vm i lynskak 2016 (december)

Et par uger før afrejsen til Qatar fandt jeg ud af, at der skulle afvikles VM i lynskak i Doha under vores ophold. Jeg skyndte mig at købe en billet til begivenheden, men...

...det havde jeg nu ikke behøvet, da der var gabende tomme tribuner i hallen. Skak er åbenbart ikke den store publikumssport på disse kanter trods deltagelse af...

...den levende norske skaklegende, Magnus Carlsen. Han blev stormester som 13-årig og nappede titlen som verdensmester i 2013 fra Viswanathand Anand, som han netop spiller mod i denne dyst. Nordmanden har ved flere lejligheder forsvaret sin titel, og han er i skrivende...

...stund regerende verdensmester med det højeste antal rangeringspoint i skakhistorien. Magnus Carlsen begyndte at spille skak som femårig og har så stort et medfødt talent, at han kaldes for skakkens Mozart. Jo, ham kan vores naboer mod nord være stolte af.

Viswanathand Anand er fra Indien og har siden 1997 været blandt de tre bedste skakspillere i verden. Han er en af de blot seks skakspillere i verdenshistorien, der har opnået over 2800 ratingpoint, og han er ligeledes blændende til blindskak.

Jeg bliver næppe berømt af denne omtale på netudgaven af Verdens Gang, men det er min skulder, arm og telefon, der kan ses i nederste højre hjørne.

Det var i øvrigt bemærkelsesværdigt i disse tider med stort fokus på sikkerhed, at jeg uhindret kunne gå helt hen til deres bord og følge matchen på få meters afstand.

Carlsen slog endnu en gang Anand og efter et sejrsinterview strøg han...

...mod backstage, men jeg fik indhentet...

...skakgeniet og ønsket ham fortsat held og lykke i turneringen.

Skak er et af klodens mest populære brætspil med sine 64 felter og 32 brikker, men der er divergerende meninger om oprindelsen. Nogle mener, at spillet er født i Indien for omkring 1500 år siden. Mens andre mener, at det er en af kinesernes mange opfindelser.

Jeg har set mange pokerspillere bruge solbriller men aldrig en skakspiller. Udover det ser komisk ud, så svarer det til at bruge benskinner i en håndboldkamp.

Et charmerende element ved skaksporten er, at alder ikke har den store betydning. Det handler om strategisk og taktisk forståelse kombineret med evnen til at udvise mental styrke under den tidsmæssige stressfaktor. For knægten til venstre er et af hans...

...idoler uden tvivl russiske Sergey Karjakin, der blev stormester som den yngste nogensinde, da han var blot 12 år og syv måneder. Men han bør vist lige få styr på, at www.sergeykarjakin.com ikke peger over på et site omhandlende Magnus Carlsen.

Ved denne turnering viste Karjakin storform og Carlsen måtte fra sidelinjen se...

...sig slået i den samlede stilling, og herefter stod...

...både verdenspressen og...

...undertegnede klar til at lykønske den nykårede verdensmester i lynskak 2016.

Det er åbenbart muligt både at være begejstret for skak og My Little Pony.

Der var ikke mange skakfans på tribunerne, men der var trods alt en enkelt passioneret.

Jeg kommer ikke til at rejse verden rundt som skakfan, men det var virkelig fascinerende at opleve VM i lynskak og komme så tæt på verdens skarpeste skakhjerner.