kildede ærligt skrevet en smule i maven. Men da jeg fra toppen observerede en...

...frygtløs far tage turen ned med sin lille datter på ryggen, så var der ingen vej udenom. Hvis du har en tårnspringer i maven, så stod der ingen steder, at man ikke må droppe trappen og lave en bombe. Husk GoPro i panden, da der helt sikkert vil være godt med likes i den bedrift.

Det var virkelig skønt at plaske rundt med et cirkulært kig til himlen. Men der er en rimelig stærk strøm, da vandet presses ind i To Sua fra havet gennem en del undersøiske lavatunneller. Af samme årsag er der lagt tov ud, så det hverken er anstrengende eller farligt at svømme rundt.

Efter svømmeturen blev udsigten over det nærmest endeløse Stillehav nydt.

Stillehavet dækker godt en tredjedel af jordens samlede overflade,

og Samoa er blandt de omkring 25.000 øer, der er drysset ud i det store ocean.

Hvis du hellere vil bade i en ferskvandspool fremfor en saltvandspool som To Sua, så bliver det ikke meget bedre end Piula Cave Pool. Billedet taler vist for sig selv. Men herudover er det et charmerende sted at besøge, da mange lokale kommer for at få sig en frisk dukkert. Vær opmærksom på, at der ikke er adgang til Piula Cave Pool om søndagen.

En dansk badenymfe nyder tilværelsens ulidelige lethed.

Upolu er 75 km lang og vejene rundt på øen er glimrende, så det er intet problem at leje en bil og være sin egen chauffør. Samoas samlede indbyggertal er omtrent 200.000, og cirka 75 % af dem bor på Upolu, der også huser hovedstaden, Apia.

Når eksotiske Samoa fra tid til anden dukker op på diverse rejsemagasiners lister som indehaver af en af verdens 10 bedste strande, så er Lalomanu Beach som regel kandidaten.

I mine unge backpackerdage havde jeg lejet denne fale og boet der i en uges tid. Men mageligheden og hangen til et godt hotel har overmandet mig, så det blev kun til en dagsudflugt. Fale er i øvrigt den lokale betegnelse for disse primitive hytter uden vægge.

Lalomanu Beach ligger halvanden times kørsel fra Apia på den østlige spids af Upolu og er bestemt køreturen værd. Strande af denne kaliber tiltrækker ofte horder af turister, der kæmper indædt om at have den længste selfiestang. Men det var ikke tilfældet ved...

...Lalomanu Beach, der bare var fredelig og indbydende. Freden blev dog afbrudt den 29. september 2009, hvor en tsunami med op til 14 meter høje bølger hamrede...

...ind over denne del af øen og pulveriserede adskillige landsbyer med mange dræbte til følge. Tsunamien var forårsaget af et undersøisk jordskælv, der blev målt til 8,1 på richterskalaen, og...

...der er således grum alvor bag et skilt som dette med beredskabsinformation.

Naturens kræfter havde også været på spil i dette tilfælde, hvor vejen var spærret af...

...et vældigt stenskred, der gjorde et skræmmende indtryk på deres udsendte.

Uanset om du er til høje og dramatiske vandfald som Sopoaga eller...

...til de mindre og hyggelige med pools som Togitogiga, så finder du det på Samoa. En god ting er ligeledes, at man ikke behøver at slide et par vandresko op for at nå frem til dem. Mange af vandfaldene ligger blot få minutters gang fra en hovedvej.

At stille sig under kaskaderne var...

...en boblende fornemmelse.

Vi var ikke opmærksomme på, at Samoanerne tilbeder inaktivitet om søndagen. De lokale kom nærmest løbende ud af deres huse for at formane os om, at vi endelig...

...ikke måtte hoppe i havet og lede efter kæmpemuslinger.
Det måtte vi vente med at gøre til den hellige ugedag var passeret.

Om søndagen slippes alle sysler på Samoa, og man tager sine hvideste klæder på for...

...at tage i en af de utallige og charmerende kirker. Britiske missionærer kom til øerne i hobetal i den første halvdel af 1800-tallet, og deres indsats fornægter sig ikke. Under 1 % af befolkningen er ikke kristne og mange steder opretholdes fælles aftenbøn.

Vi sprang kirkeklokkerne over og hyggede os istedet ved poolen og...

...på stranden ved det lækre Sheraton, hvor vi boede på Upolu.

Så denne kvinde i restauranten og troede, hun havde sovs om munden, men...

...kunne til min forbavselse konstatere, at det var en noget særpræget tatovering.

Kan forestille mig, at den franske admiral Bougainville også spærrede sine øjne gevaldigt op, da han som den første europæiske opdagelsesrejsende mødte de tatoverede samoanere i 1776.

Et andet spektakulært syn på hotellet var lysekronen i receptionen, der var...

...lavet af et ufatteligt antal muslingeskaller og små konkylier.

Skøn aften med en smuk solnedgang. Almindeligvis er maj til oktober den bedste periode at besøge Samoa, da nedbørsmængden er lavere og varmen knap så fugtig.

Bilfærgen Lady Samoa III pendler i fast rutefart over Apolima Strædet mellem...

...Upolu og Savaii, hvor sidstnævnte er den største af Samoaøerne. I roligt vejr tager det en times tid at sejle mellem de to øer, så Savaii kan fint besøges på en dagsudflugt.

Vi prajede en taxa i havnen, der kunne tage os rundt på Savaii.

Den rare og bilglade chauffør havde gejlet sin vogn op med en...

...potent kølerfigur. Jeg tænkte, at...

...næste investering nok var ny isolering til rattet. Samoa gik i 2009 over til venstrekørsel, som det er tilfældet i Australien og New Zealand, hvor mange samoanere importerer biler fra.

Efter en lille lur til Bertram på bagsædet, stod vi ud og hilste på...

...en venlig familie, der boede temmelig primitivt i det barske lavalandskab.

Heldigvis har der ikke været alvorlige vulkanudbrud omkring Savaii siden 1905.

En sejlivet plante har slået rod. Samoa slog rod som nation den 1. januar 1962, hvor de som det første polynesiske land fik deres selvstændighed. Øgruppen havde siden afslutningen af 2. Verdenskrig været under administration af New Zealand.

Udover masser af lava og lækre sandstrande, så har Savaii også Mount Silisili, der med sine knap 1.900 meter er et af de højeste bjerge i hele Polynesien.

Samoanerne er lige så gæstfrie, som de ser ud.

Det kan godt kan blive en smule kedeligt at...

...snitte taro dagen lang. Samoa er et selvforsynende landbrugsland,

og over halvdelen af befolkningen er i dag beskæftiget indenfor landbruget.

Taro er en energiholdig rodfrugt og Stillehavsøernes svar på vores kartoffel.
De har dyrket taro i hundredvis af år, og den indgår i mange af deres lokale retter.

Det var ikke kun vores taxachauffør, der gejlede sit køretøj.
Busserne på Savaii så også rasende godt ud i den meget fredsommelige trafik.

På udkig efter et godt sted at få frokost kom vi forbi Le Lagoto. Et vildt hyggeligt resort, hvor vi gerne ville have overnattet, men desværre var...

...deres 10 bungalows alle optaget. Øv.

Vi måtte nøjes med en snorkeltur og...

...en god frokost med frisk tun i krydret kokosmælk.
Hvis du hellere selv vil lave mad på Samoa, så kan du...

...rende ned i supermarkedet, hvor de har "bland-selv-kylling" i frostboksen.

Hvis vi en dag kommer til Samoa igen, så vil vi bo på Taumeasina Island Resort. Med mindre det er uden børn, så vil valget falde på Seabreeze Resort, der så lækkert ud. Vi kom tilfældigt forbi og forsøgte at bilde dem ind, at Bertram var verdens mindste mand på 18 år. Men da han samtidig stod og bed i en uåbnet kokosnød, så hoppede de ikke på den.

Afstanden til Danmark trækker ned i anbefalingen af Samoa som rejsemål. Men alt andet trækker op. Det er virkelig en vidunderlig og eksotisk destination, som begejstrede os langt mere end, vi lige umiddelbart havde forventet. Men måske...

...er det lige præcis den afsides beliggenhed, der gør Samoa så speciel og uspoleret. Forhåbentlig kan samoanerne bevare den unikke skønhed og stemning i deres land.