Californien 2005 & 2009

Udlejningsfirmaet havde ikke flere Ford Mondeoer, så vi valgte en Corvette Z06. Det kom vi ikke til at fortryde.

Turen fra San Francisco og syd på langs The Scenic Route er mere end fornøjelig i en åben sportsvogn med 511 hestekræfter.

På bakspejlet er printet "Objects in mirror are closer than they appear". Vi oplevede, at alting blev mindre og mindre og forsvandt i en lynende fart. Spejlet må være defekt!

Thorkild og Thorkild nåede til charmerende Monterey uden fartbøder eller buler - og stak til søs for at se definer og hvaler.

De prustende pukkelhvaler kommer helt tæt på kysten, og vi kunne nyde synet af dem i adskillige minutter inden de igen dykkede ned i dybet. Der findes omkring 70.000 eksemplarer i verden og det sker, at de også dukker op i de danske farvande.

Pukkelhvalen spiser omtrent et ton fisk og krill om dagen og kan blive over 30 år.

Med på turen var denne skønne labrador, der ville kunne spotte et par delfiner, hvis den vendte snuden den anden vej.

Flokke på hundredvis af delfiner kan ses ved Monterey. I denne gruppe svømmede Rissos delfiner og Pacific delfiner side om side.

Pelikaner, der er i familie med storke, baskede lystigt omkring og spejdede efter fisk i vandoverfladen mens...

...sæler og havfugle slikkede sol ved havnefronten.

Blåhvalen trækker også forbi Montereys kyst, men den fik vi desværre ikke lov at se denne gang.

Kørte tilbage til San Francisco og afleverede det gule lyn retur i en parkeringskælder, hvor der holdt en håndfuld helt magen til.

Hovedkontoret (Googleplex) for nettets største søgemaskine er beliggende i skønne omgivelser på Mountain View og et yderst interessant sted at besøge. Klik HER og få selv en rundtur på arbejdspladsen, der er kåret til verdens bedste.

Spiste frokost ved en af de mange restauranter, hvor alt er gratis for de ansatte og sør'me også for deres gæster. Der serveres aftensmad for alle Googlerne en times tid efter fyraften. Gratis overarbejde for et måltid mad = rigtig fin forretning!

Kender ingen anden virksomhed, der har et så ekstensivt udbud af aktiviteter for deres ansatte - herunder en solbeskinnet beachvolleybane. Google har skabt deres eget lille samfund i samfundet. Skræmmende eller visionært?...Up to you.

Det må da være en klokkeklar fyringsgrund!  En eller anden har tjekket sin Yahoo mail i receptionen, hvilket vel burde være teknisk umuligt. Svarer til at knappe en Pepsi op i kantinen ved Coca-Cola.

Der kører limousine busser rundt på Googleplex, da området er temmelig stort. Herudover har virksomheden deres eget bussystem, hvor de ansatte kan springe på om morgenen i San Francisco downtown og køre med til Silicon Valley. (50 km.)

Google Danmark, der havde arrangeret turen til deres hovedkvarter, havde i dagens anledning sørget for en frisk guide. Han var yderst engageret og...

...samtidig en fascinerende computernørd af dimensioner.

Dagen efter var et besøg ved endnu en velkendt virksomhed på programmet. Facebooks hovedkvarter ligger i Palo Alto kun få minutters kørsel fra Googleplex.

Hundredvis af programmører sidder dagen lang og udvikler på det sociale netværk, der på rekordtid er blevet en af verdens mest besøgte hjemmesider med over 1 mia. brugere.

Hov, der er da vist en kodefejl i 7. linje til venstre!

Troede, at vi havde gedigne nørder ansat ved DanaWeb, men de er en flok uvorne
gadedrenge sammenlignet med typerne ved Facebook, der spiller skak i deres pauser!

Bemærk skateboardet, som mange af medarbejderne futter rundt på indendøre.

Mark Zuckerberg startede Facebook 28. oktober 2003, mens han fortsat var studerende på Harvard University. Selskabets markedsværdi vurderes i dag at have rundet 50 milliarder kroner på trods af, at der først i september 2009 viste sig et positivt cash flow. Microsoft har meldt sig på banen som interesseret køber, men Mark Zuckerberg, der fyldte 25 år i 2009, ønsker ikke at sælge sit livsværk. Tjek nedenfor, hvor flittigt han selv bruger sin Facebook. http://www.facebook.com/markzuckerberg

I downtown San Jose ligger Adobe's imponerende hovedkontor. DanaWeb betaler gevaldige summer for at benytte deres programmer, og det var virkelig rart at se, at de ikke lider nogen form for nød.

Sidste del af det officielle program var et foredrag på Stanford University om "noget meget kompliceret", men jeg måtte forlade lokalet, da jeg blev ramt af et akut anfald af kedsomhed. Løb skrigende ud af lokalet og brugte i stedet...

...tiden på at se nærmere på de mange smukke universitetsbygninger. Stanford blev grundlagt tilbage i 1891, og hele 17 af skolens lærere har modtaget en Nobelpris. Virksomheder som Google, Yahoo og Hewlett-Packard er alle skabt her.

Den tekniske præsentationsvideo forud for at leje en GoCar krævede en smule koncentration, men efter 20 minutters tid var vi klar til at erobre San Francisco...

...på tre hjul. Minder en smule om Corvetten øverst på denne side, ik'? Accelerationen i en GoCar giver dog knap så krilrende en fornemmelse, og man ser ualmindelig latterlig ud i gadebilledet. Men det er sjovt og anderledes. We like!

At køre rundt i sin "legetøjsbil" mellem alle de almindelige biler på vejen virker fint og forsvarligt. Byens centrum ikke er noget trafikalt kaos.

En sommerdag i San Francisco er det helt perfekte sted at drøne rundt i en GoCar, og systemet med den GPS-styrede og højtråbende "radioguide" fungerer fantastisk. Du kan også prøve systemet i andre storbyer rundt omkring - www.gocartours.com.

Byens berømte hængebro, Golden Gate Bridge, blev bygget i perioden fra 1933 til 1937 med ingeniøren, Joseph Strauss, i spidsen. Han fik 1 mio. dollars for bedriften og et livslangt bropas men døde året efter færdiggørelsen. Under byggeriet blev et sikkerhedsnet spændt ud, hvilket 19 mennesker fik brug for. De har æren af at være medlem i den spektakulære "Half-Way-To-Hell-Club".

En skrøne lyder, at broen bliver malet fra ende til anden hvert år. Fakta er, at et team på over 30 malere arbejder fast på broen, men de koordinerer deres opgaver i forhold til de jernkonstruktioner, der bliver udskiftet. Det handler kun om at vedligeholde byens vartegn, hvilket dette gelænder i den grad trænger til.

Golden Gate var frem til 1968 verdens længste hængebro med sine 1.280 m. Storebæltsbroen er i dag verdens tredjelængste (1.624 m.), mens japanerne sætter sig på førstepladsen med Akashi-Kaikyo-broen, der måler hele 1.991 m.

Stak til søs for at genbesøge det nedlagte fængsel, Alcatraz, der ligger vidunderligt placeret midt i byens bugt. Det blev lukket ned i 1963, da stedet krævede en omfattende renovering og forsyningen af varer til øen var for dyrt.

Officielt er det aldrig lykkedes nogen at flygte fra fængslet med livet i behold. Tre mand er aldrig blevet fundet, men de formodes at være omkommet under deres flugtforsøg. Strømmen omkring øen er stærk, og den hvide haj er en frekvent gæst.

Når der var fralandsvind kunne fangerne høre musik, latter og liv fra den pulserende by. Det var ifølge beretningerne med til at forstærke frihedstrangen.

Dit besøg i San Francisco er ikke fuldendt før du har taget...​

...en bumletur med en af byens kabeltrukne sporvogne. Der er tre linjer, og systemet har fungeret siden 1873.

Lombard Street er berømt for sine otte hårnålesving på blot 400 meter.

Klimaet i byen er til citrontræer i forhaven. Californien er blandt verdens største eksportører af den sure frugt.

Tysk-amerikaneren, Levi Strauss, startede sit salg af jeans i 1850'erne til amerikanske minearbejdere. Først 100 år senere blev det moderne at rende rundt i for alle os andre. Betjeningen i den enorme Levi's butik i SF var en tand mere underholdende end på Strøget.

Grund til at hæve armene højt til vejrs for San Francisco. En behagelig storby, der har seværdigheder og charme nok til en uges ophold.

Nicolaj fra Google Danmark og jeg tager et hvil i en stol af de større. Herefter gik turen videre til Las Vegas, hvor weekenden blev festet væk.

CALIFORNIEN 2005

Regnen silede ned da vi ankom til Los Angeles, men det glemte vi hurtigt da vi fandt ud af, at vi var landet ugen før underholdningsbranchens største fejring af sig selv - The Oscar.

Det gik først op for os, da vi helt tilfældigt indlogerede os på Hollywood Boulevard Hostel, der ligger skråt over for Kodak Theater, hvor showet finder sted. At alle værelser ikke var reserveret 10 år frem i tiden på hostlet forstod vi ikke noget af, men bookede omgående et par køjesenge.

Det var en sej, sej oplevelse at se det ene velkendte filmfjæs efter det andet slendre op ad løberen med et udtryk i ansigtet, der sagde: "jeg-vinder-ikke-men-hvis jeg-gør-har-jeg-en-lang-tale-klar".

Vi teede os som 12-årige og så Ophra, Clint Eastwood, Johnny Depp, Leonardo Dicaprio, Antonio Banderas, Usher, Prince, Salma Hayek, Penelope Cruz, Morgan Freeman, Robbin Williams, Orlando Bloom, Jamie Foxx og mange andre celebs. Overraskende nok var flere af dem flinke til at lave lidt numre, stoppe op, vinke, steppe, danse eller andet, når en dansker skriger i 80 decibel, at han vil se dem moone.​

Udsigten fra vores hostel direkte ned til den røde løber var ikke til at tro. De sidste par år har FBI lejet hele Hollywood Boulevard Hostel for at optimere sikkerheden, men nu er det igen muligt at opleve begivenheden med alle verdensstjernerne ganske gratis.

Siden 2002 har Oscar-showet fundet sted i det fashionable Kodak Theatre.

Brugte ligeledes et par dage til at være vilde knægte i Universal Studios og barnlige sjæle i Disneyland. Specielt rundturen i filmstudierne i Hollywood giver et godt indblik i hvor meget, der kan laves ud af ingenting. Gud, hvor er det hele bare snyd!

Sluttede af med at lægge vejen forbi NBC Studios i Burbank, hvor "The Tonight Show" med Jay Leno optages. Gæster i studiet var blandt andet Glenn Close og Sylvester Stallone, og det kan bestemt anbefales at være en del af publikum på et af disse shows. Det foregår dybt professionelt.

Beverly Hills​

Rodeo Drive i Beverly Hills er en skidt gade at prutte om prisen. Hotellet i baggrunden blev benyttet til optagelse af Pretty Woman.

Solvang - Et Danmark i USA​

Den dag Michael Jackson kom forbi...

Er kørt nord for Los Angeles, efter nogle yderst underholdende dage i Tijuana i Mexico, og kom idag til den danske hovedstad i USA, Solvang. I sig selv en oplevelse at se en by, der er mere dansk end Danmark og møde indbyggere, som nærmest religiøst holder fast i samtlige traditioner fra vort kære lille land. Vi var meget imponerede og det varmede at se en så udpræget dansk patriotisme.

Dagen udviklede sig imidlertid lidt anderledes end forventet, da de i turistinformationen oplyste, at Michael Jackson bor kun 20 minutter fra byen i et af landets smukkeste områder, Los Olivos.

Kørte naturligvis forbi, da vi var færdige med at spise rugbrød med sild, deller og leverpostej, men det var ikke helt nemt at finde hans domicil, da der ingen skilte er nogen steder - wonder why? Holdt ind til siden ved en flot port med smukke blomster for at spørge, om vi havde fundet Neverland. Vagten var flink og afslørede, at det havde vi. Kunne næsten regne det ud, for lige over for lå en børnehave...det er ikke en joke. Vi har det på video!

Tog et par billeder, som ikke viser meget andet end en flot port med smukke blomster, og var på vej til at køre igen, da et engelsk par kommer forbi og fortæller, at Michael Jackson skulle være på vej hjem. De var trofaste fans og havde ventet hele dagen ved Santa Maria Court House, hvor han er under anklage i disse dage. Flere fans ankom de næste minutter, og i løbet af et kvarters tid var vi omkring 15 mennesker samlet foran porten.

Øjeblikket efter kommer to sorte biler trillende og vinduet i den forreste bil bliver rullet ned. Manden, som man snart ikke ved, hvad man skal mene om, rækker hånden ud og giver et håndtryk til alle fremmødte, der taktfast råber: "INNOCENT, INNOCENT...".

Når jeg skriver alle, så var det ikke Jensen, der blev mast væk i sidste øjeblik af to bomstærke 12-årige piger. Han trak efterfølgende blot på skuldrene med en kommentar om, at han sikkert kommer til at hilse på ham en anden god gang...

En perlerække af tilfældigheder sørgede således for, at jeg kunne trykke Michael Jackson i den hånd, som man snart ikke ved, hvad man skal mene om. Oplevelsen rangerer tæt på den i Sydney, hvor Anna Kournikova tog på min hånd med hendes skulder til en tennisturnering ;-)

Michael Jackson lignede i øvrigt et spøgelse med hår.

Alt ånder fred og idyl foran porten til Neverland.

Få minutter efter dette billede blev taget kom Michael Jackson retur fra dagens retsmøde. Krølle var den eneste, der ikke fik sagt pænt goddag. Han blev fortrængt i sidste øjeblik af et par vilde teenagere...;-)

Dagen efter tog vi forbi retssalen og skød dette billede af den lyssky herre.

Ikke alle fremmødte kan karakteriseres som fans.

Monterey

Har nydt et enestående dyreliv ved Monterey Bay. Området ligger vand til den truede havodder, sæler, søløver og ikke mindst de imponerende gråhvaler, som vi så helt tæt på ved vores båd i et ganske oprørt hav.​

Den fredede havodder lever helt inde ved havnefronten i Monterey, hvor man kan sidde ved de hyggelige fiskerestauranter og følge deres aktiviteter. Den er blandt de få dyr, der bruger værktøj i sin overlevelse og har herudover verdens fineste pels med omkring 1 million hår pr. cm2. Havodderen anvender sten til at åbne sine østers med. Tryk på billedet for at se et par stykker i aktion.

Postkort med en af banditterne.

En gråhval skyder ryg - Den kan blive op til 15 meter lang. Har tidligere set hvaler på New Zealand og Hawaii, men aldrig været så tæt på, som ved Monterey. Højdepunktet var to gråhvaler, der var tæt ved at ramme ind i den forreste del af vores båd. Det var rigtig god underholdning.

Oplevede et par situationer som denne men fik desværre ikke selv foreviget det. Skal derfor lyde en tak til vedkommende, der har taget dette billede og lagt på nettet.

San Francisco​

Har været på turistfart i charmerende San Francisco. Fik taget billeder af The Golden Gate fra alle vinkler og besøgt Alcatraz. Fængslet har masser af spændende historier om blandt andet Al Capone og The Birdman.​

Tryk på billedet for at se de surfere, der ligger i skumringen og nyder en god dag under den smukke bro.

Golden Gate Bridge har seks bilspor og kan også benyttes af både cyklister og fodgængere. Broen er 2.727 meter lang og 25 meter bred.

De karakteristiske sporvogne i de stejle gader.
I baggrunden kan Alcatraz Island anes.

Alcatraz Island​

Alcatraz Island emmer af råhygge, når du sejler mod den.

Øen blev også kaldt The Rock, og en af de mest berømte "beboere" var...

...mafiagangsteren, Al Capone, der sad i denne celle i over fire år. Eftermælet fortæller om en gemytlig fyr, der var en yderst habil banjospiller.

Udsigten fra dette fængsel må være en af de absolut bedste i verden...

...man har kunnet opleve som straffefange.
Golden Gate kan svagt skimtes i den disede baggrund.

Dagen sluttede med en smuk solnedgang og udsigt over San Francisco. Byen er af mange udråbt som den mest charmerende storby i USA. Jeg er enig.

San Francisco er landets 13. største by med omtrent 800.000 indbyggere. I Los Angeles bor 3,5 mio., mens New York med 10 mio. er klart størst i USA.

​Lake Tahoe

Tryk på billedet for en uforstyrret og fantastisk udsigt over Lake Tahoe.

Jensen og hans snowboard i den amerikanske sne.

Lake Tahoe byder også på udfordrende terræn.
Tryk på billedet for at se hvem der kommer og redder dig, hvis det går galt.

Der er masser af hyggelige overnatningsmuligheder ved Lake Tahoe. Mange af stederne er til en rimelig penge - ca. 100 kr. pr. snude i et dobbeltværelse.

Yosemite Nationalpark​

Tryk på billedet for at se Krølle i en yderst afslappet stund på kanten af livet.

Der skulle ikke mere end få kilometers vandring til at finde ud af, at et par måneder med rygsækken på nakken havde bragt os helt ud af form.

Når en ulv skal, så skal den. Den var ligeglad med både bil og kamera. Tryk på billedet for at se, at vores dyrefotografiske evner ikke blev ved et enkelt heldigt snapshot. Det var vild natur dag efter dag.

Desværre var det tætteste vi kom på at se bjørne et par advarselsskilte.

For foden af roden.

Selv den døde del af naturen i Yosemite imponerer.

Sequoia Nationalpark​

Verdens største træ, som ikke er det højeste, hedder General Sherman. Det højeste træ i verden er 112 meter og står i Redwood Nationalpark nord for San Francisco, men General Sherman er i massefylde det største - 1.486 m3.

Krølle krammer Generalen, hvis diameter er over 11 meter.

Der er mere end 83 meter til toppen.

Gammel dame i et gammelt træ.

Death Valley​

Om sommeren er der ulideligt varmt i Death Valley, så vi var meget tilfredse med at køre igennem i det tidlige forår.

Death Valley er ingen oplevelsesmæssig ørkenvandring. Der er masser af spændende steder at se og en varieret natur.

Salt Lake har af naturlige årsager fået sit navn. Bedre sted at spise et par blødkogte æg findes næppe.

I 1913 blev der målt 56,6 varmegrader i Death Valley, hvilket kun er målt højere visse steder på det afrikanske kontinent.

Marts er en af de bedste måneder at køre gennem Death Valley, hvis man er botanisk interesseret. Det er vi ikke, men vi kørte igennem alligevel.

En af Californiens største indtægtskilder er landbrug. Vi kom forbi store områder med appelsin-, citrus- og olivenplantager. (Ovenstående er oliventræer)