SRI LANKA 2014

Sri Lanka ligger tæt ved Indiens sydlige spids, og øen hed Ceylon frem til 1972, hvor man valgte at skille sig af med det tidligere britiske koloninavn. Landet er en en halv gang større end Danmark, men har over 22 millioner farverige indbyggere.

En af Sri Lankas mest berømte attraktioner er den 200 meter høje Sirigiya klippe, hvor ruinerne af Kong Kashyapa's mægtige palads fra det 5. århundrede kan ses på toppen.

Kong Kashyapa dræbte sin egen far for selv at overtage tronen, men det ville folket og hans bror, der retmæssigt skulle arve troen, ikke finde sig i. Kashyapa måtte derfor...

...flygte fra datidens kongeby Anuradhapura, og valgte at bosætte sig et sted,  hvor der var gode muligheder for at holde øje med eventuelle fjendtlige angreb.

Halvvejs mod toppen er Løvens Port, hvor trapperne mellem poterne fører...

...videre mod himlen og til sidst en...

...fabelagtig udsigt over Sri Lankas frodige højland. Der er 1.200 trappetrin til toppen og anstrengelserne er hvert et skridt værd.

Sirigirya kommer ikke op på siden af Machu Picchu i Peru, men det har nogle af de samme kvaliteter med meget velholdte ruiner placeret i helt fantastiske omgivelser.

Paladset blev bygget i flere niveauer og med...

...store bassiner, så de slap for at rende ned efter vand i tide og utide.

Sigiriya er ligeledes berømt for sine kalkmalerier af "De Himmelske Jomfruer", der ser ret imponerende ud med tanke på, at de har tålt riv og rusk i over 1.500 år.

Overvejede alternativet men ønskede ikke at leve resten af mit liv på en sten. Tag i øvrigt turen fra morgenstunden inden varmen for alvor bliver en modspiller.

Jeg beherskede mit stemmebånd, da jeg...

...passerede det ene kæmpe hvepsebo efter det andet på vejen mod toppen. Skulle du en dag være så uheldig at få en sværm af hvepse efter dig, så er det bedste råd at stå helt stille med lukket mund, da hvepse bliver mere aggressive, hvis de bliver viftet væk. Helt sikkert lettere skrevet end gjort, men det er fortsat det bedste, du kan gøre i situationen.

Et besøg ved Sigiriya bør også omfatte en tur til toppen af Pidurangala, der ligger få kilometer fra sin berømte søsterklippe, og kun tager kun 20 min. at bestige. Udsigten er mindst lige så betagende, og det første billede på denne side er netop taget fra Pidurangala.

Min chauffør hyggede sig, mens jeg besteg den ene klippe efter den anden, og han...

...havde selskab af et kæmpe egern, der skrællede sig en saftig rambutan. Frugten har gevækster på sig, der ligner hår, hvilket på malaysisk hedder "rambut".

Planlægger du en overnatning i området, så er Hotel Sigiriya et godt valg med en fornem udsigt til landets vartegn.

Sri Lanka er et konfliktfyldt og splittet samfund med singhalesere og tamiler på hver sin side. Sidstnævnte har i årevis krævet løsrivelse og et selvstændigt stykke land på den nordlige del af øen, hvilket singhaleserne med 75 % af indbyggerne ikke vil gå med til.

I juli 1983 brød en regulær borgerkrig ud, da oprørsgruppen De Tamilske Tigre angreb udvalgte militære mål og dræbte 13 regeringssoldater. Det blev øjeblikkeligt hævnet med en massakre på flere tusinde tamiler, og de efterfølgende 26 år skulle vise sig at blive et både tragisk og blodigt kapitel i landets historie med heftige kampe og over 70.000 dræbte.

Prabhakaran grundlagde De Tamilske Tigre og tilskrives ligeledes den tvivlsomme ære at være opfinderen af selvmordsangreb, som organisationen har gennemført hundredvis af. De Tamilske Tigre overgav sig formelt i 2009, da oprørslederen og hans søn blev dræbt, men forholdet mellem singhalesere og tamiler er nærmest at sammenligne med forholdet mellem palæstinensere og israelere. De vinker ikke til hinanden, når de mødes på cykel.

Et par timers kørsel fra Colombo ligger Dambulla, der er berømt for sit Gyldne Tempel samt de bedst bevarede huletempler på hele Sri Lanka. Indgangen er imponerende med den 30 meter høje Buddhafigur på toppen, og til højre for bygningen kan ses en lang række...

...dekorative statuer af munke, der vandrer over klippen.

Der findes 80 huletempler i området, men de fem mest interessante er samlet under denne 600 meter lange klippe, som buddhister har valfartet til i over 2.000 år.

I hulerne er 157 statuer af Buddha, hvor nogle sidder mens...

...andre ligger. Er du tosset med vægmalerier, så er der 2.100 m2 at nærstudere, hvor Buddha æres på alle tænkelige måder.

Jeg har ikke tidligere set aber med så markant en midterskilning, og den frisure havde samtlige aber, der rendte rundt ved templerne.

75 % af landets indbyggere er buddhister, og for dem er intet mere helligt end...

...Dalada Maligawa templet i Kandy, hvor sagnet lyder, at Buddhas øvre venstre hjørnetand opbevares. Den gamle kongeby ligger i det køligere centrale højland, og Kandy var den mest standhaftige, da den britiske kolonimagt trængte sig på.

I Kandy blev våbnene først lagt i 1815, og byen er således en stolt kombination af den singhalesiske storhedstid og en religiøs hovedattraktion.

Intet problem for denne gut, hvis han vil stå vagt for den kongelige sri lankanske livgarde.

En stolt farmand med hans lille søn, der har fået farvet en sort prik i panden. Hinduerne tror på, at prikken hjælper til at holde ondskaben væk fra de mindste.

Nappede 50.000 kalorier inden turen gik til landets hektiske hovedstad, Colombo. Byen har været et handelsmæssigt knudepunkt mellem Asien og Vesten siden det 5. århundrede og har i dag et par millioner indbyggere. Pettah er den mest interessante bydel i Colombo med livlige bazarer, hvor du kan...

...sætte tænderne i en rejemad eller...

...gå på opdagelse ved den farverige moske, Jami Ul-Alfar.

Dette hindutempel render med flidspræmien for sin...

...utrolige detaljerigdom.

I samme kvarter ses et eksempel på, hvordan de moderne bygninger skyder op omkring de historiske af slagsen. Her er det World Trade Center med sine to skinnende tårne, der kæmper med den klassiske Cargills bygning fra 1906 om opmærksomheden.

Sri Lanka blev hårdt ramt af tsunamikatastrofen i december 2004 med over 30.000 dræbte og massive ødelæggelser, hvilket i nogle år lagde en dæmper på turismen.

Glædeligvis er der nu igen vind i sejlene for Sri Lanka med en tiltagende turisme.

Har du oplevet Thailand en del gange og leder efter et alternativ med nogle af de samme eksotiske kvaliteter, så er Sri Lanka et godt bud på adspredelse.

Vi boede på Ranweli Village Hotel, der ligger en halv times kørsel nord for Colombo. For at komme til hotellet skal man sejle over en flod, da det ligger med mangrove på...

...den ene side og havet på den anden.

Inden du tænker, at Sus har overnaturlige armkræfter, kan jeg afsløre, at Bertram går på line.

Fornemmelsen af en eksotisk ferie er fuldendt, når bruserhovedet er en kokosnød, og...

...der sidder nysgerrige øgler og holder øje med, om du sparer på vandet.

En struttende åkande og en...

...glad feriedreng!

Nogle afslappende og spændende dage på Sri Lanka sluttede med...

...røg og damp i flykabinen, da ventilationsanlægget reagerede kraftigt på varmen, der kom ind fra den åbne dør. Da røgen havde lagt sig gik turen til vidunderlige Maldiverne.