​ARMENIEN 2010

​Bilkøen ved grænseovergangen mellem Georgien og Armenien var egentlig ikke specielt lang, men det tog alligevel over halvanden time at få udstedt visum, stemplet passet og indhentet godkendelse til at få vores lejede bil med ind i landet. Vi var lutter smil, da de administrative anstrengelser var overstået, men de blev...

​...efter få kilometers kørsel forvandlet til måbende hængekæber. Armenien må kandidere til at have nogle af de grimmeste bjergbyer i verden.

​Forbløffelsen blev ikke mindre, da vi kort tid efter kørte forbi et farvestrålende casino med en blankpoleret Audi TT på højkant.

​Skønt og charmerende blev det til gengæld, da vi nåede frem til Sevan, der er landets største sø og ligger smukt i 1.900 meters højde. Armenien blev tilbage i år 301 det første land i verden, der erklærede kristendommen for at være deres officielle statsreligion. Bag mig ses ses Sevanavank kirken fra år 874.

For skæbner med interesse for religion i almindelighed og kristendommen i særdeleshed er Armenien uden tvivl en uforlignelig lækkerbisken af et rejsemål.​

​Udover et utal af kirker rundt omkring i republikken, så skulle Ararat bjerget ifølge Biblen være stedet, hvor Noah stødte på grund med sin ark efter en syndflod havde oversvømmet Jorden. Ararat ligger et par timers kørsel fra Sevan, men vi lagde ikke vejen forbi, så du må nøjes med et billede af to andre armenske bjerge.

​Sevan er et yndet feriemål for armeniere fra nær og fjern, da landet ikke har en eneste kilometer kyststrækning. Men maj måned er ikke højsæson, så vi havde god plads til at solbade og nyde den pragtfulde udsigt i et par timer.

​Hvor heldig kan man være. Pigen med matchende trøje til parasollen solgte mig en magnet med motiv af Sevanavak til samlingen hjemme på køleskabet.

​Udsigten fra vores hotelværelse over Sevan var fantastisk, men selve hotellet levede ikke helt op til den standard. Det så ellers...

​...glimrende ud på afstand, og alverdens ledende kommunister fra det tidligere russiske styre er kommet her frekvent på fælleskassens regning.

​I Lonely Planet står skrevet, at der serveres "excellent food" på Harsnaqar Hotel, men det kan kun være sandt, hvis man er vild med knastørt brød og ulækker fisk. Muligt, at tjenerne er mere oppe på dubberne i højsæsonen, men de behøver jo...

​...ikke at snorksove på jobbet, når kokken i køkkenet har så hårdt brug for hjælp.

​Spion-mutter i skranken havde vi dog masser af spas med, da de ikke tog imod nogen former for kreditkort, og vi ikke havde hævet armenske penge. Løsningen blev et større kursregnestykke, hvor hun fik vores sidste euro og USD.

​Rundt om søen står rigtig mange mennesker og "jubler" som denne knægt. Bedste gæt må være en symbolisering af, at de har sprællende fisk på salgsdisken.

​Næste stop på ruten var ved de to landsbyer Sanahin og Haghpat, der har hver deres kloster fra det 10. århundrede optaget på Unescos Verdensarvsliste.

​I Sanahin ligger også et museum til minde og hyldest for Artem Mikoyan, der er byens stolte søn. Han opfandt sammen med sin kompagnon, Mikhail Gurevich, det berømte MiG jagerfly, der kom på vingerne for første gang under 2. Verdenskrig.

​Af de to klostre var jeg mest begejstret for Haghpat, der ligger i frodige omgivelser med en herlig udsigt til bjergene i Lori provinsen. Pas dog på den temperamentsfulde gnavpot, der vandrer skummende rundt på området. Han brød sig meget lidt om morgenfriske turister.

​Mere munter var denne skoleklasse fra en nærliggende landsby.

​Deres interesse og lyst til at kaste sig ud i et par engelske gloser var stor, og de..

​...skabte mere skæg og ballade end vi umiddelbart havde ventet at finde ved et kloster.

​Når man vokser op i de armenske bjerge, så er vilkår og muligheder langt fra som i Danmark, men livsglæden behøver ikke at være mindre. 

​Kan varmt anbefale at overnatte ved den venlige armenske familie, der bor lige ved siden af Haghpat klostret. En lang dag slutter med en kold øl på terrassen og...

​...et veldækket bord med masser af lokale retter. Vi siger tak for mad til den travle og prustende Mamarmenien!

​Hverken bilparken eller..

​...tankstationerne i Armenien er skiftet i årtier, men charmen fornægter sig ikke.

​Sidste tak skal gå til Lonely Planet for god hjælp på de armenske landeveje!​