MEXICO 1998, 2005 & 2016 (marts)

b-57

Kun 14 lande i verden fylder mere på verdenskortet end Mexico, så regn med at bede din chef om fri i temmelig mange uger, hvis din plan er at komme rundt i alle afkroge.

Mit første besøg i landet var som backpacker i 1998, hvor vi havde en eventyrlig måned med rigtig mange fantastiske oplevelser. Og bortset fra et par dage i Tijuana i 2005, så skulle der gå hele 18 år før det blev til et gensyn, og denne gang var det med rullekuffert, kæreste og et stykke veloplagt afkom i favnen. Landet er skønt at rejse i både som backpacker og familie.

Mexico er kulturelt et rigtig spændende rejsemål med en civilisation og historie, der strækker sig over mere end 3.000 år. Særligt mayaindianerne har efterladt et utal af ruiner, som årligt lokker millioner af turister til landet. Ved Tulum er det i øvrigt ekstremt charmerende at være kulturel, da det historiske område ligger i utrolige omgivelser med en skøn udsigt over det Caribiske Hav.

b-64

Maya-ruinerne ved Tulum er fra det 13. århundrede og virkelig velbevarede, så man kan nemt forestille sig, hvordan de mexicanske forfædre har levet og indrettet sig på den tid. Her ses det 12 meter høje Castillo-tempel, der er den mest imponerende del af komplekset.

b-58

Selv tidligt på dagen var det en sveddryppende fornøjelse at begive sig rundt,så mit bedste råd er at medbringe badetøj og kombinere den kulturelle hedebølge med...

b-60

...en svalende dukkert.
Jeg har aldrig tidligere oplevet en historisk attraktion, der...

b-59

...ligger med direkte adgang til så fabelagtig en strand. Det giver absolut ekstra point på min bedømmelsesskala, når en seværdighed på den måde formår at kombinere flere turistmæssige interesser, som i dette tilfælde tæller det historiske og det fornøjelige.

b-63

Selv om vi på ikke havde omgivelserne for os selv, så var det alligevel muligt at finde en øde afkrog, hvor der kunne udføres et begejstret rejsehop.

b-61

En flot leguan nød solen på stranden, mens...

b-62

...en af kammeraterne gemte sig i en noget trang stenhule.

b-55

Der var også solbadende leguaner ved vores hotel, hvor Bertram i en fri og frejdig udgave holdt dem med selskab.

b-66

Her ses et par coatier, der ledte efter føde i skovbunden, og øjeblikket efter viste...

b-65

...tænder til fotografen. Coatien er i familie med vaskebjørnen og er ligeledes udbredt i Mellem- og Sydamerika, hvor den både kan klare sig i regnskoven og i de kølige bjerge.

b-67

Et rigtig godt tilbud, men der går nok omkring 15 år før far og sønnike er at finde på de mexicanske værtshuse med to kolde bajer og en skål guacamole imellem sig.

b-70

Af Mexicos mange imponerende ruiner er Chichen Itza i den sydøstlige del af landet den mest strålende juvel i samlingen. Mayaerne slog sig ned i området omkring år 600, men efter godt 300 år kom itzaerne til og opførte den ene kulturskat efter den anden.

b-75

El Castillo er det berømte vartegn for Chichen Itza, og på hver side af den smukke pyramide er der en trappe med 91 trin mod toppen. Konstruktionen er 30 meter høj og øverst byggede itzaerne et fint tempel til ære for en af deres guder kaldet Kukulcan.


I 2007 sluttede en verdensomspændende afstemning om hvilke seværdigheder,
der skulle kunne bryste sig af at være blandt "Verdens Syv Nye Vidundere". Der blev afgivet over 100 millioner stemmer, og Chichen Itza kom med i det fine selskab sammen med Colosseum, Cristo Redentor, Taj Mahal, Den Kinesiske Mur, Machu Picchu og Petra.

b-72

Et slangehoved for foden af den vestvendte trappe, der blot er en af de mange...

b-73

...fine detaljer ved Chichen Itza, der vidner om forfædrenes kreative evner.

b-71

Hvis du er glad for søjler, så bliver din dag reddet ved Chichen Itza, hvor der står ikke færre end 1.000 af dem omkring Krigernes Tempel.

b-74

Udover templer og søjler, så er det værd at slå et smut forbi Den Hellige Brønd, der er skabt ved, at jorden over en underjordisk flod er styrtet sammen. Brønden er 60 meter i diameter og 35 meter dyb og mayaerne mente, at det var en åbning til gudernes verden. Der foregik ofringer af kostbare gaver, dyr og mennesker, hvilket senere er blevet bjærget.

b-76

Ikke langt fra Chitchen Itza findes et andet og virkelig smukt ferskvandshul, der...

b-77

...hedder Ik Kil. I Mexico kaldes fænomenet for en "cenote", og der findes tusindvis af dem på Yucatán-halvøen, der er berømt for sit vidt forgrenede system af underjordiske floder. Efter nogle meget varme timer med tempel-vandring, så var det en forfriskende fornøjelse, at...

b-49

...hoppe i den kølige og 40 meter dybe pool, hvor...

b-78

...det vrimler med sorte kattefisk.

b-48

En virkelig skøn oplevelse at rygsvømme rundt i det naturlige bassin og kigge mod himlen, der var omkranset af eksotiske lianer og slyngplanter.

Du kan ikke køre langt på Yucatán uden at se et skilt, der peger mod endnu en cenote, men Ik Kil har ry for at være en af de absolut smukkeste, så den er værd at køre efter.

RedBull har flere gange afholdt udspringskonkurrence ved Ik Kil, men hvis du ikke er typen, der kaster dig i vandet fra 26 meters højde, så er der en trappe at benytte.

b-79

Badebyerne på Yucatan tjener deres formål, men skal du opleve en original og
vanvittig charmerende by på halvøen, så er Valladolid mit bedste bud. De farverige huse i de brostensbelagte gader giver lyst til at nappe en tequila med de lokale og synge med på gademusikanternes kærlighedsserenader. Apropos tequila, så er den...

b-68

...berømte mexicanske brændevin brygget på saften fra den blå agave. Normalt er alkoholstyrken på 40-50 %, så mange foretrækker at nyde tequilaen i en Margarita eller i en Tequila Sunrise. Den første produktion blev startet i det 16. århundrede i byen Tequila, men først i slutningen af det 19. århundrede kom eksporten til USA i gang.

b-80

I centrum af Valladolid er der masser af hyggelige restauranter omkring katedralen, der hedder San Servacio. Det var dog ikke det eneste hellige hus jeg besøgte, da...

b-69

...der var en lille kirke på det hotel, hvor vi boede i Tulum. Omkring 90 procent af de over 100 mio. indbyggere i Mexico er katolikker, og landet er det største spansktalende i verden.

b-56

Der er masser af aktiviteter for de mindste på Yucatán, og hvis de ikke...

b-53

...hører efter, så kan dette team af specialister i ørevoks måske hjælpe.

b-82

Sidste døgn i Mexico for denne gang blev brugt i Cancun, der uden sammenligning er det mest turistede område i hele Latinamerika. De millioner af solhungrende sjæle bliver...

b-30

...stuvet sammen på de over 100 hoteller, som ligger på den smalle landtange, der kan anes i baggrunden på billedet. Cancun er et yderst populært sted at blive gift, og over 120 par lover hver dag hinanden troskab, hvilket bliver til knap 50.000 bryllupper årligt.

b-84

Det største trækplaster for turisterne er stranden ved Cancun, som regeringen bruger store summer på at sandfodre, da der af og til kommer en orkan forbi og napper en bid.

b-83

Fra badekarret på vores balkon var der en fin udsigt over Yucatán, der er et lavlandsområde, hvor du både i den nordlige og sydlige region finder tropisk regnskov.

b-81

Det er rart med god skiltning på vejene, men det har fuldstændig taget overhånd på Yucatán, hvor der nærmest hænger et skilt for hver 100 meter.

b-29

Kursen er sat mod Danmark igen med udsigt over Cancun International Airport, hvor kontroltårnet er reklamesøjle for den berømte Corona, der eksporteres til over 150 lande.

MEXICO 2005

​I 2005 var vi blot en tur over grænsen i en weekend i vanvittige Tijuana, og man skal lede længe efter en mere bindegal partyby. Der blev afregnet 10 dollars i døren, og så kunne vi ellers drikke cocktails ad libitum lige indtil politiet anholdte mig for at spilde en drink på gaden. Jeg kørte rundt med dem i en times tid, og de lod mig først slippe ud af politibilen, da jeg for 10. gang gentog, at jeg ikke havde flere kontanter på mig. Længe leve lovens lange og ufatteligt korrupte arm i Mexico!​

Intet problem at krydse grænsen fra USA til Mexico. Vi kørte direkte igennem uden at vise hverken pas eller papirer.

Det var straks en anden sag at komme retur til USA fra Mexico. Sæt et par timer af og forbered dig på følgende interessante spørgsmål: "Er du terrorist?" 

Jeg troede først, at det var en joke, men manden med kasketten var skam ganske alvorlig.

MEXICO 1998​

En rejse til Mexico er garanti for masser af herlige oplevelser uanset, om du er til smukke strande, oplevelser i junglen, ørkenvandring, festlige byer eller kulturelle indslag. Vi havde på første visit i landet fire uger til rådighed, hvilket bestemt ikke er for meget, hvis man ønsker at opleve mere end blot Yucatan halvøen.

Vi havde i øvrigt glædet os til at nyde det mexicanske køkken, men det blev turens skuffelse. Fandt ud af, at jeg er begejstret for den amerikanske version af mexicansk mad og ikke den lokale mexicanske måde at tilberede retterne på. Men vi fik til gengæld spaghetti med kakerlak!

Playa del Carmen er et af de mest charmerende steder på Yucatán-halvøen med en lækker strand og ikke alt for turistet.

Opdatering 2016: Da jeg kom til Playa del Carmen 18 år senere var alt forandret med store hoteller på stranden og shoppingcentre alle vegne.

Playa del Carmen kan byde på en hyggelig by med masser af lækre restauranter og gode muligheder for at shoppe.

Manôlo var instruktøren, der for første gang gav os flasker på ryggen og tog os under havoverfladen. Fornemmelsen var uden tvivl den største oplevelse på de første dyk. At trække vejret under vand er naturstridigt, men en interesse for livet er kommet til.

Første dyk er veloverstået - Thumbs up. Det er siden blevet til leopardhajer i Thailand, kæmpe rokker på New Zealand tyrehajer på Fiji, hvide hajer i Sydafrika, kælne kartoffelfisk i Australien, hvalsang på Hawaii, hvalhajer ved Galapagos og en fladfisk i Danmark.

Mette og Karsten kom ud til os i 14 dage, hvor vi blandt andet var et par dage i Taxco, der ligger et par timers kørsel vest for Mexico City. Taxco er, udover de hyggelige og charmerende gader, kendt for sin fine forarbejdning af sølv. I det forrige århundrede var minedriften stor omkring byen men idag importeres alt sølvet - til glæde for turisterne.

Acapulco har været et yndet feriemål i mange årtier og fortjener et visit, hvis man alligevel er på den mexikanske vestkyst.

Havvandet i Acapulco er ikke det reneste på denne jord, så vi dasede mere ved poolen end på stranden. Ikke noget dårligt bytte.

Lidt aktivitet på vandet blev det dog til i løbet af dagen...snavs eller ej. Ja tak, jeg ved godt, at jeg skal den anden vej...

Vi havde lejet en kæmpe lejlighed for få penge i Acapulco, og fundet skjorter frem til en glad aften i byen.

Glade aftener og kolde Corona'er med limebåde var der nogle stykker af.

Min blågule trøje fra barndomsklubben var et stort hit i Mexico.

Solnedgangen nydes ved de dramatiske klipper, hvor...

...de berømte vovehalse springer fra 35 meters højde ned i en lille slugt, hvor Stillehavets bølger slår kraftigt ind mod klipperne.

Længere mod syd findes Zipolite.
En lille hippie-oase, hvor livet nærmest er gået helt i stå og eneste aktivitet er at dase i hængekøjen og spejde ud over det smukke hav.

Man skal imidlertid ikke lade sig friste for voldsomt af bølgerne. Har aldrig været et sted, hvor strømmen var så stærk, og vi stod blot i kanten med vand til knæene. Det var helt vanvittigt og koster desværre liv hvert år i Zipolite.

Solnedgangen ved Zipolite er uden tvivl blandt de smukkeste, vi har set.

Vores hytte var alt for lummer, og jeg valgte at overnatte under stjernevrimlen med et myggenet over hovedet. Det fik jeg desværre vristet mig fri af i løbet af natten, og næste morgen ligenede mit ansigt en pepperoni pizza. Havde fået vildt mange myggestik men ingen af dem kløede.

Syd for Zipolite ligger det lille fiskerleje Puerto Angel, der med sine gode strande og velflettede palmebladehatte var et besøg værd.

Ved Oaxaca ligger i knastørre omgivelser den yderst velbevarede ruinby, Monte Alban. Den er fra de gamle zapotekeres tid, og Jensen læser på billedet højt fra vores evigt informative følgesvend, Lonely Planet.

Pjat, pjank og ubalance.

Mange rejsehistorier er blevet fortalt gennem årene, og oplevelsen fra dette billede er uden tvivl en af dem, der er blevet fortalt flest gange.


Jensen og jeg bestiller en spaghetti bolognese til deling. Vi "slår om", hvem der skal have lov at spise første halvdel - et nederlag jeg få minutter efter havde det helt fint med. Jensen skærer portionen over i to halvdele og guffer løs.


Da han er ved at være igennem sin halvdel, kaster han pludselig bestikket fra sig og stirrer ned på tallerkenen. En lille, buttet kakkerlak ligger druknet i kødsaucen. Jeg bestilte istedet en pizza, der var lidt nemmere at tjekke for uønskede ingredienser.

En far og hans knægt gav den gas som gademusikanter. Jeg har aldrig glemt den lille fyr, der var en helt utrolig charmetrold med det skønneste smil. Han nød virkelig bare at stå og spille musik med sin far.