FÆRØERNE - 2015 (august)

Færøerne tilhører rigsfællesskabet sammen med Danmark og Grønland, og det lille samfund med omtrent 50.000 indbyggere består af 18 uendeligt smukke øer af vulkansk oprindelse.

Det tager blot et par timer at flyve fra Danmark til Færøerne, og selv om de har et køligt  og omskifteligt klima i det nordatlantiske, så er er der garanti for en helt unik rejseoplevelse.

Som turist skal du tage til Færøerne af tre årsager: Naturen, naturen og naturen. Gang på gang tabte jeg min underkæbe ned i det grønne mos af begejstring over øernes mageløse skønhed og charme, og få lande i verden har så uspolerede scenerier.

Rækken af mulige friluftsoplevelser på Færøerne er endeløs, og en tur til denne del af verden uden en vandretur ville være som at tage til Maldiverne uden at nyde strandene.


Mykines er et pragtfuldt sted at vandre og en ø, som du bør prioritere at besøge på din tur til Færøerne. Det tager ikke mere end en times tid at sejle dertil fra hovedøen, Vagar.

Mykines ligger som den vestligste af Færøerne og er verdensberømt for sin enorme bestand af havfugle, der primært holder til på den stejle nordside af øen.

Vi kom til dette område efter en times vandring, og det var simpelthen en forunderlig og fantastisk oplevelse med en himmel fuld af baskende søpapegøjer, der er en yderst...

...velklædt fugl i nystrøget smoking med farvestrålende næb og fødder. Darwin har ikke ført bevis for det, men søpapegøjen ligner afkommet af en forbudt flirt mellem en pingvin og en papegøje, og så har den bare det mest...

...godmodige og charmerende udtryk, der virkelig udfordrer pandabjørnen og delfinen i kampen om at være verdens mest nuttede skabning - alverdens dyreunger undtaget.

Søpapegøjen har i generationer været en delikatesse på færingernes menukort, og de fanger dem ved blot at sætte sig på fjeldsiden og svinge et net, når de kommer flyvende.

Den lille søpapegøje flyver med hurtige vingeslag for, at de små vinger kan bære fuglens forholdsvis tunge krop på omkring et halvt kilo.

Søpapegøjen hedder oprindeligt en lunde, og den kan blive over 40 år gammel. Den lever primært af småfisk og krebsdyr, og i dette tilfælde er næbbet fuld af tobis.

Den buttede havfugl får kun en enkelt unge om året, som den graver et hyggeligt barndomshjem til på de afsides fjeldsider. Efter en yngleperiode på 4 til 5 måneder over sommeren forlader de store kolonier af søpapegøjer fjeldet igen for at stikke til søs.

Den vestligste del af Mykines er en holm, som man kommer til ved at...

...passere Atlanterhavsbroen, der er 35 meter lang og giver...

...et dramatisk kig til de barske klippesider.

På toppen af verden i en del af det danske kongedømme, som vi kan være stolte af.

Færøerne betyder "fåreøerne" på dansk, og der render 70.000 får rundt på de grønne fjelde. Der er således 20.000 flere får på Færøerne, end der er indbyggere.

Færøerne har milde vintre og kølige somre påvirket af Golfstrømmen, og det sker ofte, at fjeldene er indhyllet i lavthængende skyer og tåge.

For 100 år siden boede der et par hundrede mennesker på Mykines, men siden den tid har øen oplevet en affolkning, så der kun er omkring et dusin tilbage i dag.

En af beboerne flamberer her en sule, der er den største havfugl på Færøerne. Sulen kan dykke til over 20 meters dybde, når den kommer styrtdykkende fra himlen.

Fiskeindustrien står for over 90 % af eksportindtægten på Færøerne, og...

...vi stak til søs i en prægtig skonnert for selv at prøve lykken i det livlige farvand.

Der gik ikke mange minutter før den første torsk var halet indenbords. Den største torsk, der nogensinde er fanget, var to meter lang og vejede 96 kilo

En af de vigtigste overvejelser i forhold til Færøernes beslutning om ikke at være medlem af EU handler om den fælles fiskeripolitik, som øgruppen ikke ønsker sig "omklamret af".

Denne åbenmundede rødtorsk fortalte, at den adopterer en camouflerende farve efter det omgivende algemiljø, som den lever i. Torsken findes ligeledes i en grønlig "alge-udgave", og hvis krabaten primært lever sit liv over en neutral havbund, så vil den være sandfarvet. Aner ikke, om fisken opfører sig dumt i andre sammenhænge, men det er da torskeklogt!

Nanna fangede en sejfisk, der er i familie med torsken og en af de mest almindelige fisk på Færøerne. Den lyse linje, der kan ses på sejens side er et sensitivt sanseorgan, der opfanger bevægelse og trykændringer, som fisken kan navigere og reagere efter.

Jeg har aldrig været på en fisketur, hvor der så hyppigt var fangst, og uden at foregive at være en alvidende havbiolog, så virkede variationen af fiskearter stor.

Bredt fiskesmil efter en vellykket eftermiddag på havet.

Efter nogle herlige dage med vandretur på Mykines og masser af fisk på krogen, så var næste disciplin at få pulsen op på et sportsløbehjul i den rå natur.

Et sportsløbehjul virker som en kombination af et løbehjul og en cykel, og det...

...var noget af en fysisk anstrengelse i det bakkede terræn.

Vi boede på det glimrende Hotel Føroyar i Thorshavn, hvor KOKS også ligger. Restauranten blev i 2014 kåret til det bedste nordiske spisested, hvilket er en ære der tidligere er tilfaldet verdensberømte danske restauranter som NOMA og Geranium

På KOKS serveres eksperimenterende gourmetmad med fokus på at benytte råvarer fra den færøske natur. De ambitiøse kokke kælede med stor koncentration for alle detaljer.

En for stor del af de 16 retter var for alternative til mine smagsløg. Men denne sammensætning med champagne og søpindsvin var delikat.

Uden yderligere sammenligning, så minder Hotel Fæoyars arkitektur om...

...det eneste fængsel, der er på Færøerne. Det ligger på en fjeldskråning med en ualmindelig...

...skøn udsigt til en af de mange betagende fjorde. Der jokes med, at de gamle
overvejer at blive kriminelle, så de kan få en bedre udsigt end den på plejehjemmet.

Irske munke var de første, der fandt vej til Færøerne omkring år 625, og der skulle gå et par hundrede år før nordmændene også bosatte sig.

Efter en tur i Thorshavns natteliv, så er et par timer i havkajak et effektivt middel
mod tømmermænd og træthed i kroppen. Efter en kort instruktion hankede vi op...

...i de røde torpedoer og slæbte dem mod det åbne hav, men vi nåede dårligt at sætte fra land inden himlen åbnede sig og regnen piskede ned. Sammenlignet med Danmark, så falder der dobbelt så meget nedbør på Færøerne. Øgruppen er dog præget af geografiske forskelle fra Thorshavn med 1.300 mm. årligt til de vådeste steder, der får over 4.000 mm. årligt. I Hvalvik regner det over 300 dage om året!

Få af Stjernedeltagerne havde prøvet at sejle havkajak før, men efter et par...

...minutters balancetræning var vi klar til at padle afsted.

På vejen udforskede vi en af områdets dunkle grotter.

I sommermånederne afvikles der grottekoncerter med nogle af Færøernes mest populære musikere, som skulle være en helt særlig oplevelse.

Hoppede i land ved en afsides bygd og fik plasket lidt rundt i vores tørdragter.

Vandre, cykle, fiske og sejle. Færøerne er et fremragende rejseland at dyrke alverdens aktiviteter under åben himmel. Ja, vejret er omskifteligt, men den udfordring klares med den rette påklædning.

En af turens helt store oplevelser var at se Færøerne fra luften, hvor vi...

...i løbet af 40 minutter blev bombarderet med dramatiske naturscenerier.

Det barske landskab ser ufremkommeligt ud, men hvis...

...man kigger godt efter, så er der både hvide og sorte får på de stejle skrænter.

Færøernes nærmeste nabo er Shetlandsøerne, der ligger 300 km. mod sydøst.

Må være fysisk umuligt at blive stresset, hvis man bor i disse omgivelser.

Det kostede 417 kr. i minuttet at leje helikopteren, og det var alle pengene værd.
Helikopter er den eneste måde at komme så langt omkring på så kort tid, og fra luften fik vi et helt unikt indtryk af, hvor storslået en natur det lille land besidder. En oplevelse for livet!

Bakkafrost er Færøernes største virksomhed med en omsætning på flere milliarder kroner og omkring 1.000 ansatte. De har stor succes indenfor lakseopdræt og på billedet ses en af deres mange farme, der regelmæssigt flyttes rundt mellem fjordene for at undgå laksesyge.

Færøernes samlede areal er 30 gange mindre end Danmark, men hvis du har tid, så er der seværdigheder nok til flere ugers rundrejse.

Bag den energiske Stjerneklub ses Thorshavn, der er Færøernes hovedstad. Byen er opkaldt efter den hammerkastende tordengud i den nordiske mytologi.

Thorshavn ligger på Streymur, der er den største af de 18 øer, og byen er ret ofte
indhyllet i en tæt tåge. Ifølge målinger siden 1961 er varmerekorden i Thorshavn 22 grader.

Thorshavn har flere charmerende kvarterer, og yderst til højre ses det færøske parlament. Det kaldes for Lagtinget og blev dannet i år 900, og er dermed et af verdens ældste parlamenter.

Under vores ophold var der fuld fart på valgkampen om de 33 skamler i Lagtinget.

Denne særprægede kirke i Sandavagur ser ud til at være bygget af LEGO-klodser for ganske nylig, men den stammer helt tilbage fra 1917.

Himlen åbner sig for enden af landingsbanen, og vi gør klar til at forlade Færøerne efter en perlerække af herlige oplevelser til lands, til vands og i luften. Min eneste oprigtige ærgrelse er, at der skulle gå 40 år før jeg fik sat fod på disse eventyrlige øer.

For at lande i den internationale lufthavn i Vagar skal piloten have et særlig uddannelse, da vejrforholdene ofte er udfordrende med tåge og blæst. Herudover er landingsbanen ikke mere end 1.250 meter lang og 30 meter bred, så det kræver både præcision og en fast hånd på bremsen.