Syrien 2010

Damaskus er mange historikeres bud på verdens ældste kontinuerligt beboede by, og den gamle del af hovedstaden er utroligt charmerende og ualmindeligt velbevaret. Den indiskutabelt mest berømte seværdighed i byen er Umayyad moskéen, der på listen over muslimske helligdomme ligger lige efter Mekka og Medina i Saudi Arabien.

En alvorlig brand i 1893 gjorde stor skade på moskéen og ødelagde blandt andet nogle af verdens mest imponerende mosaikker. Flere af dem er siden blevet genskabt, som værket bag os, men den største på over 4.000 m2 gik tabt. For at få adgang til moskéen måtte vi trække en klædelig kutte over hovedet og...

...kunne herefter spadsere rundt og nyde stemningen denne fredfyldte aften.

Umayyad blev bygget i år 705 på ruinerne af en kristen katedral, der i sin tid blev bygget på ruinerne af et romersk tempel. Blandt seværdighederne på stedet er et...

...flot kapel i den store bedesal. Sagnet lyder, at Profeten Yahias hoved skulle være opbevaret derinde, hvilket gør det til et tilløbsstykke for mange pilgrimme.

Historien bag disse søjler fik jeg ikke fat i. Men hyggeligt så det ud.

Det ene af Umayyads himmelragende tårne kaldes for "Jesus Minareten". Mange muslimer er af den opfattelse, at Jesus vil vise sig her ved Dommedag. Ifølge Koranen, så er Jesus ikke Guds søn men rettere en respekteret Profet.

Forhåbentligvis får denne lille størrelse ikke øje på Dommedag foreløbig.

Efter at være kommet på den anden side af moskéens mure igen, slog vi...

...et smut forbi Hammam Nureddin, der har renset og skrubbet mandekroppe i over 850 år. En times tid på en badeanstalt i Syrien omfatter først en hedetur...

...i saunaen, herefter et dampbad og slutter af med, at en...

...af Naser Khaders landsmænd med rygmanke giver dig bank/massage. Har du som mand en time tilovers i programmet, så er oplevelsen original.

Den gamle del af Damaskus er fuld af små gyder og gader, der er spændende at gå på opdagelse i. Her finder du alt fra klassiske orientalske tæpper til friske...

...fladbrød på disken ved bagermesteren. Rundt om næste hjørne handles...

...frugt og grønt med afregning efter...

...den gode gamle metode med vægt og lodder.

Forlad ej byen uden at fortabe dig selv og lidt sparepenge i basaren. Den strækker sig over et kæmpe område og frister med alt fra velduftende...

...krydderier til glitrende...

...smykker til pynteglade kvinder. Et marked på arabisk hedder en "souq", og en handel på de kanter foregår naturligvis ved at prutte om prisen med fægtende arme.

Damaskus er ikke den mest turistede hovedstad i verden, men det er muligt at finde sig en gedigen rejserædsel eller hadegave på souq'en. De to rare mænd udfører et tålmodigt og kreativt stykke arbejde, men det er en klassisk rejserædsel!

Syrien er et land med en imødekommende befolkning og en utrolig historie, hvor et utal af civilisationer har tvunget sig til tronen gennem de sidste 5.000 år. Taktstokken er blandt andet blevet svunget af egypterne, romerne, korsfarerne, mongolerne, osmannerne og franskmændene for slutteligt at havne i arabisk tægt.

Umuligt ikke at tabe sit rejsehjerte til byens labyrint af hyggelige og umanerligt smalle gader, hvor bakgearet ofte kommer i brug, når...

...en modkørende venter rundt om hjørnet.

Det er bare ikke fair overfor de syriske børn, der kører på sommerferie med deres forældre og gerne vil notere nummerplader i lommebogen. Så mange tal og tegn kan man jo umuligt nå at skrive ned i forbifarten! Det snedige system med nummerplader blev indført i Europa i slutningen af 1800-tallet, men kom ex. først til Grønland i 1968.

Et karakteristisk træk ved Damaskus er, at husenes facader er afdæmpede og ofte har en meget lille dør. Men når man træder indenfor, så er rummene kæmpe store med højt til loftet, de fineste dekorationer og masser af atmosfære.

Hotel Shahbandar var ingen undtagelse, hvor forbløffelsen omgående meldte sig, da vi kom ind i lobbyen og så de fantastiske omgivelser. Følelsen blev forstærket...

...da vi åbnede døren til vores værelse. Det er uden sammenligning det mest charmerende og udsmykkede rum, jeg nogensinde har overnattet i.

Boede to forskellige steder i den gamle by, og når Talisman Hotel betragtes udefra, så har man ingen fornemmelse af, at der bag det lave hus gemmer sig nogle skønne...

...forhold og en IIIIISKOLD pool, hvor berømtheder som...

...Brad Pitt og Angelina Jolie sør'me også har hygget sig.

Hvis du troede, at Damaskus var lutter armod og ucivilisation, så kan du godt tro om igen. Den gamle bydel er renskuret og behagelig.

Muhammed-krise eller ej, så er Lurpak i dag tilbage på det syriske morgenbord. En undersøgelse i 2010 kårede Lurpak, som det eksportprodukt vi danskere er mest stolte af. Carlsberg kom ind på andenpladsen mens Anthon Berg tog bronzen.

Begrebet "hygge" findes muligvis kun i det danske sprog, men i Syrien har "vandpibe" godt den samme betydning. Alle vegne sidder de lokale og suger den søde røg i sig, og da vi hylder princippet om skik følge eller land fly, så endte vi inden længe med...

...en vandpibe ved bordet, et koncentreret blik og..

...en forfærdelig hoste.

Men vandpibe-baren havde smarte lamper fra Søstrene Grene.

Skal retfærdigvis skrives, at Lunddal blev habil til disciplinen, mens jeg er og bliver en pylret ikke-ryger med sarte lunger. Jensen var en sand mester, da...

...han har røget hash siden han var tre år gammel. Ikke overraskende endte det med, at han købte en vandpibe. Mit gæt er, at den aldrig nogensinde bliver samlet og havner fin og ubrugt på en genbrugsstation eller et loppemarked i Valby om 15 år. Men hans timelange forhandling med Familien Vandpibe vil for altid være et kært minde.

Forvent ikke at finde samme charmerende byggestil, når du bevæger dig væk fra den gamle bydel i Damaskus. Det meste ser mildest talt forfærdeligt ud, men...

...du kan finde interessante plakater med sympati for kontroversielle mænd som Ayatollah Khomeini fra Iran og Hassan Nasrallah, der er leder er Hizbollah i Libanon.Sidstnævnte kom til magten i 1992 efter, at den tidligere leder var blevet dræbt af Israel.

Mon disse mænd er blandt Allahs bedste børn?

Alting har en ende, og det havde...

...vores besøg i Syriens hovedstad også. Efter nogle spændende dage tog vi en taxa tilbage til Libanon. Turen til Beirut tager et par timer og går gennem...

...bjergrige egne med flotte moskéer og...

...golde landskaber med grimme betonlandsbyer.

Ville nå til Irak, hvis vi drejede til højre i dette kryds.Valgte at køre lige ud, da vi ikke havde skudsikre sandaler på.

Ved grænseovergangen er Syriens præsident, Bashar al-Assad, afbilledet i et synligt format. Han overtog posten i år 2000 efter, at hans far havde regeret landet i tre årtier. Det var dog hans storebror, Bashir, der var udset til at følge i faderens fodspor, men han blev dræbt i en bilulykke i 1994. Dermed blev Bashar kaldt hjem fra London, hvor han boede med sin familie og var under uddannelse til øjenlæge.

Er dit sind inficeret af fordomme og fundamentalistiske spøgelser, så er et smut til Damaskus en helt igennem sund oplevelse. Du vil møde varme og venlige smil på hvert et gadehjørne, og skønne rejseminder vil bytte plads med løse antagelser.

​UPDATE JANUAR 2014

Året efter vores rejse startede de første konflikter i Syrien i forbindelse med Det Arabiske Forår, og situationen udviklede sig desværre til en regulær borgerkrig. Over 100.000 mennesker menes i skrivende stund at have mistet livet, og store dele af landet er lagt i ruiner. På billedet ses de sørgelige rester af Umayyad moskéen.