SVERIGE 2009

Så slap vi endelig af med den dårlige samvittighed over ikke at have besøgt vort broderfolks skønne hovedstad, der består af 14 øer forbundet med 54 broer.

Årsagen til at tage til Stockholm var ikke mindst den spændende landskamp,
hvor Danmark med en sejr kunne komme ualmindelig tæt på VM i Sydafrika i 2010.

Sverige var dog klar favorit til at tage de tre point på Råsunda, hvor Zlatan & Co. ikke havde tabt i et par år og følte sig som "Nordens Konger".

Respekt for den blå-gule tifo. Aner ikke, hvad vores rød-hvide ditto gik ud på.

Klar til de nationale ørehængere "Der er et yndigt land" og "Du Gamla, Du Fria".

Opbakningen fra de tusindvis af medrejsende danskere i roliganhjørnet var infernalsk kampen igennem. Landsholdet har virkelig fået medvind igen efter nogle magre år, hvor kvalifikationen glippede til både VM i 2006 og EM i 2008.

Svenskerne har et hav af målchancer og sør'me også et enkelt straffe. Men Danmark har langlemmede Kahlenberg, der bringer os foran i første halvleg.

På knaldhård fight lykkes det danskerne at vippe kronen af de svenske konger i egen hule, og jublen over 1-0 sejren ville ingen ende tage, da dommeren fløjtede af.

Et par patriotiske og pavestolte øjenvidner til den historiske udebanetriumf.

Skal alvorlige tømmermænd bekæmpes efter at have VM-festet hele natten, så...

...er svenske kødboller med mos og tyttebær uovertruffent.

Udover arvefjendeopgøret på grønsværen, så foregik weekendens anden festlige indslag på Stockholm Stadion, hvor...

...The Boss kom forbi med hans veloplagte E Street Band.

Bruce Springsteen slog igennem i 1975 og fyldte 60 år i september 2009. Men han kan så sandelig stadig skære en gedigen rock-grimasse og bringe publikum i ekstase.

En smuk sommeraften at nyde den næsten tre timer lange koncert.

Kom forbi Grand Hotel næste formiddag, hvor bandet hastede ud af hotellet. Her er det guitaristen, Little Steven, der også kendes fra TV-serien "The Sopranos".

Pia Kjærsgaard hedder Marit Paulsen i Sverige. Hun stiller op for Folkpartiet.

Gamla Stan er både den ældste og den hyggeligste bydel i Stockholm. Her finder man kongefamiliens slot, den svenske børs og ikke mindst...

...Riksdagen, hvor de 349 folkevalgte har en skøn udsigt over det rene vand i city.

Intetanende var vi i byen på den svenske nationaldag (6. juni), der blandt andet fejres med folkedans på den store plads ved kongeslottet.

Trampende soldater er altid sjove, så de skal helt sikkert med på rejselivet.dk.

Glade studenter drønede på kryds og tværs gennem byen med fuld smæk på technoanlægget og promillen i top. Uha, det var tider...!

Visse studenter kørte dog mere standsmæssigt rundt end andre.

På Vasamuseet ses det velbevarede og berømte orlogsskib fra 1628, der sank på sin jomfrurejse i Stockholms havn efter blot at have sejlet en enkelt sømil. Vraget er i usædvanlig god stand, da vandet på disse kanter er temmelig saltfattigt.

30 til 50 mand omkom trods den korte afstand til kysten, og ved bjærgningen i 1961 fandt man 25 fine skeletter ombord. Årsagen til forliset var, at Kongen ønskede sig et ekstra kanondæk, hvilket gav Vasaskibet ubalance. Skomager bliv ved din læst!

Stockholm er en by, som man bestemt bør opleve fra søsiden. Der er masser af små færger til at tage dig rundt, og hop ligeledes på...

Drej hovedet, tyksak!
Udsigten ved Capo da Roca er fremragende.

Udover skønne udsigter kan svenskerne prale med at have fostret musikhistoriens næstbedst sælgende band, ABBA - kun overgået af Beatles. De kan være stolte af Ingemar Stenmark, der er den mest vindende alpine atlet nogensinde. Bjørn Borg glemmer verden aldrig for sine 15 Grand Slam titler eller for den sags skyld den stærke verdensmester i sværvægtsboksning, Ingemar Johansson. De kan ranke ryggen i erhvervslivet med kendte koncerner som H&M, Electrolux, Sony Ericsson og ikke mindst IKEA. Svenskerne fylder kulturelt med Ingmar Bergman og Astrid Lindgren. De blå-gule står sandelig også bag uddelingen af Nobelpriserne. Det var dog lige ved at blive en smule pinligt i 1938, da Hitler var indstillet og tilmed på slutlisten til fredsprisen. Når alt kommer til alt er de dog lige lovlig gode til alt for mange ting...JÄVLA SVENSKA!

Tre Kronor, der ses på på toppen af Stockholms Rådhus og ishockeylandsholdets trøjer, symboliserer måske fortidens rigsfælleskab mellem Sverige, Norge og Danmark. Andre bud er De Tre Vise Mænd fra Biblen eller Thor, Odin og Freja. Man ved det ikke.

Så gider vi ikke høre mere brok fra dig, Fie. Nu har vi besøgt dig ;-)

MALMØ 2007​

Bliver spændende at følge DanaWeb i Sverige. Vi har et dygtigt team med masser af gejst og tro på fremtiden.

Når jeg ser et DanaWeb-flag smælde..

ÅRE 1992​

Små 1.000 km. nord for Gøteborg ligger et af Sveriges bedste terræner, Åre, med alt fra børnebakker til styrtløbspister.

Vi havde lejet en af disse fine røde hytter og lagt det meste af...

...vores bagage ud på altanen.

Det længste løb fra top til bund er på over seks km.

ZigZagge uden medløbere på løjpen.

Jensen TRÆder af på naturens vegne.

Skiområdet når op i 1.420 meters højde. Ikke meget sammenlignet...

...med Alperne men rigeligt til kulde, is og masser af sne.