cairo 2023 (oktober)

Der var gået 16 år siden mit første og seneste besøg i Cairo. Jeg havde i perioden mødt mit livs kærlighed, fået to småflabede sønner og omlagt tilværelsen markant efter salget af mit forretningsmæssige livsværk. Men pyramiderne i Egypten stod naturligvis uforandrede som et fint vidnesbyrd over vores korte liv i menneskehedens tusindårige historie. Keopspyramiden bag os er den mest imponerende, hvor...

...over to millioner kalkstenblokke blev stablet til 146 meters højde. Der er blandt eksperter og arkæologer ikke konsensus omkring, hvordan det lykkedes at transportere de tonstunge blokke fra stenbruddet. Måske er de rullet. Måske er de trukket. Måske er de sejlet. Men i forhold til at få dem stablet, så hælder de fleste til teorien om, at fortidens egyptere har konstrueret spiral- eller zigzagformede ramper for at komme op i højden.

Keopspyramiden er et konstruktionsmæssigt mesterværk med præcise dimensioner og vinkler, der er orienteret nøjagtigt mod de fire himmelretninger. Oprindeligt havde den et glatpoleret lag af hvid sandsten og en forgyldt top. Men det er forsvundet over tid, så i dag er Keopspyramiden 8 meter lavere end ved opførelsen for godt 4.500 år siden. Om Bertram sidder på en 138 meter høj kamel eller...

....vi er kreative med kameravinklerne, kan jeg ikke røbe.​ Men du kan få...​

...et vink med en kamelhale i dette klip.​ Keopspyramiden rummer tre kamre. Kongekammeret, Dronningekammeret og et underjordisk kammer.

​Udover charme, havde denne prægtige kamel også tendens til dårlig ånde.

​Glad far, træt søn og Sfinksen i baggrunden, der...

​...med sit menneskehoved og løvekrop vogter ved pyramiderne. Sfinksen findes ligeledes i den græske mytologi i en udgave med ørnevinger, der straffede folk ved mishag af guderne. 

Et par påtagede smil. Sus mener, vi skulle være blevet gift i går. Jeg mener, det var en skøn dag på rådhuset tilbage i 2018, og kirkebrylluppet godt kan vente til i morgen. Men vi var enige om, at lokation bag os havde potentiale, hvis vi en dag skulle vælge at blive gift i Egypten. ​

​-------------------------------------------------------------------​​

​EGYPTEN 2007

Kan starte med at konstatere, at der er en verden til forskel på billedkvaliteten fra 2007 til 2023.​ Peter og jeg indtog Cairo med manér i gevandter, vi købte på det lokale marked. Men til Fredagsbønnen blev vi mødt af en del overbærende smil, da dragterne var til kvinder!

Til grin eller ej, så var vi et stort hit denne eftermiddag. De lokale stod nærmest i kø for at få taget et billede med os.

Det siges, at Cairo har flere end 1.000 moskeer. Den mest berømte og mest besøgte er Mohammed Ali Moskeen.

Havde aldrig været til Fredagsbøn før, og det var virkelig en spændende oplevelse. Mine medieskabte fordomme forsvandt som dug for den egyptiske sol og blev erstattet af et fint minde.

Der var horder af skolebørn på Citadellet denne eftermiddag, og deres påklædning var mere vestlig end, jeg havde forestillet mig.

De egyptiske skolelærere er bevæbnet med en farverig stok til at holde styr på ungerne. Vi så den flittigt i brug ved flere lejligheder.

På Citadellet findes ligeledes Juvelpaladset, et militærmuseum, et arkæologisk museum og flere andre seværdigheder.

En skoleklasse på vej mod pyramiderne. Bemærk igen skolelæreren med sin løftede kæp, hvis der skulle opstå uro i geledderne.

Omsider. Min dårlige rejsesamvittighed var i årevis et manglende visit ved Pyramiderne, der indtager syvendepladsen på min liste over verdens 100 seværdigheder. Oldtidens kantede monumenter ligger klods op ad den pulserende hovedstad, men har gennem tusinder af år bevaret sin mystik og dragende fascination.

Keopspyramiden er det ældste bygningsværk af de syv vidundere fra oldtiden.

Der er aldrig fundet hverken mumier eller skatte i Keops pyramiden. Gravrøvere plyndrede den længe før de første arkæologer lagde vejen forbi.

Vi kravlede fra nummer et til nummer otte på skitsen ovenfor. I Kongekammeret brød vi ud i summende ekko-sang. Uforklarligt...skal prøves.

Selv om du har betalt entre, så skal du slippe flere slanter for at komme ind i Keopspyramiden. Et potentielt irritationsmoment - men gør det alligevel.

Havde det ikke været for dette skilt, så var jeg strøget til tops.

Det arabiske alfabet har 28 tegn og skrives fra højre mod venstre. Egyptisk arabisk er den dialekt, der forstås af flest arabere verden over.

Hmmmm...hvad er nu det?

Ser ud til, at pyramiderne er bygget af ganske almindelige mursten. MEGET MÆRKELIGT!

Kamel og pyramide. Så bliver det ikke meget mere egyptisk.

Heldigvis havde vi lidt lokale pund på os, da kamelens ejermand stærkt overraskende ikke tog VISA.

Farao Stampe for foden af landets vartegn, der tog over 30 år at bygge.

Ærkæologer mener, at Sfinksen som pyramiderne er 4.500 år gammel.

Sfinks by sunset.

Snyd ikke dig selv for solnedgangen ved pyramiderne.

Kameler kan klare sig i to uger uden at drikke vand. Herefter kan de så til gengæld drikke 200 liter på en gang.

Vores taxachauffør, Waheed, plantede os på sin lokale beværtning i Giza, hvor vi spillede et par numre på vandpiberne.

Cairo er uden sammenligning den grimmeste storby jeg til dato har set. Lige meget hvilken retning vi kørte i, så var det simpelthen så ucharmerende, trøstesløst, faldefærdigt og møgbeskidt - men de har antenner og paraboler overalt.

UPDATE 2023: Meget var naturligvis sket i Cairo fra 2007 til 2023 og alt var faktisk til det bedre. Infrastrukturen var udviklet, luften virkede renere og byen var langt mere behagelig at færdes i. Virkelig positiv udvikling og oplevelse at komme retur.

Turen til Cairo var ligeledes forretning, og de potentielle egyptiske partnere imponerede med veludstyrede lokaler. Vi holdt videomøde med ledelsen, der var på kontoret i Mansoura denne søndag, der ligger 120 km nord for Cairo. Fredag og lørdag er weekend i Egypten, mens søndag er en almindelig arbejdsdag.

Hosni Mubarak efterfulgte i 1981 Sadat som landets præsident.

Middagen hos ambassadøren var mere morsom end formel. Henrik fra SpamFighter førte an i løjerne...

Den samlede delegation, hvor 14 danske IT-virksomheder var inviteret med.

Der var skænkende tjenere omkring os hele aftenen, og det var vi ikke modne nok til at håndtere. Det endte med en lige lovlig god ambassade-brandert.

Det Egyptiske Museum var en rodet omgang med nogle af de mest unikke arkæologiske fund, guldskatte og masser af mumier.

Der er lavet omkring 70 millioner mumier de sidste 3.000 år.

Egypterne troede, at forstanden og fornuften sad i hjertet, så det lod de blive i kroppen. Hjernen mente de blot lavede snot, så den blev fjernet med en krog gennem næsen. Resterne blev ætset væk med kemikalier.

Tut Anhk Amons berømte maske fascinerer på Det Egyptiske Museum. Han var farao omkring 1.300 år f.kr. og blev som 12-årig gift med sin søster.

Smoggen i Cairo var ufattelig og hang som en dis over byen. Kun i Beijing og Delhi har jeg oplevet værre konditionerne for luftvejene.

Det kæmpestore taxameter er kun til pynt for turisterne i byen. Der aftales en fast pris fra start. Eller en markant højere pris ved ankomst.

Hoppede ombord på en lille båd for at krydse Nilen. Det lykkedes ikke, da den blot sejlede op ad floden og tilbage igen. Men vi var stort underholdt med dans, musik og glade egyptere på turen.

Solnedgangen i den nordafrikanske hovedstad fejlede intet.

Den lokale rødvin, Omar Khayyam, er værd at prøve, og kombiner det gerne med...

...et rundtosset danseshow på en af Nilens sejlende restauranter.

Geologer diskuterer fortsat om det er Nilen eller Amazonfloden, der er verdens længste, når man medregner bifloder. Nilen består af to floder, Den Blå Nil og Den Hvide Nil, og løber efter 6.650 km. ud i Middelhavet.

Anede ikke, at Saddam Hussein var hyggesanger på en natklub i Cairo.

Der var så stor tilfredshed med bandet, at pengesedlerne fløj rundt i lokalet. Men det synes stortrommen og lilletrommen i baggrunden ikke at lade sig påvirke af.

Er det et flodhestenumsehul, et sandkrater i Sinai Ørkenen eller et bedemærke? Tryk på billedet for svar.

Lufthavnen i Cairo var ualmindelig lille i forhold til byens størrelse. Men stor tak til den egyptiske hovedstad for masser af spændende indtryk.